Μονς Σέλμερλεβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μονς Σέλμερλοβ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Måns Zelmerlöw (Σουηδικά)
Γέννηση13  Ιουνίου 1986[1][2]
Lund Cathedral parish[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
ΣπουδέςLars-Erik Larsson-gymnasiet[3]
Ιδιότητατραγουδιστής, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ηθοποιός
ΣύζυγοςCiara Janson (από 2019)[4]
ΓονείςΜπιργκίτα Σαχλέν
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική
Βραβεύσειςd:Q121863645 (2012)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μονς Σέλμερλεβ (σουηδικά: Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw, 13 Ιουνίου 1986) είναι Σουηδός τραγουδιστής, τηλεοπτικός παρουσιαστής, μοντέλο και ηθοποιός.

Έλαβε μέρος στο Idol 2005 τερματίζοντας 5ος, επίσης κέρδισε την πρώτη σεζόν του Let's Dance, ενώ έγινε επιτυχία το τραγούδι "Cara Mia," που έγραψε το 2007 για τη συμμετοχή του στο Melodifestivalen της ίδιας χρονιάς. Ο Σέλμερλεβ ήταν ο παρουσιαστής του Allsång på Skansen από το 2011 μέχρι το 2013. Πήρε μέρος στο Melodifestivalen το 2007, το 2009 και κέρδισε το 2015.

Εκπροσώπησε τη Σουηδία στη Eurovision του 2015 με το τραγούδι "Heroes", και κέρδισε με 365 βαθμούς, το τρίτο μεγαλύτερο σκόρ στην ιστορία του διαγωνισμού. Επίσης ο Σέλμερλεβ παρουσίασε την Eurovision 2016 στη Στοκχόλμη, μαζί με τη γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Πέτρα Μίαντε.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Λουντ, ο Μονς Σέλμερλεβ είναι γιός της Μπιργκίτα Σαχλέν, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ, και του Σβεν-Όλοφ Σέλμερλεβ, χειρουργού ιατρού. Ο Σέλμερλεβ σπούδασε μουσική στο Λύκειο της Λουντ και ήταν μέλος της σχολικής χορωδίας. Το 2002 έπαιξε ένα από τα αδέλφια στο μιούζικαλ Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat στο Slagthuset του Μάλμε.

2005: Idol[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλμερλεβ έγινε γνωστός το 2005 όταν πήρε μέρος στο Σουηδικό Idol 2005, που αναμεταδόθηκε από το Σουηδικό TV4. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση, αποχωρώντας στις 11 Νοεμβρίου, μετά από οκτώ εβδομάδες του σόου.

Εβδομάδα # Θέμα Τραγούδι επιλογής Πραγματικός καλλιτέχνης
Audition N/A "Hero" Ενρίκε Ιγκλέσιας
Final Qualifier N/A "Flying Without Wings" Westlife
Week 1 My Own Idol "Millennium" Ρόμπι Γουίλιαμς
Week 2 80s "The Look" Roxette
Week 3 Swedish Hits "Astrologen" [agnus Uggla
Week 4 Pop Hits "Escape" Ενρίκε Ιγκλέσιας
Week 5 Disco "Relight My Fire" Dan Hartman
Week 6 Cocktail "It's Not Unusual" Τομ Τζόουνς
Week 7 (1) Rock "Beautiful Day" U2
Week 7 (2) Rock "The Reason"

2006: Let's Dance[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλμερλεβ έλαβε μέρος στην πρώτη σεζόν του Let's Dance το 2006 με παρτενέρ τη Μαρία Κάρλσον και τερμάτισε στην πρώτη θέση με ανταγωνιστή την τραγουδίστρια Anna Book. Τον ίδιο χρόνο εμφανίστηκε στη Σουηδική εκδοχή του μιούζικαλ Grease, παίζοντας τον ηγετικό ρόλο του Danny Zuko. Έτσι ο Σέλμερλεβ υπέγραψε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο για να παρουσιάσει ένα σόλο άλμπουμ με την M&L Records, ένα τμήμα της Σουηδικής Warner Music.

2007–08: Melodifestivalen και Stand by For...[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλμερλεβ το 2009

