Άρδασσα Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Kaimakcalan (συζήτηση | συνεισφορές) στις 10:45, 11 Ιουνίου 2019. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Άρδασσα Κοζάνης
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άρδασσα Κοζάνης
40°28′37″N 21°37′59″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Εορδαίας
Υψόμετρο630 μέτρα
Πληθυσμός749 (2021)
Ταχ. κωδ.502 00
Τηλ. κωδ.2463
Ο ναός του χωριού

Η Άρδασσα είναι οικισμός του Νομού Κοζάνης κι έδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος Άρδασσας του Δήμου Εορδαίας. Απέχει 6χλμ νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας, και 34χλμ βόρεια της Κοζάνης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας της Εορδαίας, μόλις 2χλμ από τους πρόποδες τους Ασκίου Όρους σε υψόμετρο 630μ.

Το παλαιό όνομα του οικισμού είναι Σούλποβο. Τον 17ο αιώνα το χωριό κατοικούνταν από Έλληνες σύμφωνα με τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή[1]. Οι Έλληνες σταδιακά εκδιώχτηκαν από τους Οθωμανούς και τους Βούλγαρους. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδος - Τουρκίας το Σούλποβο κατοικήθηκε από Ελληνικούς προσφυγικούς πληθυσμούς του Πόντου, καταγόμενους από την περιοχή Δορύλλης (Τορούλ) Άρδασσας του Πόντου (Κορόνιξα, Άρδασσα, Ζιγανα, Κρώμνη, Κοδωνάντων κ.α.). Έτσι ο οικισμός μετονομάστηκε από Σούλποβο τιμητικά σε Άρδασσα.

Στην απογραφή του 2011 η Άρδασσα είχε 874 κατοίκους. Κύρια ασχολία των κατοίκων της Άρδασσας είναι η γεωργία. Ο κάμπος της περιοχής είναι εξαιρετικά εύφορος, σήμερα κατά το πλείστον καλλιεργείται σιτάρι και καλαμπόκι, ενώ στο παρελθόν η Άρδασσα ήταν φημισμένη για τον εξαιρετικής ποιότητας καπνό της.

Έχει εξαιρετική θέα προς το Άσκιον Όρος. Το κλίμα του οικισμού είναι ηπειρωτικό, με θερμά και ξηρά καλοκαίρια και ψυχρούς και δριμείς χειμώνες. Η θερμοκρασία πέφτει πολλές φορές κάτω των -20°C ενώ το καλοκαίρι μπορεί να αγγίξει και τους 41 °C. Η μέση βροχόπτωση ετησίως φτάνει τα 580χιλ. Κατά τις δεκαετίας 1950 και 1960 στην Άρδασσα είχε αναπτυχθεί η εκτροφή του νεροβούβαλου. Μάλιστα είχε αποδοθεί στον οικισμό το προσωνύμιο Βουβαλοχώρι, λόγω των βαλτωδών εκτάσεων που διέθετε ο κάμπος του οικισμού.

Σήμερα στην Άρδασσα είναι σε λειτουργία Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Φαρμακείο, Αγροτικό Ιατρείο καθώς και διαφόρων ειδών καταστήματα.

Παραπομπές

  1. Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή, μετάφραση και σχόλια: Βασίλειος Δημητριάδης, Έκδοση ΕΜΣ, 1973