Καλημέρα Ζωή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλημέρα Ζωή
ΕίδοςΣαπουνόπερα
ΔημιουργοίΝίκος Φώσκολος
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Βασιλειάδης
Νίκος Φώσκολος
Ευγενία Οικονόμου
Γιώργος Αγαθός
Λίνος Χριστοδούλου
Γιώργος Βουτσίνος
Στάσα Στρούζα
ΠρωταγωνιστέςΓιώργος Βασιλείου
Φαίδων Γεωργίτσης
Μίνα Χειμώνα
Μυρτώ Πισπινή
Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Δημήτρης Αρώνης
Γιώργος Ματαράγκας
Γιάννης Ευαγγελίδης
Μάρθα Κουμπάρου
Μαίρη Βιδάλη
Βίκυ Καπετάνη
Σπύρος Μισθός
Νίκος Παπαδόπουλος
Όλγα Τουρνάκη
Επιστήμη Αρετάκη
Μουσική τίτλωνΚαλημέρα Ζωή
Σάκης Τσιλίκης (σύνθεση)
Δημήτρης Ψαριανός (στίχοι) & (ερμηνεία)
(1993-2000)
Κόκκινο Γαρύφαλλο
Νίκος Ιγνατιάδης (σύνθεση) & (στίχοι)
(2000-2006)
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων13
Αριθμός επεισοδίων3.093
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΑΝΤ1
Αναλογία πλευρών4:3 (576i, SDTV) έγχρωμη εικόνα
ΉχοςΨηφιακός
Προβολή26 Νοεμβρίου 1993 - 31 Μαρτίου 2006
Σχετίζεται με
Η Λάμψη

Το Καλημέρα Ζωή ήταν μία ελληνική καθημερινή τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον Νίκο Φώσκολο για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 1993 και αποτελεί την δεύτερη καθημερινή τηλεοπτική σειρά του Νίκου Φώσκολου μετά την Λάμψη, που είχε ξεκινήσει να προβάλλεται το 1991, με τις δύο σειρές να μοιράζονται κοινά στοιχεία.[1] Τα πρώτα χρόνια, η σειρά παρουσιάζει την παράλληλη ζωή δυο οικογενειών, της πλούσιας και ισχυρής οικογένειας Άρχου, και της οικογένειας του αστυνόμου Στάθη Θεοχάρη. Από το 2000 η οικογένεια Άρχου παύει να υπάρχει πλέον στη σειρά και το περιεχόμενο εστιάζει περισσότερο σε αστυνομικές και κοινωνικές ιστορίες, με τα μέλη της οικογένειας Θεοχάρη να παραμένουν στη σειρά μέχρι το τέλος της.[2]

Σκηνοθέτες της σειράς υπήρξαν οι Λίνος Χριστοδούλου, Νίκος Φώσκολος και Γιώργος Βουτσίνος, ενώ σεναριογράφοι ήταν οι Νίκος Φώσκολος και Ντέλλα Φώσκολου. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις 31 Μαρτίου του 2006. Η σειρά έφτασε συνολικά τα 3.093 επεισόδια, καθιστώντας την ως τη δεύτερη μακροβιότερη σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης μετά τη Λάμψη (1991 - 2005), η οποία έφτασε τα 3.457 επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων προβολής της σειράς, περισσότεροι από 1.000 ηθοποιοί έλαβαν μέρος σε αυτή. Αυτοί με την μακροβιότερη παρουσία στη σειρά ήταν η Μυρτώ Πισπινή που συμμετείχε στην σειρά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιό της,[3] η Μίνα Χειμώνα που συμμετείχε στη σειρά από το 1993 μέχρι το 2005, ο Γιώργος Βασιλείου στο ρόλο του Στάθη Θεοχάρη που συμμετείχε από το 1993 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004,[4] ενώ εξίσου μεγάλους ρόλους από άποψη χρονικής παρουσίας είχαν οι ηθοποιοί Μάρθα Κουμπάρου, Βίκυ Καπετάνη, Δημήτρης Αρώνης, Γιώργος Ματαράγκας, Γιάννης Ευαγγελίδης, Σπύρος Μισθός και Μαίρη Βιδάλη.[5]

