Ψυχαγωγικά μαθηματικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στα ψυχαγωγικά μαθηματικά η συμπλήρωση μαγικών τετραγώνων γίνεται με διάφορες μεθόδους όπως για παράδειγμα η σιαμέζικη

Τα ψυχαγωγικά μαθηματικά είναι ένας όρος για τα μαθηματικά που χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία (αναψυχή) και όχι για αυστηρή έρευνα και εφαρμογή με βάση την επαγγελματική δραστηριότητα, αν και δεν περιορίζονται κατ' ανάγκη ως εγχείρημα μόνο για ερασιτέχνες. Περιλαμβάνουν συχνά μαθηματικούς γρίφους και παιχνίδια.

Πολλά θέματα στον τομέα αυτόν δεν απαιτούν γνώση προηγμένων μαθηματικών ή ψυχαγωγικών μαθηματικών, συχνά απευθύνονται σε παιδιά ή ανεκπαίδευτους ενήλικες, εμπνέοντας την περαιτέρω μελέτη τους στο θέμα.[1]

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά από τα πιο γνωστά θέματα στα ψυχαγωγικά μαθηματικά είναι τα μαγικά τετράγωνα, τα φράκταλ, τα παζλ λογικής και τα μαθηματικά σκακιστικά προβλήματα, αλλά αυτή η περιοχή των μαθηματικών περιλαμβάνει την αισθητική και τον πολιτισμό των μαθηματικών, διάφορες ιδιόμορφες ή διασκεδαστικές ιστορίες, τις μαθηματικές συμπτώσεις ή παράδοξα, καθώς και την προσωπική ζωή των μαθηματικών.

Μαθηματικά παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζάρια για χρήση σε διάφορα μαθηματικά παιχνίδια

Τα μαθηματικά παιχνίδια είναι παιχνίδια πολλών παικτών των οποίων οι κανόνες, οι στρατηγικές και τα αποτελέσματα μπορεί να μελετηθούν και να εξηγηθούν χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά. Οι παίκτες των μαθηματικών παιχνιδιών δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ρητώς τα μαθηματικά για να παίξουν στα παιχνίδια. Για παράδειγμα, το Μανκάλα είναι μαθηματικό παιχνίδι, διότι οι μαθηματικοί μπορούν να το μελετήσουν χρησιμοποιώντας τη συνδυαστική θεωρία παιγνίων, αλλά δεν είναι αναγκαία τα μαθηματικά για να το παίξει κάποιος.

Μαθηματικοί γρίφοι και παζλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παράδοξο της διχοτομίας του Ζήνωνα

Οι μαθηματικοί γρίφοι και τα παζλ, που είναι γνωστα και ως σπαζοκεφαλιές, απαιτούν μαθηματικά για την επίλυσή τους. Έχουν συγκεκριμένους κανόνες, όπως και τα μαθηματικά παιχνίδια, αλλά συνήθως δεν περιλαμβάνουν ανταγωνισμό μεταξύ δύο ή περισσότερων παικτών. Αντ' αυτού, προκειμένου να λυθεί ένας τέτοιος γρίφος ή παζλ, ο λύτης πρέπει να βρει μια λύση που να ικανοποιεί τις δεδομένες συνθήκες.

Τα παζλ λογικής είναι ένα κοινό είδος μαθηματικών παζλ. Τα μαγικά τετράγωνα και τα φράκταλ θεωρούνται επίσης μαθηματικές σπαζοκεφαλιές, παρόλο που παρέχουν στον λύτη τους μόνο ένα συνόλο αρχικών συνθηκών.

Ανάλογα με το αν περιλαμβάνουν ή απαιτούν χαρακτηριστικά σκέψης τύπου παιχνιδιού, οι μαθηματικές σπαζοκεφαλιές μερικές φορές ονομάζονται και μαθηματικά παιχνίδια.

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επαγκυλωτός βρόχος του Ηρακλά

Άλλες δραστηριότητες και χόμπι με κάποιο μαθηματικό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν:

  • τα μοτίβα των ζογκλέρ
  • τα κόλπα των ταχυδακτυλουργών με διάφορες μαθηματικές συμπτώσεις και παράδοξα
  • τα μερικές φορές αλγοριθμικά και γεωμετρικά κατά βάθος χαρακτηριστικά του οριγκάμι
  • τα μοτίβα και η διαδικασία για τη δημιουργία σχεδίων με κορδόνια, λάστιχα, κλωστές, σχοινιά, κ.λπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kulkarni, D. Learning Problem Solving With KenKen Puzzles (PDF). Enjoying Math. MathOlympiad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]