Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{χωρίς παραπομπές|26|09|2023}}
Στο Λος Άντζελες συνεχίστηκαν οι ψυχροπολεμικές έριδες που είχαν ξεκινήσει παραμονές των Αγώνων της Μόσχας. Δύο μήνες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, δεκαπέντε κομμουνιστικάκράτη ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν, ανταποδίδοντας το αμερικανικόμποϊκοτάζ του 1980. Στην καλαθοσφαίριση ανδρών, αυτό σήμαινε αποχώρηση της Εθνικής ΕΣΣΔ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, το τουρνουά διεξήχθη σε δύο φάσεις: Αρχικά οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι. Κάθε θέση οδηγούσε σε προκαθορισμένες χιαστί διασταυρώσεις στη β΄ φάση, οι οποίες κατέληγαν στα μετάλλια. Νικήτριες αναδείχθηκαν πολύ άνετα οι Ηνωμένες Πολιτείες (9ο χρυσό σε 11 Ολυμπιάδες), νικώντας όλους τους αγώνες με διψήφια διαφορά. Δεύτερη τερμάτισε η Ισπανία, κατακτώντας το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμια διοργάνωση, και τρίτη η Γιουγκοσλαβία.
Πρώτοι σκόρερ αναδείχθηκαν οι Αντονέλο Ρίβα (Ιταλία, καλύτερος μέσος όρος με 31,2) και Οράσιο Λόπες (Ουρουγουάη, περισσότεροι πόντοι με 199). Στο τουρνουά πήραν το «βάπτισμα του πυρός» σε παγκόσμιο επίπεδο δύο νεαροί που αργότερα αναδείχθηκαν σε κορυφαίες φυσιογνωμίες του αθλήματος, ο Αμερικανός Μάικλ Τζόρνταν κι ο Γιουγκοσλάβος Ντράζεν Πέτροβιτς, καθώς κι ότι ήταν η τελευταία διοργάνωση πριν την εισαγωγή του τριπόντου από τη FIBA.