Τον Μάρτιο του 2006 ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 αποφάσισε να ολοκληρώσει τη σειρά πριν ακόμα λήξει η 13η σεζόν, διότι η τηλεθέαση δεν ήταν η ίδια με τους προηγούμενους κύκλους της σειράς.

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλοκή και εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλημέρα Ζωή έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 1993. Η πλοκή της σειράς επικεντρωνόταν στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των οικογενειών Άρχου και Θεοχάρη. Σε σχέση με άλλες καθημερινές σειρές όπως Η Λάμψη, το Καλημέρα Ζωή εστίαζε σεναριακά κυρίως σε διαχρονικά κοινωνικά θέματα και όχι τόσο σε θέματα ερωτικών σχέσεων μεταξύ των μελών των δύο οικογενειών.

Ακολουθώντας τη βάση των καθημερινών σήριαλ ανά τον κόσμο, οι δύο οικογένειες ανήκαν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δημιουργώντας κόντρες μεταξύ τους εξαιτίας των κοινωνικών διαφορών τους. Από τη μία η οικογένεια του μεγιστάνα Λεωνίδα Άρχου (Φαίδωνα Γεωργίτση) που καθρέπτιζε την υψηλή κοινωνία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ερχόταν σε αντίθεση με την λαϊκή οικογένεια του αστυνόμου Στάθη Θεοχάρη (Γιώργου Βασιλείου), που τα μέλη της ήταν πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα της μικρομεσαίας τάξης. Η πρώτη μεγάλη έριδα μεταξύ των δύο αντίπαλων οικογενειών εμφανίζεται στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, όταν η αδερφή του Στάθη Θεοχάρη, Αγάπη (Ελένη Κούρκουλα), κατηγορείται ότι σκότωσε εσκεμμένα με έναν λάθος ιατρικό χειρισμό την τραυματία κόρη του Λεωνίδα Άρχου, Ολίνα, εξαιτίας μίας παλαιότερης μεταξύ τους διαμάχης για το πρόσωπο ενός άνδρα. Ο Λεωνίδας Άρχος ορκίζεται εκδίκηση κατά της οικογένειας Θεοχάρη, με έναν φαύλο κύκλο γεγονότων να συνεχίζεται για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το 1998, μετά την αποχώρηση των ηθοποιών Φαίδωνα Γεωργίτση και Χριστίνας Θεοδωροπούλου, που υποδυόταν το ζεύγος των Άρχων, το Καλημέρα Ζωή άρχισε να επικεντρώνεται κυρίως σε αστυνομικές και κοινωνικές ιστορίες όπως δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών, βιασμοί, εμπόριο οργάνων και γενικότερα ιστορίες με διάφορους κακοποιούς που είχαν απασχολήσει τότε το σώμα της Αστυνομίας που δούλευε ο ταξίαρχος πλέον Στάθης Θεοχάρης.

