Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1986-87
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1986-87[1] ήταν η εικοστή πρώτη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό της, που διεξήχθη στο Νόβισαντ της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναμετρήθηκαν η Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ με τη Βικτόρια Λιμπέρτας (πιο γνωστή με την ονομασία του σπόνσορά της, βιομηχανίας επίπλων κουζίνας «Σκαβολίνι») του Πέζαρο η οποία έφθανε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να διεκδικεί το τρόπαιο.
Στα ημιτελικά είχαν φθάσει η Βιλερμπάν, που αποκλείσθηκε από τους κροάτες και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με όλα της τα διεθνή αστέρια (Βαλέρι Τιχονένκο, Βλαντίμιρ Τκατσένκο, Τιτ Σοκ, Σεργκέι Μπαζαρέβιτς, Βίκτορ Πανκράσκιν, Σεργκέι Ταρακάνοφ, Αλεξάνταρ Βολκόφ, Βίκτορ Μπερεζόι κ.α.) Στους προημιτελικούς ομίλους "σκόνταψαν" η Γιουβεντούτ Μπανταλόνα (3η στον 1ο, πίσω από ΤΣΣΚΑ και Βιλερμπάν, με 4η την τσέχικη Όστραβα Νόβα Χουτ TJ) και η τουρκική Εφές Pilsen Ιστάνμπουλ Σπορ Κουλουμπού (τρίτη στο 2ο όμιλο, πίσω από Τσιμπόνα και Σκαβολίνι, με τέταρτη τη βελγική Ρασίνγκ Μέχελεν).
Διαδικασία διεξαγωγής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη διοργάνωση πήραν μέρος μόλις 19 ομάδες, δηλαδή τρεις λιγότερες από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση και στη συνέχεια μια φάση των 10 (5 ζεύγη), από όπου προέκυψαν οι ομάδες των προημιτελικών.
1ος γύρος (Προκριματική φάση)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έγιναν έξι διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις Κίνγκστον Λόντον, ΠΑΟ, Σολέβρ AS (Λουξεμβούργο), Ζενέβ Σαμπέλ, Σπαρκάσε Ίνσμπρουκ και ΑΠΟΕΛ.
2ος γύρος (Φάση των 10)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εδώ, το παιχνίδι έχασανπέντε ακόμη σύλλογοι: Οι Μπαλκάν Μπότεβγκραντ, Μπάγιαϊ SK (Ουγγαρία), Χαποέλ Χολόν, Κότκα KTP και Στάινερ Μπαϊρόιτ Μπάσκετ (Γερμανία).
Ημιτελικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στους πρώτους αγώνες, η Τσιμπόνα πέρασε με άνεση από τη Γαλλία επί της Βιλερμπάν (92-98) και απέκτησε σαφέστατο προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς, όπου με δεύτερη επικράτηση (109-93), "σφράγισε" το εισιτήριό της για τον Τελικό. Στον άλλο ημιτελικό, στη Μόσχα η ΤΣΣΚΑ πήρε μια νίκη στο καλάθι (107-105) επί της Σκαβολίνι, που δεν της έφτασε για τον επαναληπτικό στο Πέζαρο. Οι ιταλοί θριάμβευσαν με 99-88 και πέρασαν για δεύτερη χρονιά σερί στον Τελικό.
Τελικός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο μεγάλο Τελικό, διαιτήτευσαν ο γάλλος Μαϊνινί και ο ισραηλινός Γουόρνικ, που φέρονται να ευνόησαν την (ουσιαστικά) γηπεδούχο Τσιμπόνα. Η Σκαβολίνι προηγήθηκε στο ημίχρονο με 37-43, αλλά δεν άντεξε στην επανάληψη, καθώς οι κροάτες με αντεπίθεση διαρκείας και έχοντας πρωταγωνιστές τους αδελφούς Πέτροβιτς, έφτασαν στη νίκη και μάλιστα με ευρεία διαφορά (89-74). Ήταν μια πανηγυρικά επανάληψη του θριάμβου τους στις Βρυξέλλες το 1982.
Οι συνθέσεις.
- Τσιμπόνα: Μίχοβιλ Νάκιτς 17, Αλεξάντερ Πέτροβιτς 16, Ντράζεν Πέτροβιτς 28, Τσούτουρα 6, Κνέγκο 6, Βουκίτσεβιτς 3, Τσβιετίτσανιν 5, Αράποβιτς 2, Ούσιτς 6, Μπέτσιτς, Ράζιτς.
- Σκαβολίνι: Νατάλι, Κόστα 10, Τζαμπολίνι 2, Τσαρλς Ντέιβις (ΗΠΑ), 14, Μανίφικο 20, Φρέντρικ (ΗΠΑ) 22, Γκράτσις 6, Σονάλια, Μινέλι, Μερλίτι, Φράνκο, Μπέρτι, Αουρέλι.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- BASKETPEDYA-Historical Basketball Database[νεκρός σύνδεσμος]
- "100 χρόνια μπάσκετ 1891-1991".
- Περιοδικό "Τρίποντο" (αναδρομές και αφιερώματα στο θεσμό).
- Αθλητικές εφημερίδες της εποχής.