Το Νοέμβρη του 2006 ανακοινώθηκε ότι ο Σέλμερλεβ θα λάβει μέρος στο Melodifestivalen 2007, το Σουηδικό εθνικό τελικό για τη Eurovision του 2007 στο Ελσίνκι. Συμμετείχε με το τραγούδι "Cara Mia" στον τρίτο ημιτελικό στις 17 Φεβρουαρίου 2007 στο Ορνσκόλντσβικ, και προκρίθηκε στον τελικό, που έλαβε μέρος στις 10 Μαρτίου στο Ericsson Globe στη Στοκχόλμη. Τερμάτισε τρίτος, πίσω από τους νικητές The Ark και τον Andreas Johnson ο οποίος τερμάτισε δεύτερος. Το "Cara Mia" παρουσιάστηκε σαν σίνγκλ στο νέο άλμπουμ του Σέλμερλεβ, το Stand by For.... Το άλμπουμ άγγιξε το νούμερο 1 στη Σουηδία και έγινε πλατινένιο από την IFPI. Τέσσερα σίνγκλ παρουσιάστηκαν από το άλμπουμ, από τα οποία έφτασαν στο top 50 της Σουηδίας. Το Stand by For... παρουσιάστηκε και στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 2007.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2007 ο Σέλμερλεβ ήταν ο παρουσιαστής του Lilla Melodifestivalen στο SVT. Συμμετείχε επίσης στη μουσική εκδοχή του Footloose, παίζοντας τον Tommy. Το μιούζικαλ παρουσιάστηκε στο Γκέτεμπορκ και στη Στοκχόλμη. Το 2008, συμμετείχε στο Diggiloo tour, μαζί με τους τραγουδιστές Lasse Holm, Linda Bengtzing, Lotta Engberg, Thomas Pettersson, Molly Sandén και Nanne Grönvall.

2009: Melodifestivalen MZW[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Νοεμβρίου του 2008 ανακοινώθηκε ότι ο Σέλμερλεβ θα συμμετέχει ξανά στο Melodifestivalen, αυτή τη φορά με το τραγούδι "Hope & Glory". Στο Melodifestivalen 2009 και άλλοι διάσημοι ή παλιότεροι Σουηδοί τραγουδιστές, όπως οι Sarah Dawn Finer, Sofia, BWO και Amy Diamond. Πήρε μέρος στον δεύτερο ημιτελικό στις 14 Φεβρουαρίου 2009 και προκρίθηκε στον τελικό στις 14 Μαρτίου στο Ericsson Globe. Το "Hope & Glory" τερμάτισε τέταρτο, αν και έλαβε τους περισσότερους βαθμούς από την κριτική επιτροπή.

Το 2008 ο Σέλμερλεβ γύρισε στο στούντιο για να ετοιμάσει το δεύτερο σόλο άλμπουμ του, το MZW, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2009. Το άλμπουμ του, έγινε χρυσό από την IFPI και έφτασε το νούμερο 1 στα charts. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε επίσης στην Πολωνία. Το 2009 έκανε ένα καλοκαιρινό tour άπο τραγούδια και των δύο άλμπουμ του.

2010–11: παρουσίαση του Melodifestivalen και του Allsång på Skansen[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλμερλεβ στο Götgatan στη Στοκχόλμη το 2010.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2009, ανακοινώθηκε οτι ο Σέλμερλεβ θα παρουσιάσει το Melodifestivalen 2010, μαζί με τον Dolph Lundgren και την Christine Meltzer. Παρουσίασε τον πρώτο ημιτελικό και τον τελικό με τους Lundgren και Meltzer και τους υπόλοιπους ημιτελικούς μόνο με τη Meltzer. Στην τελετή έναρξης του Second Chance round (ημιτελικός του Melodifestivalen), παρουσίασε ένα τραγούδι των Duran Duran, το "A View to a Kill", και στον τελικό τραγούδησε το "Eye of the Tiger" του συγκροτήματος Survivor με τους υπόλοιπους παρουσιαστές. Έπαιξε το ρόλο του Ρομέο, στο μιούζικαλ Ρωμαίος και Ιουλιέτα και επίσης εμφανίστηκε ως guest στο τάλεντ σόου Jakten på Julia του SVT, όπου βρήκε την Ιουλιέτα του μετά τη νίκη του ρόλου από τη Lisette Pagler. Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα το Δεκέμβριο στο Göta Lejon.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Σέλμερλεβ θα είναι ο νέος παρουσιαστής (αντί για τον Anders Lundin) του σόου Allsång på Skansen. Επίσης, παρουσίασε το σόου το 2012.

2013–14: Barcelona Sessions[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 2013 ο Σέλμερλεβ ανακοίνωσε τα πλάνα για το νέο του άλμπουμ, Barcelona Sessions, με το νέο σίνγκλ "Broken Parts". Παρουσίασε επίσης ένα νέο του τραγούδι, το "Run For Your Life". Το Σεπτέμβριο του 2013, ο Σέλμερλεβ παρουσίασε το δεύτερο σίνγκλ από το νέο άλμπουμ, το "Beautiful Life", και παρουσίασε και άλλο τραγούδι από το άλμπουμ του, το "Parallels". Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2014, πρίν από το "Run For Your Life".

Το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Σέλμερλεβ παρουσίαζε το σόου Allsång på Skansen στο SVT, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το σόου στο τελευταίο πρόγραμμα στις 13 Αυγούστου. Η τραγουδίστρια Petra Marklund τον αντικατέστησε.

Ο Σέλμερλεβ συμμετείχε στο Melodifestivalen 2013 σαν τραγουδοποιός, όπου έγραψε το τραγούδι "Hello Goodbye" των Erik Segerstedt και Tone Damli. Το τραγούδι προκρίθηκε στο second-chance round. Στις αρχές του 2013, είχε ηγετικό ρόλο στη νέα εκδοχή του Σουηδικού μιούζικαλ I Spök μαζί με τους Loa Falkman, Sussie Eriksson και Lena Philipsson.

