Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1969-70

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1969-70[1] ήταν η τέταρτη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση του θεσμού. Σε αυτήν, πρώτευσε και αναδείχθηκε ως τροπαιούχος η ιταλική Φιντές Νάπολι (Fides Napoli), χαρίζοντας στη χώρα της το δεύτερο τρόπαιο της διοργάνωσης επί της γαλλικής Βισύ (Vichy Jeanne d'Arc) σε διπλό Τελικό, όπως και στα 1967.

Διαδικασία διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα διεξαγωγής περιελάμβανε έναν προκριματικό γύρο με πέντε ζευγάρια σε διπλές αναμετρήσεις και στη συνέχεια τρεις γύρους (φάση των "14", προημιτελικός και ημιτελικός) πάντα με διπλές συναντήσεις, έως τον επίσης διπλό Τελικό αγώνα. Οι συμμετέχουσες ομάδες ήσαν είκοσι, ενώ η φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν Ντιναμό Τιφλίδας ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τα προημιτελικά. Η κάτοχος του τρόπαιου Σλάβια Πράγας δε συμμετείχε λόγω των ταραχών στην Τσεχοσλοβακία και την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το 1968.

Προκριματική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη φάση αυτή πέρασαν πέντε ομάδες. Ήταν η Σταντάρ Λιέγης, η Στεάουα Βουκουρεστίου, η Φιντές Νάπολι, η Βισύ και η ισπανική Ζουβεντούτ. Απέκλεισαν, αντίστοιχα, τις Σόλνα Βίκινγκς, Γκίσεν, Μπενφίκα, Ετσέλα (Λουξεμβούργο) και Ράντενταϊν (Ολλανδία).

Φάση των "14"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ επικράτησαν η Σταντάρ (επί της τσεχοσλοβακικής Iskra Svit με συνολικό σκορ 182-139), η Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ επί της ITU Istanbul (171-164), η Πολώνια Βαρσοβίας σε βάρος της Στεάουα Βουκουρεστίου (140-133), η Φιντές Νάπολι επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ (173-151), η ΑΕΚ επί της MAFC Ουγγαρίας (190-128), το Βισύ δύσκολα επί της Λέφσκι Σόφιας με 144-140 και η Ζουβεντούτ σε βάρος του Kisa-Toverit Ελσίνκι ΜΕ 171-149.

Προημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντιναμό Τιφλίδας (174-159 επί της Πολόνια), η Φιντές Νάπολι (191-164 επί του Ζάγκρεμπ) και η Βισύ (140-133 επί της Σταντάρ) πέρασαν σχετρικά εύκολα έως και άνετα στους ημιτελικούς. Αντίθετα, μάχη έγινε μεταξύ της Ζουβεντούτ (που θριάμβευσε με 19 πόντους διαφορά στο πρώτο ματς) και της ΑΕΚ που τη συνέτριψε στη ρεβάνς του Καλλιμάρμαρου και πέτυχε μια εκπληκτική ανατροπή!

Τα αποτελέσματα:

  • Πολόνια-Ντιναμό 77-82, 82-92.
  • Λοκομοτίβ Ζ.-Φιντές Νάπολι 80-89, 84-102.
  • Ζουβεντούτ-ΑΕΚ 87-68, 46-74.
  • Λιέγη-Βισύ 95-95, 53-78.

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντιναμό δεν κατάφερε να επικρατήσει στην έδρα της των ιταλών, με αποτέλεσμα στη ρεβάνς να ηττηθεί για δεύτερη φορά. Στον αντίποδα η ΑΕΚ ηττήθηκε με 18 πόντους διαφορά στη Γαλλία και απέτυχε να ανατρέψει την κατάσταση στον επαναληπτικό.

Τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γάλλοι της Βισύ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν διαφορά από το πρώτο παιχνίδι, αλλά οι τέσσερις πόντοι με τους οποίους νίκησαν δεν ήταν αρκετοί για τον επαναληπτικό. Οι ναπολιτάνοι του Αντόνιο "Τονίνο" Τζόρτζι οδηγούμενοι από τον αμερικανό σέντερ Μάιλς Άικεν και τον γκαρντ Κάρλος Ντακουίλα επικράτησαν άνετα και στέφθηκαν κυπελλούχοι Ευρώπης για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία τους. Το υπόλοιπο ρόστερ: Ουΐλιαμς (ΗΠΑ), Μπουφαλίνι, Αμπάτε, Ματζέτι, Όβι, Κοέν, Φούτσιλε, Γκαβανίν, αδελφοί Ερίκο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]