Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1983-84
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1983-84[1] ήταν η δέκατη όγδοη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό της, που διεξήχθη στην Οστάνδη του Βελγίου, αναμετρήθηκαν η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης (φιναλίστ και το 1982), με την ιταλική Σίμακ Μιλάνο που μετρούσε ήδη τρία τρόπαια στη διοργάνωση (δυο σαν "Σίμενταλ" στα 1971 και 1972 και ένα σαν "Τσιντσάνο" το 1976).
Στα ημιτελικά είχαν φθάσει η Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ που αντιμετώπισε ανεπιτυχώς τους ισπανούς και η Σκαβολίνι του Πέζαρο που αποκλείσθηκε από το Μιλάνο.
Στους προημιτελικούς έγιναν "μάχες", ιδιαίτερα στον 1ο όμιλο, όπου ισοβάθμισαν στην κορυφή και οι τέσσερις συμμετέχοντες, με τους Σίμακ, Τσιμπόνα να προχωρούν και τους Ζατούρν" Κολονίας του Κλάους Ζάντερ και Σαουθάμπτον να μένουν εκτός. Στον άλλο όμιλο, ο ΠΑΟ του Μιχ. Κυρίτση ήταν η μόνη ομάδα που νίκησε τη Ρεάλ, αλλά τερμάτισε τρίτος πίσω από τη δεύτερη Σκαβολίνι, ενώ τέταρτη ήταν η τότε τσεχοσλοβακική Πάρντουμπιτσε Ρούντα Χβέζντα του μεγάλου Στάνισλαβ Κρόπιλακ.
Διαδικασία διεξαγωγής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη διοργάνωση πήραν μέρος 24 ομάδες, πέντε περισσότερες από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση και στη συνέχεια μια φάση των 12 (6 ζεύγη), από όπου προέκυψαν οι 8 ομάδες των προημιτελικών. Οι νικήτριες των δυο ημιτελικών (όπου οι πρώτοι των ομίλων έπαιξαν τη ρεβάνς στις έδρες τους) αποτέλεσαν το ζευγάρι του (απλού) Τελικού αγώνα.
1ος γύρος (Προκριματική φάση)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έγιναν δέκα διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις Φενερμπαχτσέ Ιστάνμπουλ, Ατλέτικο Κελούζ (Πορτογαλία), Αχιλλέα Καϊμακλίου Λευκωσίας, Χατράνς/Χαακσμπέργκεν Τονέγκο (Ολλανδία), MAFC, Αλ Ζαμαλέκ Κάιρο, Χαποέλ Τελ Αβίβ, Χάγκεμπυ Νόρκεπινγκ (Σουηδία), Λέφσκι Σπαρτάκ Σόφιας και "Σκόβλουντε (Δανία).
2ος γύρος (Φάση των 12)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εδώ, το παιχνίδι έχασαν έξι ακόμη σύλλογοι: Η αυστριακή Βιένα UBSC, η Μονακό AS, η ελβετική Βεβέ Μπασκέτ, η Μακάμπι Βρυξελλών, η Στεάουα Βουκουρεστίου και η Τούρκου Πίλοσετ NMKY από τη Φινλανδία.
Ημιτελικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τσιμπόνα-Ρεάλ 89-91, 80-94.
- Σκαβολίνι-Σίμακ 76-78, 80-90.
Τελικός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο ημίχρονο του μεγάλου Τελικού, η Σίμακ του Νταν Πίτερσον κατάφερε να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 4 πόντους (34-38).
Ωστόσο, στην επανάληψη οι ισπανοί του "Λόλο" Σάινθ ανέκαμψαν και τελικά πήραν, με δραματικό τρόπο, τη νίκη (82-81), κατακτόντας έτσι το πρώτο τους τρόπαιο στο θεσμό του Κυπελλούχων. Μάλιστα, και για την επόμενη διετία η κυριαρχία των ομάδων της Ιβηρικής χερσονήσου θα είναι απόλυτη.
Οι συνθέσεις.
- Ρεάλ: Γουέιν Χ. Ρόμπινσον (ΗΠΑ) 16, Φερνάντο Μαρτίν 12, Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν 7, Φερνάντο Ρομάι, Βελάσκο, Ρουγιάν 12, Ιτουριάγα 10, Ραλφ Τζάκσον (ΗΠΑ) 25, Αντόνιο Μαρτίν, Ορένγκα.
- Μιλάνο: Φράνκο Μποζέλι 6, Λαμπέρτι 21, Μάικ Νταντόνι (ΗΠΑ) 14, Μπαριβιέρα 4, Ρομπέρτο Πρεμιέρ 25, Γκαλινάρι 3, Ντίνο Μενεγκίν 8, Μπάλντι, Μπλάζι.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ρώσικη Βικιπαίδεια
- BASKETPEDYA-Historical Basketball Database[νεκρός σύνδεσμος]
- "100 χρόνια μπάσκετ 1891-1991".
- Περιοδικό "Τρίποντο" (αναδρομές και αφιερώματα στο θεσμό).
- Αθλητικές εφημερίδες της εποχής.