Καλαθοσφαίριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1984

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα τουρνουά καλαθοσφαίρισης της 23ης Ολυμπιάδας διεξήχθησαν στο κλειστό στάδιο Φόρουμ του Ίνγκλγουντ, πόλης του ευρύτερου Λος Άντζελες που διοργάνωνε τους Αγώνες, από τις 29 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου 1984. Συμμετείχαν δώδεκα εθνικές ομάδες ανδρών (11ο τουρνουά) και έξι γυναικών (3ο).

Όπως και οι προηγούμενοι, οι Αγώνες του Λος Άντζελες δεινοπάθησαν από τις ψυχροπολεμικές εντάσεις. Τούτη τη φορά ήταν σειρά της ΕΣΣΔ και αρκετών συμμάχων τους να απέχουν, ως ανταπόδοση στο αμερικανοκίνητο μποϊκοτάζ του 1980. Στα μπασκετικά τουρνουά, για τα οποία είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόκρισης όταν εξαγγέλθηκε το μποϊκοτάζ, αυτό σήμανε την αποχώρηση στους μεν άνδρες της Σοβ. Ένωσης, στις δε γυναίκες της Σοβ. Ένωσης και της Ουγγαρίας, καθώς και την αναπλήρωσή τους από επιλαχόντες.

Χρυσοί ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν και στις δύο κατηγορίες τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της διοργανώτριας χώρας (9ο χρυσό για την ανδρική και 1ο για τη γυναικεία ομάδα).

Πίνακας μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φόρουμ, έδρα και των δύο τουρνουά, χτίστηκε το 1967 ως ιδιόκτητο στάδιο των Λος Άντζελες Λέικερς. Μετά τη μετακόμιση των τελευταίων στο Στέιπλς Σέντερ το 1999, πωλήθηκε σε μία αφροαμερικανική προτεσταντική εκκλησία.
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες 2
Ισπανία 1
Νότια Κορέα 1
Γιουγκοσλαβία 1
Κίνα 1

Κατάταξη ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουρνουά ανδρών
(αναλυτικά)
Ηνωμένες Πολιτείες    
Ισπανία
Γιουγκοσλαβία
4 Καναδάς
5 Ιταλία
6 Ουρουγουάη
7 Αυστραλία
8 Δυτική Γερμανία
9 Βραζιλία
10 Κίνα
11 Γαλλία
12 Αίγυπτος
Τουρνουά γυναικών
(αναλυτικά)
Ηνωμένες Πολιτείες    
Νότια Κορέα
Κίνα
4 Καναδάς
5 Αυστραλία
6 Γιουγκοσλαβία