Ο αστερισμός της Παρθένου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο αστερισμός της Παρθένου
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΓιώργος Τζαβέλλας
ΠρωταγωνιστέςΖωή Λάσκαρη
Χρήστος Πολίτης
Χρήστος Νομικός
Σπύρος Καλογήρου
Μπέτυ Βαλάση
Γιάννης Αργύρης
Ειρήνη Κουμαριανού
Ευαγγελία Σαμιωτάκη
Σοφία Ολυμπίου
Νίκος Κούρος
Κώστας Παπαχρήστος
Χρήστος Στυπάς
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΝίκος Γαρδέλης
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΔιανομήFinos Film
Πρώτη προβολή3 Δεκεμβρίου 1973 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία15 Μαρτίου 2006 (DVD)
Διάρκεια90΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ο αστερισμός της Παρθένου είναι σπονδυλωτή ελληνική δραματική ταινία του 1973, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Το σενάριο το έγραψε ο Γιώργος Τζαβέλλας. Πρωταγωνιστεί η Ζωή Λάσκαρη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία μιας νεαρής ιερόδουλης (Ζωή Λάσκαρη) της λεωφόρου Συγγρού, η οποία διηγείται σε καθέναν από τρεις διαφορετικούς πελάτες της μια άλλη ιστορία για το πώς κατέληξε σε αυτό το επάγγελμα. Καθεμιά από τις ιστορίες αντιστοιχεί στην πραγματική ζωή άλλων συναδέλφων της.

Στην πρώτη ιστορία, η ηρωίδα ξεκίνησε ως εργάτρια που ζούσε φτωχικά με τον παππού της και σταδιακά άρχισε να μπαίνει στις ανώτερες τάξεις μέσω της γνωριμίας της με κάποιον επιχειρηματία. Μετανιωμένη για την άκαρπη προσπάθειά της να αναρριχηθεί κοινωνικά, επιστρέφει στον πρώην αγαπημένο της, τον οποίο όμως βρίσκει παντρεμένο οικογενειάρχη.

Ηρωίδα της δεύτερης ιστορίας είναι μια επαρχιώτισσα που, άθελά της, χάνει την παρθενιά της σε παιδική ηλικία (από ατύχημα πτώσης από καρέκλα), γεγονός που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή της από τον αγαπημένο της. Οι συγγενείς της κοπέλας προσπαθούν μάταια να καλύψουν το περιστατικό, αλλά τελικά η ηρωίδα αναγκάζεται να φύγει από το χωριό της ανεπιστρεπτί.

Η τρίτη ηρωίδα είναι νοικοκυρά, σύζυγος ενός μηχανικού που δουλεύει σε τεχνική εταιρεία. Όταν εκείνος προσβάλλεται από μια ασθένεια των ματιών και χρειάζεται επειγόντως χειρουργείο για να μην χάσει την όρασή του, εκείνη αρχίζει, μετά από προτροπή μιας γειτόνισσας, να δέχεται πελάτες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για την επέμβαση του συζύγου της.

Η Ζωή Λάσκαρη στον πιο δραματικό ρόλο της.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχόλια για την ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αίθουσες στις 3 Δεκεμβρίου 1973[1] και έκοψε 120.010 εισιτήρια, ενώ κατατάχθηκε 5η ανάμεσα σε 44 άλλες ταινίες της ίδιας σεζόν.[2] Στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1979 και εξ αρχής ως έγχρωμη, καθώς η προβολή έγινε λίγο μετά την εισαγωγή του έγχρωμου τηλεοπτικού σήματος, χαρακτηρισμένη ως ακατάλληλη,[3] ενώ σε μορφή DVD κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 2006.[4]
  • Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική συνεργασία του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζαβέλλα. Την ταινία επρόκειτο να σκηνοθετήσει αρχικά ο Τζαβέλλας, που είχε γράψει και το σενάριο, αλλά στο μεταξύ είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν ήταν σε θέση να αναλάβει τη σκηνοθεσία.[3]
  • Το σενάριο είχε γραφτεί αρχικά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1966 και μάλιστα αρχικά το δέχτηκε και είχε δώσει τότε μια σχετική συνέντευξη τύπου. Λίγο μετά όμως, το ξανασκέφτηκε και τελικώς άλλαξε γνώμη, καθώς δεν θέλησε να προσθέσει στην καριέρα της μια τόσο τολμηρή σε σκηνές ταινία.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Αστερισμός της Παρθένου». The Movie Database. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  2. Under the Sign of Virgo (1973) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0207125/trivia/, ανακτήθηκε στις 2021-08-13 
  3. 3,0 3,1 Κινηματογραφος, Ελληνικος. «Ο Αστερισμός της Παρθένου - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  4. «Αστερισμός της Παρθένου (1973) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2021. 
  5. Finos Film - 'Ο Αστερισμός Της Παρθένου' (1973), http://finosfilm.com/movies/view/175, ανακτήθηκε στις 2021-08-13 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]