Μηλοχώρι Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μηλοχώρι Κοζάνης
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Μηλοχώρι Κοζάνης
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας
ΔήμοςΕορδαίας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΚοζάνης
Υψόμετρο680
Πληθυσμός582 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΛύγκας

Το Μηλοχώρι (επισήμως Μηλοχώριον) είναι ορεινό χωριό της Ελλάδας, της περιφερειακής ενότητας (πρώην Νομού) Κοζάνης, στα βορειοδυτικά, προς την πλευρά του Νομού Καστοριάς (απέχει από τα σύνορα του νομού αυτού περί τα τρία χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή). Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 680 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο πληθυσμός του στην απογραφή του 2011 ήταν 582 κάτοικοι.

Διοικητική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα το Μηλοχώρι ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας, που υπαγόταν στην Επαρχία Εορδαίας του Νομού Κοζάνης. Αυτή η κοινότητα συστάθηκε με το όνομα Λύγκας όταν αποσπάσθηκε[1] από την κοινότητα Εμπορίου το 1919. Ο Λύγκας μετονομάσθηκε σε Μηλοχώριον[2] το 1927. Στο τέλος του αιώνα, με την κατάργηση όλων σχεδόν των κοινοτήτων και την εφαρμογή του Σχεδίου «Καποδίστριας», το Μηλοχώριον προσαρτήθηκε στον νέο Δήμο Μουρικίου, ως ο μοναδικός οικισμός του Δημοτικού διαμερίσματος Μηλοχωρίου. Με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» την 1η Ιανουαρίου 2011, το Μηλοχώριον έφθασε στη σημερινή διοικητική του υπαγωγή, σύμφωνα με την οποία αποτελεί τον μοναδικό οικισμό της ομώνυμης Τοπικής κοινότητας Μηλοχωρίου, η οποία υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Μουρικίου του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του Μηλοχωρίου είναι 40°30΄ Βόρειο πλάτος και 21°32΄ Ανατολικό μήκος. Είναι κτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Άσκιου, ανατολικά από τη βορειότερη κορυφή του, το Μουρίκι. Κοντινότερος οικισμός είναι ο Φούφας, 2,5 χιλιόμετρα οδικώς προς τα βορειοανατολικά. Επίσης, σε απόσταση 1,8 χιλιομέτρου οδικώς από το κέντρο του Μηλοχωρίου προς τα βόρεια, σε υψόμετρο 735 μέτρων, βρίσκεται η ανδρική Μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου, που ιδρύθηκε το 1966 πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού της Αγίας, που ανακαλύφθηκαν μετά την εμφάνιση και υπόδειξη της Αγίας στην ευλαβέστατη χωρική Χρυσούλα Κύπτη το 1932. Το χωριό απέχει 17 χιλιόμετρα οδικώς (12 σε ευθεία γραμμή) από το κέντρο της Πτολεμαΐδας, πρωτεύουσας του δήμου του.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΦΕΚ 211Α - 24/9/1919
  2. ΦΕΚ 179Α - 30/8/1927

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Μηλοχώριον» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 17, σελ. 675
  • Ελλάς: οδικοί-τουριστικοί χάρτες, έκδ. Ν. & Ι. Φώτης, 33η έκδοση, Αθήνα 2005/6, σελ. 20

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]