Καλαθοσφαίριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1980

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα τουρνουά καλαθοσφαίρισης της 22ης Ολυμπιάδας διεξήχθησαν στη Μόσχα μεταξύ 20-30 Ιουλίου 1980, με τη συμμετοχή δώδεκα εθνικών ομάδων ανδρών (10ο τουρνουά) και έξι γυναικών (2ο). Κύρια έδρα της διοργάνωσης ήταν το αχανές κλειστό στάδιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Ολιμπίσκι), ενώ για κάποιους αγώνες χρησιμοποιήθηκε επίσης το γήπεδο της ΤΣΣΚΑ.

Οι Αγώνες της Μόσχας πραγματοποιήθηκαν μέσα σε τεταμένο ψυχροπολεμικό κλίμα. Ήδη από τον Ιανουάριο του 1980, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε απειλήσει με μποϊκοτάζ, εάν η Σοβιετική Ένωση δεν ανακαλούσε τον στρατό της από το Αφγανιστάν. Τον Απρίλιο η απειλή έγινε πράξη, με αρκετές χώρες του δυτικού μπλοκ, του Αραβικού Συνδέσμου και την Κίνα να ανακοινώνουν ότι δε θα στείλουν αθλητές στη Σοβιετική Ένωση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Αγώνες γνώριζαν οργανωμένο μποϊκοτάζ, ήταν όμως η πρώτη που αυτό είχε τόσο μεγάλη επίπτωση στα μπασκετικά τουρνουά - π.χ. στους άνδρες αποχώρησαν οι μισοί από τους αρχικούς συμμετέχοντες.

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, νικήτρια στους άνδρες αναδείχθηκε η Γιουγκοσλαβία, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της. Στις γυναίκες επικράτησε η Σοβιετική Ένωση, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία των Ολυμπιακών του Μόντρεαλ.

Πίνακας μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα
Γιουγκοσλαβία 1 1
Σοβιετική Ένωση 1 1
Βουλγαρία 1
Ιταλία 1

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουρνουά ανδρών
(αναλυτικά)
Γιουγκοσλαβία
Ιταλία
Σοβιετική Ένωση    
4 Ισπανία
5 Βραζιλία
6 Κούβα
7 Πολωνία
8 Αυστραλία
9 Τσεχοσλοβακία
10 Σουηδία
11 Σενεγάλη
12 Ινδία
Τουρνουά γυναικών
(αναλυτικά)
Σοβιετική Ένωση    
Βουλγαρία
Γιουγκοσλαβία
4 Ουγγαρία
5 Κούβα
6 Ιταλία