Γερουσία (ΗΠΑ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμερικανική Γερουσία)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γερουσία των ΗΠΑ
115ο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Seal of the United States Senate.svg
Σφραγίδα της Γερουσίας
Flag of the United States Senate.svg
Σημαία της Γερουσίας
Είδος
Τύπος Άνω Βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος
Μάικ Πενς (Ρ)
Από 20 Ιανουαρίου 2017
Αναπληρωτής πρόεδρος
Όριν Χατς (Ρ)
Από 3 Ιανουαρίου 2015
{Αρχηγός της Πλειοψηφίας
Μιτς ΜακΚόννελ (Ρ)
Από 3 Ιανουαρίου 2015
Αρχηγός της μειοψηφίας
Τσακ Σούμερ (Δ)
Από 3 Ιανουαρίου 2017
Δομή
Πολιτικές ομάδες
Διοίκηση των Δημοκρατικών
(48 μέλη)

Ρεπουμπλικανική Διάσκεψη
(52 μέλη)
115th United States Senate.svg
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
8 Νοεμβρίου 2016
Τόπος συνεδριάσεων
110th US Senate class photo.jpg
Αίθουσα της Γερουσίας
Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Ουάσινγκτον
ΗΠΑ
Ιστοσελίδα
http://www.senate.gov

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η άνω βουλή του διθάλαμου νομοθετικού σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, και μαζί με την Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σύνθεση και οι εξουσίες της Γερουσίας καθορίζονται στο Άρθρο Ένα του Συντάγματος των ΗΠΑ (το οποίο δεν χρησιμοποιεί τους όρους "άνω" και "κάτω").[1] Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές, άσχετα με τον πληθυσμό. Οι γερουσιαστές έχουν κλιμακωτές εξαετείς θητείες. Η αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ βρίσκεται στην βόρεια πτέρυγα του Καπιτωλίου, στην Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια), την εθνική πρωτεύουσα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στην νότια πτέρυγα του ίδιου κτηρίου.

Η Γερουσία έχει πολλές αποκλειστικές εξουσίες που δεν δίδονται στην Βουλή, μεταξύ άλλων την συναίνεση σε συνθήκες ως προαπαίτηση στην επικύρωση και την συναίνεση ή την επιβεβαίωση διορισμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των ομοσπονδιακών δικαστών, άλλων ομοσπονδιακών εκτελεστικών επισήμων, των στρατιωτικών αξιωματούχων, ρυθμιστικούς αξιωματούχους, των πρέσβεων, και ομοσπονδιακών ένστολων αξιωματούχων,[2][3] καθώς και τις δίκες των ομοσπονδιακών επισήμων που παραπέμπονται από την Βουλή. Η Γερουσία είναι και ένα περισσότερο συμβουλευτικό[4] και με περισσότερο κύρος[5] σώμα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, εξαιτίας των μακρύτερων θητειών της, του μικρότερου μεγέθους, τις ταυτιζόμενες με τις πολιτείες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες ιστορικά οδήγησαν σε μια περισσότερο κολλεγιακή και λιγότερο κομματική ατμόσφαιρα.[6] Η Γερουσία συχνά περιγράφεται από τους Αμερικανούς ως το "μεγαλύτερο συμβουλευτικό σώμα του κόσμου."[7][8][9][10]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχεδιαστές του Συντάγματος δημιούργησαν ένα διθάλαμο Κογκρέσο βασικά ως συμβιβασμό μεταξύ αυτών που αισθάνονταν ότι κάθε πολιτεία, από τη στγμή που ήταν ανεξάρτητη, θα έπρεπε να αντιπροσωπεύεται ισότιμα, και εκείνων που ένιωθαν ότι το Νομοθετικό Σώμα έπρεπε απευθείας να αντιπροσωπεύει τον Λαό, όπως η Βουλή των Κοινοτήτων στην Βρετανία. Υπήρχε επίσης επιθυμία να υπάρχουν δύο Βουλές οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργούν ως εσωτερικός έλεγχος η μία στην άλλη. Το ένα επρόκειτο να είναι η "Βουλή του Λαού" άμεσα εκλεγόμενη από το λαό, και με βραχείες θητείες που θα υποχρέωναν τους αντιπροσώπους να παραμένουν κοντά στους constituents τους. Η άλλη επρόκειτο να αντιπροσωπεύει τις πολιτείες.

Η Γερουσία των ΗΠΑ δημιουργήθηκε με υπόδειγμα την αρχαία Ρωμαϊκή Γερουσία. Το όνομα στα αγγλικά (Senate) προέρχεται από το senatus, Λατινικά για το συμβούλιο των πρεσβύτερων (από το senex που σημαίνει old man στα Λατινικά).[11]

Το Σύνταγμα ορίζει ότι ουδεμία συνταγματική τροποποίηση μπορεί να δημιουργηθείγια να αποκλείσει μια πολιτεία από το ίσο δικαίωμα ψήφου της στη Γερουσία χωρίς τη συναίνεση της πολιτείας αυτής. Η Περιφέρεια της Κολούμπια και όλα τα άλλα εδάφη (συμπεριλαμβανομένων των εδαφών, προτεκτοράτων, κλπ.) δεν δικαιούνται αντιπροσώπευση σε κανένα σώμα του Κογκρέσου.[12] Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχον 50 πολιτείες από το 1959, έτσι η Γερουσία έχει 100 γερουσιαστές από το 1959.