Νίκος Φώσκολος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την μεγάλη επιτυχία της καθημερινής σειράς Η Λάμψη τις σεζόν 1991-1992 και 1992-1993, η κοινωνική αυτή απήχηση οδήγησε τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 να δώσει έγκριση στον Νίκο Φώσκολο για την δημιουργία και μίας δεύτερης καθημερινής τηλεοπτικής σειράς. Το Καλημέρα Ζωή άρχισε την προετοιμασία του το 1993, με την πρεμιέρα του να πραγματοποιείται την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου του 1993. Η προβολή των επεισοδίων της σειράς γινόταν πάντοτε πριν από αυτά της πρώτης καθημερινής σειράς του Φώσκολου, δημιουργώντας έτσι μία σταθερή διαχρονική ζώνη καθημερινών σειρών στον ANT1 από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 20:30 το βράδυ. Από το 1993 μέχρι το 2004 η ζώνη αυτή ήταν διαρκώς πρώτη σε τηλεθέαση, μη δίνοντας κανένα περιθώριο σε αντίπαλα κανάλια να στήσουν επιτυχημένα προγράμματα απέναντι από αυτή. Κάποιες φορές μάλιστα το Καλημέρα Ζωή ξεπερνούσε σε θεαματικότητα τη Λάμψη, ενώ ήταν η σειρά με τον υψηλότερο δείκτη τηλεθέασης στην ώρα προβολής της, για πολλά χρόνια.

Τερματισμός της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Τον Μάρτιο του 2006, και ενώ η σειρά δεν κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά τηλεθέασής της μετά την τεράστια πτώση που σημείωσαν στις αρχές του 2004 (δείτε παρακάτω τον λόγο), ο Νίκος Φώσκολος και ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 αποφάσισαν από κοινού την ολοκλήρωση της σειράς μετά από 13 χρόνια προβολής. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006. Η τελευταία σκηνή της σειράς παρουσίαζε τη ζωή όλων των ηρώων δύο χρόνια μετά, σε ένα πάρτι γενεθλίων, με τη σειρά να ολοκληρώνεται με το τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη «Χωρίς Αναπνοή». Οι σειρές Καλημέρα Ζωή και Λάμψη προβλήθηκαν σε επανάληψη στην Ελλάδα από τον ANT1 Gold από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ενώ μέχρι και σήμερα προβάλλονται στις χώρες του εξωτερικού.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τίτλοι αρχής της σειράς συνοδεύονται από δύο διαφορετικά μουσικά κομμάτια. Πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1993-2000 τους τίτλους συνοδεύει το κομμάτι «Καλημέρα Ζωή» που συνέθεσε ο Σάκης Τσιλίκης, ενώ ερμήνευσε και έγραψε τους στίχους ο Δημήτρης Ψαριανός αποκλειστικά για τη σειρά. Το 2000, μετά την αλλαγές στο σενάριο της σειράς υπήρξε αλλαγή και στο θέμα των τίτλων. Το νέο κομμάτι ήταν το «Κόκκινο Γαρύφαλλο» που ερμήνευσαν ο Γιάννης Πάριος και η Χάρις Αλεξίου το 1985, ενώ τους στίχους και τη μουσική έγραψε ο Νίκος Ιγνατιάδης. Το δεύτερο μουσικό θέμα παρέμεινε το ίδιο μέχρι το τέλος της σειράς το 2006.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια Άρχου

Λεωνίδας Άρχος | Φαίδων Γεωργίτσης: Ο πατέρας και αρχηγός της οικογένειας Άρχου, μεγιστάνας. Την περίοδο 1996-1997 ερμήνευε τον ρόλο του "Μεγάλου Κλόουν", ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών. Η αποκάλυψη του Μεγάλου Κλόουν έλαβε χώρα στο επεισόδιο 801 που προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1997. Ο Άρχος πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1998.

Αντιγόνη Άρχου | Χριστίνα Θεοδωροπούλου: Η σύζυγος του Λεωνίδα Άρχου. Η Αντιγόνη είναι η δεύτερη σύζυγος του Άρχου που αρχικά μένει μαζί του χωρίς τη θέλησή της εξαιτίας των εκβιασμών που δέχεται από τον Λεωνίδα. Μετά το θάνατο του συζύγου της παντρεύεται τον μεγιστάνα Γιάγκο Δράκο και εντάσσεται στο καστ της σειράς Η Λάμψη, επίσης το 1998.

Χριστόφορος Άρχος | Νίκος Παπαδόπουλος: Ο γιος του Λεωνίδα Άρχου από τον πρώτο του γάμο και αργότερα το μοναδικό μέλος της οικογένειας που παραμένει στη σειρά μέχρι το 2000.

