Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1974-75

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1974-75[1] ήταν η ένατη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό μάλιστα, είχαμε μια πιστή επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης σεζόν, καθώς και πάλι, ο τότε γιουγκοσλαβικός Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (Crvena Zvezda Beograd) και η τότε σοβιετικής Σπαρτάκ Λένινγκραντ (Spartak Leningrad), που αμφότερες ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους από τα προημιτελικά, έφθασαν στον Τελικό, ο οποίος αυτή τη φορά διεξήχθη στη γαλλική πόλη Ναντ. Εκτός της έδρας του Τελικού σε σχέση με το 1974, διαφορετικός ήταν ο νικητής, αλλά και η διαφορά. Θα χρειαστεί να περάσουν επτά χρόνια έως ότου εμφανιστεί έστω μια ομάδα εκπρόσωπος χώρας του τότε "ανατολικού μπλοκ" σε Τελικό της διοργάνωσης.

Διαδικασία διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διοργάνωση πήραν μέρος 22 ομάδες, δυο λιγότερες από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση με οκτώ ζευγάρια (σε διπλές αναμετρήσεις) και στη συνέχεια μια φάση των 12 (6 ζεύγη) και ακολούθως ο προημιτελικός γύρος δύο ομίλων, των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Από τη φάση αυτή πέρασαν οι δυο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ και οδηγήθηκαν με το σύστημα "χιαστί", στα ημιτελικά (διπλών συναντήσεων, με πλεονέκτημα έδρας στη ρεβάνς). Οι νικήτριες των δυο ημιτελικών αποτέλεσαν το ζευγάρι του (απλού) Τελικού αγώνα.

Προκριματική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγιναν οκτώ διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις Άνκαρα (Τουρκία), Βιένα Σόμα (Αυστρία), Ντυντελάνζ T71 (Λουξεμβούργο), Φεντεράλε Μπάσκετ Λουγκάνο (Ελβετία), Κάρκιλα Χέγκφορς (Φινλανδία), Παντς Ντελφτ (Ολλανδία), Αλ-Γκεζίρα Καίρου (Αίγυπτος) και την τότε δυτικογερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν 04 TSV.

Φάση των 12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ, το παιχνίδι έχασαν ακόμη έξι σύλλογοι: Η σουηδική Σόλνα Βίκινγκς, η ΑΕΚ, η Μακάμπι Ραμάτ Γκαν από το Ισραήλ, η London YMCA από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ουγγρική Μπούνταπεστ Χόνβεντ, και η πρώην τσεχοσλοβακική Ντούκλα Όλομουτς.

Προημιτελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα προημιτελικά, όλοι οι εκπρόσωποι των πρώην ανατολικών χωρών θριάμβευσαν σε βάρος των "δυτικών" αντιπάλων τους, αποδεικνύοντας ίσως ότι ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός είχε "επενδύσει" στον τομέα του αθλητισμού σε υγιείς βάσεις, καθώς συνήθως οι ομάδες αυτών των κρατών στηρίζονταν πρωτίστως σε γηγενείς αθλητές. Έτσι λοιπόν, την πόρτα της εξόδου από τη διοργάνωση "είδαν" η Σινούντινε Μπολόνια, η γαλλική Λεμάν, η ισπανική Ζοβεντούτ (καταλανικά) και η βελγική Ρασίνγκ.

Ημιτελικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Χαμένοι" στη φάση αυτή ήταν η Γιουγκοπλάστικα (ΚΚ Σπλίτ) και η ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γιουγκοσλάβοι του Αστέρα έφταναν για τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια στον Τελικό, ενώ η Σπαρτάκ του Λένινγκραντ φιλοδοξούσε να πάρει ρεβάνς για την ήττα του 1974. Φαίνεται ότι το κίνητρο της ήταν ισχυρότερο, καθώς τελικά θριάμβευσε με διαφορά "βραχείας κεφαλής". Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα, ένα σουτ του Ζόραν Σλάβνιτς χτύπησε στη στεφάνη.

  • Σπαρτάκ Λένινγκραντ - Ερυθρός Αστέρας 63-62.[2]

Οι συνθέσεις[3]:

Σπαρτάκ: Κουζνέτσοφ 12, Ορμαζάικοφ 11, Μπελόφ 10, Ιβανόφ 9, Συλάντιεφ 5, Σατούρκοφ 4, Φεοντόρωφ 4, Βολσακόφ 4, Παβλόφ 2, Μακέεφ 2.

Ερυθρός Αστέρας: Σλάβνιτς 21, Ζίβκοβιτς 16, Κοπρίβικα 8, Σιμόνοβιτς 5, Βούτσινιτς 5, Κάπισιτς 3, Σαργιάνοβιτς 2, Ρακόσεβιτς 2.

Εκτός του γνωστού από προηγούμενες συμμετοχές Αλεξάντερ Μπελόφ, την τροπαιούχο ομάδα στελέχωναν οι Γιούρι Παβλόφ, Αντρέι Μακέεφ, Λεονίντ Ιβανόφ, Βλανίτμιρ Αρζαμάσκοφ, Αλεξάντρ Βολσακόφ κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1974-75 Κύπελλο Κυπελλούχων
  2. 1974-75 Κύπελλο Κυπελλούχων
  3. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 30 Μαρτίου 1975, σελ. 4: "Η Σπαρτάκ Λένινγκραντ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης"

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]