Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{χωρίς παραπομπές|23|03|2025}}
Η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από την απροθυμία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να συμμετάσχουν, λόγω της μεγάλης απόστασης αλλά και του γεγονότος ότι διεξήχθη φθινόπωρο προς χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο, δηλ. σε εποχή που είχαν ξεκινήσει τα εθνικά πρωταθλήματα. Έτσι, από τις δεκαπέντε ομάδες, οι έξι ήταν από χώρες της Ασίας σχετικά κοντινές στην Αυστραλία, πέντε από την Αμερική, μόλις τρεις από την Ευρώπη και μία από την Ωκεανία (η διοργανώτρια). Στις θέσεις των μεταλλίων, επαναλήφθηκε η εικόνα του 1952: Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεύτερη η Σοβιετική Ένωση, τρίτη η Ουρουγουάη.
Το Royal Exhibition Building, έδρα του μπασκετικού τουρνουά, είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα κτήρια που έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες. Από το 2004, περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Ο Μπιλ Ράσελ (φωτό 2011), πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ στη διοργάνωση με 18,8 πόντους ανά αγώνα. Αν και είχε πρόσφατα υπογράψει συμβόλαιο στο NBA με τους Σέλτικς, απέφευγε να αγωνιστεί για να μην αποκλειστεί απ' την εθνική ομάδα, βάσει των τότε κανονισμών. Έγινε επαγγελματίας αμέσως μετά τους Αγώνες και αναδείχθηκε σε θρύλο του αθλήματος, κατακτώντας 11 φορές τον τίτλο του ΝΒΑ.