Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1987-88

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1987-88[1] ήταν η εικοστή δεύτερη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό της, που διεξήχθη στη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ, όπως και τρία χρόνια πριν, αναμετρήθηκε η Λιμόζ Σερκλ Σαιν-Πιέρ με τη Ραμ Ζουβεντούτ και διαιτητές ήταν ο Έλληνας Κώστας Ρήγας με τον Πολωνό Βίεσλαβ Ζιχ.

Στα ημιτελικά είχε φθάσει η "Σκαβολίνι" του Πέζαρο (που με προπονητή το Βαλέριο Μπιανκίνι και νέους παίκτες τον Αλεξάνταρ Πέτροβιτς Πέτροβιτς και τους αμερικανούς Γκρεγκ Μπάλαρντ, Ντέρεν Ντέι, Ντάργουϊν Κουκ για τρίτη συνεχή χρονιά επεδίωκε τη διάκριση) και η έκπληξη της περιόδου γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στους προημιτελικούς ομίλους "σκόνταψαν" η "IMT Άτλας Μπεόγκραντ/Beopetrol, η "Κίνγκστον" του Λονδίνου, η "Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν" και η "Μαριεμπούρ Ρογιάλ US-Ναμύρ" από το Βέλγιο.

Διαδικασία διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διοργάνωση πήραν μέρος 20 ομάδες, δηλαδή μια περισσότερη από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση και στη συνέχεια μια φάση των 16 (8 ζεύγη), από όπου προέκυψαν οι ομάδες των προημιτελικών.

1ος γύρος (Προκριματική φάση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγιναν τέσσερις διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις "Κομοντόρε Ντεν Χέλντερ BV" (Ολλανδία), "Ζενέβ Σαμπέλ" (Ελβετία), "Μπάγιαϊ SK" (Ουγγαρία) και τον Πανελλήνιο Αθηνών..

2ος γύρος (Φάση των 16)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ, το παιχνίδι έχασαν οκτώ ακόμη σύλλογοι: Οι "Πόρτο Κλούμπε Μπασκετεμπόλ", "Λέφσκι Σπαρτάκ Σόφιας", "Άλβικ Στόκχολμ", "Γαλατασαράι", "Ουσικαουπούνκι Κόριχαϊτ", "ENAD Λευκωσία", "Βελς EVE" (Αυστρία) και "Κόντερν AB" (Λουξεμβούργο).

Ημιτελικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους πρώτους αγώνες, η Λιμόζ συνέτριψε τη Σκαβολίνι Πέζαρο στο "Μομπλάν" με 102-86 και η Ραμ Ζουβεντούτ τη Μπάγερ 04 Λεβερκούζεν (97-74). Και ενώ οι γάλλοι είχαν μια άνετη ρεβάνς (ήττα με 91-93 στο Πέζαρο), στη Γερμανία παραλίγο να γίνει το μεγάλο "πατατράκ". Το συγκρότημα του Τζιμ Κέλλι ανέτρεψε την κατάσταση και 3 λεπτά πριν τη λήξη προηγήθηκε με 25 (!) πόντους διαφορά. Ωστόσο, η ψυχραιμία των ισπανών στο τέλος τους έδωσε την πρόκριση (τελικό 97-80).

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μεγάλο Τελικό, η Λιμόζ έπεσε σε οικείο περιβάλλον, όμως η Ζουβεντούτ ήταν "σκληρό καρύδι". Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο (43-43) όπως και το ματς στην κανονική του διάρκεια (86-86). Ο τρίτος στα χρονικά Τελικός που κρίθηκε στην παράταση (μετά εκείνους του Μιλάνο το 1980 και Βρυξελλών το 1982), βρήκε νικητές τους -ουσιαστικά- γηπεδούχους, με 96-89.

Οι συνθέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]