Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{χωρίς παραπομπές|14|11|2024}}
Ο τελικός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισπανία θεωρείται ως ένας από τους συναρπαστικότερους αγώνες στην ιστορία των Ολυμπιακών. Σημαδεύτηκε όμως από τις βάσιμες διαμαρτυρίες των ηττημένων, ότι οι διαιτητές έδειξαν ανοχή σε επανειλημμένες περιπτώσεις αντικανονικού χειρισμού της μπάλας («μεταφορά») εκ μέρους των Αμερικανών, ακολουθώντας το σχετικό κανονισμό του NBA και όχι της FIBA που κανονικά ισχύει στις διεθνείς διοργανώσεις. Αποκορύφωμα των διαμαρτυριών ήταν η επιδεικτική διάπραξη της παράβασης από τον Ισπανό πλέι μέικερΝαβάρο λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, όταν το ματς είχε κριθεί, μπροστά στους διαιτητές.
Η FIBA παραχώρησε αυτοδίκαιη συμμετοχή στη διοργανώτρια χώρα και την παγκόσμια πρωταθλήτρια 2006. Επτά εισιτήρια δόθηκαν στις ηπειρωτικές ζώνες για να τα διανείμουν μέσω των πρωταθλημάτων τους - από ένα σε Ασία, Αφρική και Ωκεανία, από δύο σε Αμερική και Ευρώπη. Με παρόμοια αναλογία, δώδεκα επιλαχόντες προκρίθηκαν στο Προ-ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας (24-20 Ιουλίου 2008), όπου διεκδίκησαν τα τελευταία τρία εισιτήρια.
Οι ομάδες χωρίστηκαν με κλήρωση σε δύο ομίλους. Οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου αναμετρήθηκαν χιαστί στα νοκ-άουτ παιχνίδια των προημιτελικών, τα οποία οδηγούσαν τους νικητές σε προκαθορισμένες διασταυρώσεις στους ημιτελικούς. Οι νικητές των ημιτελικών αναμετρήθηκαν στο τελικό, οι ηττημένοι στο μικρό τελικό.
Οι αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5 - 12 καταργήθηκαν και εισήχθη μια πλασματική βαθμολογία, η οποία λάμβανε υπόψιν τα εξής κριτήρια (ιεραρχικά): περισσότερες νίκες, θέση στον όμιλο, μεγαλύτερο πηλίκο Π+ διά Π- στον όμιλο.
Κριτήρια κατάταξης ισοβαθμούντων (ιεραρχικά): περισσότερες νίκες στους μεταξύ τους αγώνες, μεγαλύτερο πηλίκο Π+ διά Π- στους μεταξύ τους αγώνες, μεγαλύτερο πηλίκο Π+ διά Π- στο σύνολο των αγώνων.