Στοιχειώδης άλγεβρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δισδιάστατο διάγραμμα (κόκκινη καμπύλη) της αλγεβρικής εξίσωσης .

Η στοιχειώδης άλγεβρα είναι η πιο βασική μορφή της άλγεβρας. Η στοιχειώδης άλγεβρα συχνά είναι το αντίθετο της αριθμητικής: η αριθμητική ασχολείται με αριθμούς ων οποίων η ονομαστική αξία δεν αλλάζει και είναι καθορισμένη,[1] ενώ η άλγεβρα εισάγει μεταβλητές (μεγέθη χωρίς σταθερές τιμές).[2]

Η χρήση μεταβλητών συνεπάγεται τη χρήση αλγεβρικού συμβολισμού και την κατανόηση των γενικών κανόνων των πράξεων που ανήκουν στο πεδίο της αριθμητικής. Σε αντίθεση με την αφηρημένη άλγεβρα, η στοιχειώδης άλγεβρα ασχολείται μόνο με τους πραγματικούς και μιγαδικούς αριθμούς και όχι με διάφορες περίπλοκες αλγεβρικές πράξεις.

Συνήθως διδάσκεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βασίζεται στην κατανόησή τους για την αριθμητική . Η χρήση μεταβλητών για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων επιτρέπει την τυπική και συνοπτική έκφραση των γενικών σχέσεων μεταξύ των ποσοτήτων, και έτσι επιτρέπει την επίλυση ενός ευρύτερου φάσματος προβλημάτων. Πολλές ποσοτικές σχέσεις στις επιστήμες και τα μαθηματικά εκφράζονται ως αλγεβρικές εξισώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Herbert Ellsworth Slaught και N.J. Lennes, Elementary algebra, Publ. Allyn and Bacon, 1915, page 1 (republished by Forgotten Books)
  2. Lewis Hirsch, Arthur Goodman, Understanding Elementary Algebra With Geometry: A Course for College Students, Publisher: Cengage Learning, 2005, (ISBN 0534999727), 9780534999728, 654 σελίδες, page 2