2015–σήμερα: Eurovision Song Contest and Perfectly Damaged[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλμερλεβ στη Eurovision του 2015.

Ο Σέλμερλεβ συμμετείχε στο Melodifestivalen 2015 με το τραγούδι "Heroes", όπου σκόραρε 288 βαθμούς και κέρδισε τον τελικό. Στο Melodifestivalen 2015, ήταν ο στιχουργός του τραγουδιού "Det rår vi inte för" από τον Behrang Miri, όπου προκρίθηκε στο second-chance round.

Στις 11 Μαΐου 2015, ο Σέλμερλεβ αποκάλυψε το εξώφυλλο και τη σειρά τραγουδιών του τέταρτου άλμπουμ του Perfectly Damaged όπου θα παρουσιαστεί στις 5 Ιουνίου 2015.

Στις 17 Μαΐου, ο Σέλμερλεβ εκτέλεσε το τραγούδι "Heroes" στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πρώτου ζωντανού σόου του X Factor Adria.

Μέχρι τον τελικό της Eurovision του 2015, ο Σέλμερλεβ είχε προβλεφθεί σαν νικητής από σχεδόν όλες τις στοιχηματικές εταιρίες. Ο Σέλμερλεβ συμμετείχε στο δεύτερο ημιτελικό στις 21 Μαΐου, όπου τερμάτισε πρώτος και προκρίθηκε για τον τελικό. Τελικά ο Σέλμερλεβ κέρδισε τη Eurovision του 2015, όπου σκόραρε 365 βαθμούς, κάνοντας έτσι το τραγούδι του "Heroes", το τρίτο ψηλότερα βαθμολογημένο τραγούδι του διαγωνισμού και να φέρει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision στη Σουηδία για έκτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Μετά από ένα χρονικό διάστημα ο Σέλμερλεβ ηταν μέσα στους υποψηφίους παρουσιαστές για την Eurovision 2016 που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη. Αργότερα,η Σουηδική τηλεόραση (SVT4 Sverige) ανακοίνωσε πως ο Σέλμερλεβ ήταν αυτός που θα παρουσίαζε την Eurovision 2016 μαζί με τη Σουηδή τηλεπαρουσιάστρια Πέτρα Μέντε.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλμερλεβ έχει μια μικρότερη αδελφή. Λατρεύει το ποδόσφαιρο, το τέννις και το γκολφ. Από το 2008 μέχρι το 2011, είχε σχέση με τη Σουηδή τραγουδίστρια και μοντέλο Marie Serneholt, πρώην μέλος του σουηδικού ποπ συγκροτήματος A-Teens.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ο Σέλμερλεβ και η οικογένεια του επέζησαν από το σεισμό του Ινδικού Ωκεανού όταν ήταν σε διακοπές στο Khao Lak της Ταϊλάνδης.

Τον Μάρτιο του 2014, όταν ήταν ειδικός καλεσμένος σε σουηδική εκπομπή μαγειρικής, ο Σέλμερλεβ ανέφερε για αυτόν προσωπικά, η ομοφυλοφιλία είναι μια "βιολογική απόκλιση". Αργότερα απολογήθηκε επανειλημμένα για τις παρατηρήσεις του και εξήγησε ότι ήταν μια κακή επικοινωνία. Ένα χρόνο πρίν τη νίκη του στο Melodifestivalen, το περιστατικό τέθηκε υπό διεθνή έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τα μέλη των ομοφυλόφιλων και τα μέσα ενημέρωσης της Eurovision και της Σουηδίας, να έρθουν στην άμυνα του Σέλμερλεβ

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stand by For... (2007)
  • MZW (2009)
  • Christmas with Friends (2010)
  • Kära vinter (2011)
  • Barcelona Sessions (2014)
  • Perfectly Damaged (2015)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nederlandse Top 40. mans-zelmerlow.
  2. 2,0 2,1 «Sveriges befolkning 2000» (Σουηδικά) Sveriges släktforskarförbund. 2020. Ανακτήθηκε στις 26  Δεκεμβρίου 2022.
  3. «Röster om LEL». (Σουηδικά) Lars-Erik Larsson-gymnasiet. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2018.
  4. www.svd.se/mans-zelmerlow-har-gift-sig.


Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
Κοντσίτα Βουρστ
Rise Like a Phoenix
Νικητές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2015
Διάδοχος
Τζαμάλα
1944
Προκάτοχος
Σάνα Νίλσεν
Undo
Συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision
2015
Διάδοχος
Φρανς
If I Were Sorry
Προκάτοχος
Μίριαμ Βάιχσελμπραουν, Άλις Τούμλερ & Αραμπέλα Κισμπάουερ
Παρουσιαστής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision
2016
μαζί με τον Μονς Σέλμερλεβ
Διάδοχος
Ολεκσάντρ Σκίσκο, Βολοντιμίρ Όσταπτσουκ & Τιμούρ Μιροσνιτσένκο