Έρμαν Γιούσενερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρμαν Γιούσινερ
Herman Karl Usener
ΌνομαΈρμαν Γιούσινερ
Herman Karl Usener
Γέννηση23 Οκτωβρίου 1834
Weilburg, Γερμανία
Θάνατος1905
Επάγγελμα/
ιδιότητες
γλωσσολόγος, συγγραφέας, κλασικός φιλόλογος, διδάσκων πανεπιστημίου, μυθογράφος και θρησκειολόγος
ΕθνικότηταΓερμανός
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Πρωσίας και Δουκάτο του Νάσσαου
Σχολές φοίτησηςΠανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Πανεπιστήμιο της Βόννης και Πανεπιστήμιο του Μονάχου
ΕίδηΚλασσική φιλολογία
Αξιοσημείωτα έργαΕικούρεια φιλοσοαφία
Σύζυγος(οι)Lilly Usener
ΤέκναHermann Usener, Hans Usener, Walter Usener και Marie Usener
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Έρμαν Γιούσινερ (Hermann Karl Usener, 1834 - 1905) ήταν Γερμανός μελετητής στους τομείς της φιλολογίας και της συγκριτικής θρησκείας. Γεννήθηκε στο Weilburg, όπου και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Βιβλιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1853 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στο Μόναχο, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και στη Βόννη. Το 1858 είχε μια θέση διδασκαλίας στο Joachimsthalschen Γυμνάσιο στο Βερολίνο. Ήταν καθηγητής 1861-1863 στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης , στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο του Greifswald , πριν γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Στην έρευνά του στον αρχαίο κόσμο χρησιμοποίησε μια συγκριτική μέθοδος, αντλώντας από μια ποικιλία από εθνολογικό υλικό για τη μελέτη των κοινωνικών και θρησκευτικών θεμάτων. Θεωρητική μέθοδος του ήταν φαινομενολογική ή ερμηνευτικά, και επικεντρώνεται στην κοινωνική ψυχολογία και πολιτιστική ιστορία. Ανάμεσα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους ξεχωρίζουν ο Ούλριχ Βιλαμόβιτς και ο Χέρμαν Αλεξάντερ Ντιλς.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται:

Επικούρεια φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον Γιούσινερ για τους Επικούρειους η γνώση δεν συντελείται στην έννοια, αλλά στην αντίληψη · στην αντίληψη που είναι καθαρή, σαφής, που έχει ενάργεια.[1]Έτσι πλησιάζουμε στη γνωσιοθεωρία του Ντέιβιντ Χιουμ[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Epicurea, 179, 18
  2. Κωνσταντίνος Τσάτσος, Η κοινωνική φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων, σ. 293, εκδ. «ΕΣΤΙΑ» 1970


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hermann Usener της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).