Βιωσιμότητα
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Βιωσιμότητα (ή αειφορία) είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον Άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης (που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή). Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι' αυτό η βιωσιμότητα αναφέρεται μαζί με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θεωρητικά, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι η ανικανότητα του γήινου οικοσυστήματος να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή (οικολογική κρίση).
Κατ' επέκταση, στο πολιτικό πεδίο, ο όρος βιωσιμότητα μπορεί να σχετίζεται με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Η έννοια της βιωσιμότητας επομένως, στο πλαίσιο μίας αναλυτικότερης προσέγγισης, μπορεί να υποδιαιρεθεί σε «περιβαλλοντική βιωσιμότητα», «οικονομική βιωσιμότητα» και «πολιτικοκοινωνική βιωσιμότητα». Οι τρεις αυτές κατηγορίες βιωσιμότητας αλληλεπιδρούν αλλά δεν ταυτίζονται απαραιτήτως ως αντικειμενικοί στόχοι. Για περισσότερα στοιχεία δείτε το άρθρο βιώσιμη ανάπτυξη.
Βιώσιμη μόδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η βιώσιμη μόδα ή αλλιώς «αργή μόδα» είναι ένα κίνημα και μια διαδικασία προώθησης της αλλαγής στα προϊόντα μόδας και το σύστημα μόδας προς μεγαλύτερη οικολογική ακεραιότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και αφορά το σχεδιασμό, την παραγωγή και την αγορά προϊόντων μόδας με πιο συνειδητό και βιώσιμο τρόπο.[1] Εχθρός της βιώσιμης μόδας είναι η «γρήγορη μόδα» ή «fast fashion», η οποία ορίζεται ως η «προσέγγιση στο design, τη δημιουργία, και το marketing των ρούχων που εστιάζει στην προσπάθεια οι τάσεις της μόδας να γίνονται γρήγορα και φθηνά διαθέσιμες στους καταναλωτές.» [2] Η Stella McCartney είναι από τους πρώτους σχεδιαστές που συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα για βιώσιμη και ηθική μόδα. [3]
Κατά την έρευνα Fashion Research 2019, μία καταγραφή της Ελληνικής online αγοράς μόδας που υλοποιείται με έρευνες σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη μηχανή αναζήτησης μόδας GLAMI, οι Έλληνες καταναλωτές ενδιαφέρονται για τα προϊόντα βιώσιμης μόδας και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβότερα. Ωστόσο, αυτό που τους λείπει είναι η σαφής και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, η κατανόηση της έννοιας της βιωσιμότητας και τι εκπροσωπεί και η ξεκάθαρη ενημέρωση για τα brand που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα. Προχωρούν όμως σε πιο συνειδητές και ηθικές αγορές. Το 55% των ερυτώμενων αγοράζει προϊόντα καλύτερης ποιότητας και το 41% δεν αγοράζει πλαστικές σακούλες και ψωνίζει από e-shops που προσφέρουν συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον. [4]
Απαντήσεις από μη κυβερνητικούς φορείς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Επιχειρήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές ενσωματώνουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες με τις κοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες.[5][6] Ένα λογιστικό σύστημα χρησιμοποιεί τη φράση "άνθρωποι, πλανήτης και κέρδος" για την προσέγγιση αυτή. Το όνομα αυτής της προσέγγισης είναι η τριπλή κατώτατη γραμμή. Τα οικονομικά κλειστού βρόχου είναι μια συναφής έννοια. Αποσκοπεί στην αποσύνδεση των περιβαλλοντικών πιέσεων από την οικονομική ανάπτυξη.
Η έλλειψη σαφών προτύπων και διαφανούς παρακολούθησης έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι οι αναγνωρίσεις ESG εξυπηρετούν κυρίως στόχους οικολογικού προσανατολισμού και άλλους στόχους δημοσίων σχέσεων των εταιρειών, αποσπώντας την προσοχή από πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.[7][8][9]
Η αυξανόμενη εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών οργανισμών.[10][11] Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κοινοπραξία Βιωσιμότητας της Εταιρείας Οργανωσιακής Μάθησης, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, και το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Θρησκευτικές κοινότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι θρησκευτικοί ηγέτες τονίζουν τη σημασία της φροντίδας της φύσης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το 2015, περισσότεροι από 150 ηγέτες διαφορετικών θρησκειών εξέδωσαν κοινή δήλωση στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι το 2015.[12]
Ιδιώτες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ζουν πιο βιώσιμα. Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, να ασκήσουν ηθικό καταναλωτισμό και να ακολουθήσουν τη λιτότητα.[13] Αυτές οι προσεγγίσεις βιώσιμου τρόπου ζωής μπορούν επίσης να καταστήσουν τις πόλεις πιο ανθεκτικές. Αυτό το επιτυγχάνουν αλλάζοντας το δομημένο περιβάλλον. Τέτοιες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τις βιώσιμες μεταφορές, τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και τη στέγαση με μηδενικές εκπομπές. Η έρευνα μπορεί να προσδιορίσει τα βασικά ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση. Αυτές περιλαμβάνουν τις πτήσεις, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την οδήγηση και την επάρκεια του νοικοκυριού. Η έρευνα μπορεί να δείξει πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια κουλτούρα επάρκειας, φροντίδας, αλληλεγγύης και απλότητας.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Sustainable Fashion: Τι σημαίνει, γιατί είναι τόσο αναγκαίο, είναι μόδα;». iPop. 31 Ιουλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ Tsochatzis, Elisa (6 Ιουνίου 2020). «Η βιώσιμη μόδα στη Θεσσαλονίκη». Medium (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ «Stella McCartney: Η βιώσιμη μόδα είναι το μέλλον, όχι απλώς μία τάση». VOGUE.GR (στα Αγγλικά). 2 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ «Βιώσιμη Μόδα». Fashion-research. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ «The Importance of a Corporate Sustainability Strategy for Profit and the Environment». kaizen.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «Indicators of Sustainable Business Practices». www.intechopen.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «ESG Ratings: A Call for Greater Transparency and Precision». corpgov.law.harvard.edu. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «Assurance in ESG is the future: get prepared». www.speeki.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «How are firms' environmental, social and governance practices measured?». www.economicsobservatory.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «Sustainable Development Goals Disclosure (SDGD) Recommendations» (PDF). www.accaglobal.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «Business Strategy for Sustainable Development» (PDF). www.iisd.org. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «Smog Settles on Beijing as World Leaders Gather for Paris Summit». www.forbes.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
- ↑ «Live sustainably: how to be a conscious consumer». friendsoftheearth.uk. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2024.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |