Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1988-89
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1988-89[1] ήταν η εικοστή τρίτη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Σε αυτήν, πρώτευσε και αναδείχθηκε ως τροπαιούχος η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης που με ηγέτη τον κροάτη Ντράζεν Πέτροβιτς (ή "Μότσαρτ" των γηπέδων) πήρε το Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του τροπαίου το 1984 στην Οστάνδη του Βελγίου επί της Σίμακ Μιλάνο, με 82-81.
Ο τελικός του 1989 ορίστηκε να διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της Αθήνας και φιναλίστ ήταν η «Σναϊντέρο» Καζέρτα που είχε σαν πρώτο αστέρα της το διάσημο βραζιλιάνο άσσο Οσκάρ Σμιτ.
Διαδικασία διεξαγωγής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το σύστημα διεξαγωγής περιελάμβανε έναν προκριματικό γύρο με πέντε ζευγάρια σε διπλές αναμετρήσεις και στη συνέχεια τρεις ακόμη γύρους (φάση των "16", προημιτελική φάση ομίλων και ημιτελικούς) πάντα με διπλές συναντήσεις, έως τον μονό Τελικό αγώνα. Οι συμμετέχουσες ομάδες ήσαν εικοσιμία.
Προκριματική φάση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έξω έμειναν ο Αχιλλέας Καϊμακλίου της Κύπρου, η Πόρτο, η τουρκική Τσουκούροβα Σανάγι, η Νόρκεμπινκ από τη Σουηδία και η Ντυντελάνζ από το Λουξεμβούργο.
Φάση των "16"
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εδώ αποκλείστηκαν ακόμη οκτώ σύλλογοι. Ήταν η ολλανδική Βέερτ, η ελβετική Πιούλι, η ουγγρική SK Οροσλάνι, η φινλανδική Ουσικαουπούνκι, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας, η αυστριακή Βελς, οι Ρέϊντζερς Γλασκόβης και η Ατόμικ των Βρυξελλών.
Προημιτελικοί όμιλοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από τη φάση αυτή πέρασαν στα ημιτελικά η Ρεάλ πρώτη με τη Ζαλγκίρις δεύτερη και η Καζέρτα με την Τσιμπόνα. Έξω έμειναν η Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με την ΑΕΚ και η δυτικογερμανική Στάινερ Μπαϊρόιτ με τη γαλλική Σολέ.
Ημιτελικοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Με βάση την κατάταξη στους ομίλους, η Ρεάλ τέθηκε αντιμέτωπη με την Τσιμπόνα (των Αλεξάνταρ Πέτροβιτς "Άζα", Ντάνκο Τσβιετίτσανιν, Ζόραν Κούτουρα, Φράνκο Αράποβιτς κ.α.), έχοντας τη ρεβάνς στην έδρα της και η Καζέρτα με τη Ζαλγκίρις (των Άρβιντας Σαμπόνις, Ρίμας Κουρτινάιτις, Βαλντεμάρας Χομίτσιους, Σεργκέι Γιοβάισα κ.α.) και τον επαναληπτικό στην Ιταλία.
- Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-Ρεάλ 91-92 (όπου ο Ντράζεν Πέτροβιτς μεγαλούργησε μέσα στο "σπίτι" του που μετά το θάνατό του πήρε το όνομά του), 97-119.
- Ζαλγκίρις Κάουνας-Καζέρτα 86-80, 84-98.
Τελικός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ρεάλ-Καζέρτα 117-113 (στην παράταση, ημίχρονο 60-57, κανονικός αγώνας 102-102). Διαιτήτευσαν ο Κώστας Ρήγας και ο σέρβος Κούριλιτς.
Το παιχνίδι ήταν απόλαυση για τους έλληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, καθώς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πραγματική μάχη μεταξύ δυο κορυφαίων ομάδων. Σε ατομικό επίπεδο, ο "Μότσαρτ" Ντράζεν υπερτέρησε του "πολυβόλου" Οσκάρ με πόντους 62-44.
- Ρεάλ: Πέτροβιτς 62, Χοσέ Χοσέ Μπιριουκόφ 20, Τζον Ρότζερς 14, Φερνάντο Μαρτίν 11, Αντόνιο Μαρτίν 2, Χοσέ Καργόλ 4, Φερνάντο Ρομάι 4, Γιορέντε.
- Καζέρτα: Σμιτ 44, Γκεόργκι Γκλούσκοφ 13 , Φερνινάντο Τζεντίλε 24, Βιντσέντσο Εσπόζιτο 2, Ντελανιέλο 18, Φράνκο Μποζέλι 2, Πολεζέλο, Ρίτσο, Τουφάνο, Βιτιέλο.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ρώσικη Βικιπαίδεια
- BASKETPEDYA-Historical Basketball Database[νεκρός σύνδεσμος]
- "100 χρόνια μπάσκετ 1891-1991".
- Περιοδικό "Τρίποντο" (αναδρομές και αφιερώματα στο θεσμό).
- Αθλητικές εφημερίδες της εποχής.