Η ανισότητα μεταξύ των περισσοτερο και λιγότερο κατοικημένων πολιτειών έχει αυξηθεί από τον Μεγάλο Συμβιβασμό, ο οποίος εξασφάλισε σε κάθε πολιτεία δύο μέλη στη Γερουσία και τουλάχιστον ένα μέλος στη βουλή των Αντιπροσώπων, και τουλάχιστον τρεις προεδρικούς εκλέκτορες, ανεξαρτήτως του πληθυσμού. Το 1787, η Βιρτζίνια είχε περίπου 10 φορές τον πληθυσμό του Ρόουντ Άϊλαντ, ενώ η σημερινή Καλιφόρνια έχει περίπου 70 φορές τον πληθυσμό του Ουαϊόμινγκ με βάση τις απογραφές του 1970 και 2000.

Πριν την ψήφιση της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης, οι γερουσιαστές εκλέγονταν από τα διακριτά πολιτειακά νομοθετικά σώματα.[13] Παρ'όλ'αυτά, τα προβλήματα με επαναλμβανόμενες κενές έδρες εξαιτίας της ανικατότητας ενός νομοθετικού σώματος να εκλέξει γερουσιαστές, εσωπολιτειακές πολιτικές διαμάχες, και ακόμη και η δωροδοκία και ο εκφοβισμός βαθμιαία οδήγησαν σε ένα αναπτυσσόμενο κίνημα για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να επιτραπεί η άμεση εκλογή γερουσιαστών.[14]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσόντα-Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άρθρο I, Τμήμα 3 του Συντάγματος ορίζει τρεις προϋποθέσεις για τους γερουσιαστές: 1) κάθε γερουσιαστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, 2) πρέπει να έχει υπάρξει πολίτης των ΗΠΑ για τουλάχιστον τα προηγούμενα εννέα έτη, και 3) πρέπει να είναι (την εποχή των εκλογών) κάτοικος της πολιτείας που θέλει να εκπροσωπήσει. Οι προϋποθέσεις της ηλικίας και της ιθαγένειας για τους γερουσιαστές είναι πιο αυστηρές από τις αντίστοιχες για τους αντιπροσώπους.

Η Γερουσία (όχι ο δικαστικός κλάδος) είναι ο μοναδικός κριτής των προϋποθέσεων ενός γερουσιαστή. Κατά τα πρώτα χρόνια, όμως, η Γερουσία δεν εξέταζε στενά τα προσόντα των μελών.

Τρέχουσα σύνθεση και εκλογικά αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομματικός καταμερισμός για το 114ο Κογκρέσο ανά πολιτεία
  2 Democrats
  1 Δημοκρατικός και 1 Ρεπουμπλικανός
  2 Republicans
  193ABE box with 1px wide black border.png 1 Ανεξάρτητος και 1 Δημοκρατικός
  A20303 box with 1px wide black border.png 1 Ανεξάρτητος και 1 Ρεπουμπλικανός

Τρέχοντα δεδομένα κομμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κομματικός καταμερισμός της Γερουσίας κατά την διάρκεια του 114ου Κογκρέσου (από τις 3 Ιανουαρίου 2015):

Affiliation Μέλη Note
  Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 51
  Δημοκρατικό Κόμμα 47
  Ανεξάρτητοι 2 Και οι δύο με το μέρος των Δημοκρατικών
Σύνολο 100

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Constitution of the United States». Senate.gov. 2009-03-26. Ανακτήθηκε στις 2010-10-04. 
 2. «Constitution of the United States». Senate.gov. 2009-03-26. Ανακτήθηκε στις 2010-10-04. 
 3. http://lugar.senate.gov/services/pdf_crs/senate/procedure/Senate_Confirmation_Process_An_Overview.pdf
 4. http://www.jstor.org/pss/796343
 5. http://www.jstor.org/pss/439894
 6. «Agreeing to Disagree: Agenda Content and Senate Partisanship, 198». Ingentaconnect.com. 2006-06-16. doi:10.3162/036298008784311000. Ανακτήθηκε στις 2010-10-04. 
 7. «The World's Greatest Deliberative Body». Time. July 5, 1993. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,978823,00.html. 
 8. http://www.jstor.org/pss/193457
 9. «World's greatest deliberative body watch». The Washington Post. http://voices.washingtonpost.com/ezra-klein/2009/11/worlds_greatest_deliberative_b.html. 
 10. «Senate reform: Lazing on a Senate afternoon». The Economist. http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2010/08/senate_reform. Ανακτήθηκε στις 2010-10-04. 
 11. «Merriam-Webster's Online Dictionary: senate». Ανακτήθηκε στις 2008-06-01. 
 12. The District of Columbia elects two shadow senators, but they are officials of the D.C. city government and not members of the U.S. Senate.
 13. Άρθρο I, Τμήμα 3: "Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποτελείται από δύο γερουσιαστές από κάθε πολιτεία, chosen by the legislature thereof, for six years; and each senator shall have one vote."
 14. «U.S. Senate: Art & History Home > Origins & Development > Institutional Development > Direct Election of Senators». Senate.gov. 2009-03-26. Ανακτήθηκε στις 2010-10-04. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γερουσία, το νομοθετικό σώμα του οποίου την παράδοση συνεχίζει και η Γερουσία των ΗΠΑ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα United States Senate της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).