Ξένια Άρχου Στεφανίδη | Ελίνα Ακριτίδου: Κόρη του μεγιστάνα Λεωνίδα Άρχου από τον πρώτο του γάμο. Ο ρόλος της Ξένιας παραμένει στη σειρά μέχρι το 1997.

Ολίνα Άρχου Υψηλάντη | Ελίνα Ακριτίδου: Η δεύτερη κόρη του μεγιστάνα Λεωνίδα Άρχου που δολοφονείται από τον Πάρη Βελίδη, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, με τέτοιο τρόπο που κατηγορήθηκε άδικα για τον φόνο αυτό η Αγάπη Θεοχάρη.

Οικογένεια Θεοχάρη

Στάθης Θεοχάρης | Γιώργος Βασιλείου, Νίκος Βερλέκης: Αστυνομικός. Στην αρχή ήταν αστυνόμος Β, μετέπειτα έγινε ταξίαρχος, στη συνέχεια υποστράτηγος και Β' Υπαρχηγός της Αστυνομίας και πριν το θάνατό του αντιστράτηγος και 2ος αρχηγός της Αστυνομίας. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 τον ρόλο ερμήνευε ο Γιώργος Βασιλείου, ενώ στη συνέχεια και για μόλις 2 μήνες (μέχρι τον Απρίλιο), τον ρόλο ανέλαβε ο Νίκος Βερλέκης, διότι ο Βασιλείου εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές στις 7 Μαρτίου 2004 και τότε το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επέτρεπε σε βουλευτή να κάνει 2η δουλειά[Σημ. 1] (σημειωτέον ότι μόλις αποχώρησε ο Γιώργος Βασιλείου τα ποσοστά τηλεθέασης της σειράς σημείωσαν τεράστια πτώση, καθώς το κοινό δεν μπόρεσε να αποδεχτεί άλλον ηθοποιό στον ρόλο και, για τον λόγο αυτό, οι παραγωγοί σύντομα αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον ρόλο από τη σειρά). Στα μέσα Απριλίου του ίδιου έτους, ο Στάθης Θεοχάρης δολοφονείται από τον Μάχο Καβάγια (ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στη σειρά, αφού το σκηνικό του τραυματισμού του Θεοχάρη με πυροβολισμούς δεν λαμβάνει χώρα on-camera), έναν ορκισμένο εχθρό του που μόλις είχε αποφυλακιστεί μετά από 12 χρόνια φυλάκισης, σε μια σκηνή όταν ο Θεοχάρης έκανε το τραπέζι στον Γιώτη Φωτεινό. Λίγες ώρες μετά, πεθαίνει στο νοσοκομείο και παύει να υπάρχει στη σειρά.

Μαριάννα Θεοχάρη | Μυρτώ Πισπινή, Ιφιγένεια Στάικου: Η σύζυγος του Στάθη και μετά το θάνατό του, σύζυγος του Γιώτη Φωτεινού. Τον ρόλο της Μαριάννας Θεοχάρη ερμήνευσε η Μυρτώ Πισπινή από την αρχή μέχρι το τέλος της σειράς, με εξαίρεση κάποιο χρονικό διάστημα το 2005 που το ρόλο ερμήνευσε για αρκετούς μήνες (από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο), η Ιφιγένεια Στάικου, εξαιτίας της προσωρινής αποχώρησης της Πισπινή.

Βάσος Θεοχάρης | Βασίλης Βασιλειάδης, Παναγιώτης Φιλιππαίος, Χρήστος Σπανός: Ο γιος του Στάθη και της Μαριάννας και μετά το θάνατο του Θεοχάρη, θετό παιδί του Γιώτη Φωτεινού. Ο ρόλος άλλαξε αρκετούς ηθοποιούς, καθώς τη δεκαετία του 1990 τον είχε ο Βασίλης Βασιλειάδης, από το 2000 μέχρι το 2002 ο Παναγιώτης Φιλιππαίος, ενώ στους τελευταίους δύο κύκλους της σειράς (2004-2006), τον ρόλο έπαιξε ο Χρήστος Σπανός.

