Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τέντυ μπόι... αγάπη μου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τέντυ μπόι... αγάπη μου
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης
ΣενάριοΓεράσιμος Σταύρου
ΙστορίαΓεράσιμου Σταύρου
Βασισμένο σεΖήτω η Ζωή (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΖωή Λάσκαρη
Κώστας Βουτσάς
Νίτσα Μαρούδα
Νικήτας Πλατής
Αλίκη Ζωγράφου
Νανά Σκιαδά
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΤραγούδιΜπρόγιερ
ΦωτογραφίαΝίκος Δημόπουλος
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΔιανομήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος (DVD)
Πρώτη προβολή13 Δεκεμβρίου 1965 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία22 Νοεμβρίου 2010 (DVD)
Διάρκεια80΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Τέντυ μπόι... αγάπη μου είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1965, σε συμπαραγωγή Φίνος Φιλμ και Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης. Τη σκηνοθεσία την υπογράφει ο Γιάννης Δαλιανίδης και το σενάριο γράφτηκε από τον Γεράσιμο Σταύρου, ο οποίος διασκεύασε το δικό του θεατρικό, με τίτλο "Ζήτω η Ζωή". [1]

Ο Ασημάκης (Νικήτας Πλατής), χήρος και πατέρας δύο παιδιών, είναι ιδιοκτήτης ενός χρωματοπωλείου και μιας περιουσίας την οποία έφτιαξε με πολύ ιδρώτα. Τα παιδιά του, Άρης και Λένα (Κώστας Βουτσάς και Ελένη Μαυρομμάτη), θέλουν να ξοδεύουν τα λεφτά του πατέρα τους προς όφελός τους. Παρόλο που ο Ασημάκης έχει προικίσει τη Λένα σύμφωνα με τα ήθη της εποχής με ένα πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα, πιέζεται από την ίδια και τον γαμπρό του, Κώστα (Νίκος Παπαναστασίου) να τους αγοράσει ένα ακόμη διαμέρισμα για να εξασφαλίσει οικονομικά το αγέννητο ακόμη μωρό τους. [2] Η Ζωίτσα (Ζωή Λάσκαρη) πείθει τον Ασημάκη να επιπλώσει ένα διαμέρισμα - φωλιά για εκείνον και την αγαπημένη του (Νανά Σκιαδά). Η οικογένειά του αντιδρά σ’ αυτό το σχέδιο, μέχρις ότου ο Άρης και η Ζωίτσα ερωτεύονται, οπότε το διαμέρισμα θα επιπλωθεί τελικά για το νεαρό ζευγάρι.

Η ταινία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί κωμικό σχόλιο για την Ελλάδα της αντιπαροχής και του βίαιου εκμοντερνισμού.

Προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 13 Δεκεμβρίου 1965 και, κόβοντας 349.771 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 9η θέση ανάμεσα σε 101 ταινίες της ίδιας σεζόν. [3] Κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 22 Νοεμβρίου 2010. [4]

  1. «Ταινίες στην τηλεόραση (10/4): Tammy, Tέντυ μπόι αγάπη μου, Unsane». Fosonline.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  2. Γρηγοριάδου, Μαρία Ξένια (2008). Η νεολαία στις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες των δεκαετιών 1950 και 1960 (PDF). Βόλος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. σελ. 31. 
  3. «Τέντυ μπόϋ αγάπη μου - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  4. «Τέντυ Μπόι... Αγάπη μου (1965)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]