Ηλέκτρα Θεοχάρη Παλαιολόγου | Μίνα Χειμώνα: Η μεγάλη αδερφή του Στάθη, προϊσταμένη νοσοκόμα. Αποχωρεί από τη σειρά τον Ιούλιο του 2005 και βάσει σεναρίου φεύγει στην Αμερική για να συναντήσει τον χαμένο γιο της, τον Ζήση.

Αγάπη Θεοχάρη Άρχου | Ελένη Κούρκουλα, Νικολέτα Σέρρα, Βίκυ Κουλιανού: Δεύτερη αδερφή του Στάθη και πρώτη γυναίκα του Χριστόφορου Άρχου, γιατρός. Ο χαρακτήρας της Αγάπης Θεοχάρη ήταν ένας από τους πρωταγωνιστικούς κατά τις δύο πρώτες σεζόν της σειράς (1993-1995) και τον ερμήνευσε η Ελένη Κούρκουλα. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2001 ο ρόλος της Αγάπης επιστρέφει για λίγο και το ρόλο κρατά η ηθοποιός Νικολέτα Σέρρα μέχρι τα τέλη του 2001. Και πάλι, πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ο χαρακτήρας της Αγάπης επιστρέφει στο καστ μέχρι και το τέλος της σειράς (2006), με την Βίκυ Κουλιανού να αναλαμβάνει το ρόλο.

Σαββίνα Θεοχάρη Βελίδη | Ελευθερία Βιδάκη: Μικρότερη αδερφή του Στάθη Θεοχάρη και σύζυγος του Πάρη. Παραμένει στη σειρά από το 1993 έως το 1998, όταν, εθισμένη από τα ναρκωτικά, σε μια έκρηξη απόγνωσης αυτοκτονεί.

Νάκος Στεφανίδης | Θάνος Καληώρας, Σωτήρης Βάγιας: Μικρότερος αδερφός του Στάθη Θεοχάρη. Εντάσσεται στη σειρά το 1994. Τον ρόλο αυτό έπαιξε ο Θάνος Καληώρας, ο οποίος αποχώρησε από τη σειρά το 2000 ενώ από το 2000 μέχρι το τελευταίο επεισόδιο (2006), τον ρόλο ανέλαβε ο ηθοποιός Σωτήρης Βάγιας.


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Για την ακρίβεια, στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 είχε θεσπιστεί το «επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών», γνωστό τότε στον Τύπο και στο κοινό και ως σκέτο «το ασυμβίβαστο», δηλαδή απαγορευόταν στους βουλευτές να ασκούν και άλλη δουλειά παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Κατά μια ιστορική ειρωνεία, η απαγόρευση αυτή διατηρήθηκε μόλις για 7 χρόνια και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση του 2008 καταργήθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νίκος Φώσκολος: Έκανε τέχνη του την υπερβολή». Παύλος Αγιαννίδης. 31 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013. 
  2. ««Λάμψη» περιπέτειας και... κατά συρροήν δολοφόνου». ΤΑΝΕΑ Team. 22 Απριλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2003. 
  3. «Πως είναι σήμερα η γυναίκα του Θεοχάρη από το «Καλημέρα Ζωή»;». Newsit Newsroom. 1 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «Απαρνήθηκε τον... Θεοχάρη». ΤΑΝΕΑ Team. 16 Φεβρουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2004. 
  5. «Μαίρη Βιδάλη: «Ήθελα να φύγω από το "Καλημέρα Ζωή", αλλά ο Νίκος Φώσκολος…»». Zappit.gr. 29 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017.