Δίων των Συρακουσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δίων ο Συρακούσιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δίων (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση409 π.Χ.
Συρακούσες
Θάνατος354 π.Χ.
Συρακούσες
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
τύραννος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρετή η Συρακούσια
ΤέκναMegacles of Siracusa
Hipparinus
ΓονείςΙππαρίνος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δίων ο Συρακούσιος (αρχ.ελλ. Δίων ο Συρακόσιος, 408 π.Χ.-354 π.Χ.), Τύραννος των Συρακουσών στη Σικελία (357 π.Χ. - 354 π.Χ.), ήταν γιος του Ιππαρίνου και γυναικαδελφός του τυράννου Διονυσίου Α΄.

Ο Δίων ήταν μαθητής του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνος, και έγινε ο πλέον έμπιστος σύμβουλος και υπουργός του Διονυσίου Α΄. Ωστόσο, ο μεγάλος πλούτος του, η πίστη του στον πλατωνισμό και ο φιλόδοξος χαρακτήρας του κίνησαν τις υποψίες του Διονυσίου Β΄ του νεότερου, γιου και διαδόχου του Διονυσίου Α΄. Μια αδιάκριτη επιστολή από τον Δίωνα προς τους Καρχηδονίους οδήγησε στην εξορία του Δίωνα. Ο Δίων εγκαταστάθηκε έτσι στην Αθήνα, όπου έζησε πλούσια, μέχρι που ο Διονύσιος Β΄ του πήρε την ακίνητη περιουσία και τον στέρησε από τα εισοδήματά του. Ο Δίων επέστρεψε τότε στη Σικελία με στόλο (357 π.Χ.), όπου κατόρθωσε να αλώσει τις Συρακούσες (εκτός από την ακρόπολή τους). Ωστόσο, ο Δίων μάλωσε με τον ριζοσπάστη ηγέτη Ηρακλείδη και υποχρεώθηκε για δεύτερη φορά να εγκαταλείψει την πόλη. Ανακληθείς από την εξορία το 355 π.Χ., κυριάρχησε σε όλη την πόλη, αλλά η αυταρχική συμπεριφορά του και οι οικονομικές απαιτήσεις του από τον λαό της πόλεως σύντομα τον κατέστησαν ανεπιθύμητο. Οι υποστηρικτές του τον εγκατέλειψαν και δολοφονήθηκε από έναν άλλον μαθητή του Πλάτωνα, τον Κάλλιππο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία. Συνολικά, οι προσπάθειες του Δίωνα να κυριαρχήσει στην πόλη του, έφεραν κυρίως πολιτικό και κοινωνικο χάος στη Σικελία, το οποίο κράτησε για σχεδόν μια εικοσαετία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δίων ήταν γιος του Συρακούσιου πολιτικού Ιππαρίνου, ο οποίος είχε υπηρετήσει μαζί με τον Διονύσιο Α΄ στον στρατό των Συρακουσών. Ο Δίων είχε δύο γνωστά αδέλφια, τον Μεγακλή και την Αριστομάχη. Η Αριστομάχη παντρεύτηκε τον Διονύσιο Α΄, ο οποίος νυμφεύθηκε ταυτοχρόνως και τη Δωρίδα τη Λοκρή. Παρά το ότι η αδελφή του Δίωνα ήταν η πλέον αγαπητή στον λαό των Συρακουσών, ήταν η Δωρίς εκείνη που γέννησε τον διάδοχο του Διονυσίου, τον μετέπειτα Διονύσιο Β΄.

Αλλά και η Αριστομάχη απέκτησε τέσσερα τέκνα. Από αυτά τα ανίψια του Δίωνος, η Σωφροσύνη παντρεύτηκε τον Διονύσιο Β΄ και η Αρετή παντρεύτηκε τον ίδιο τον Δίωνα (με τον γιο τους να ονομάζεται Ιππαρίνος από το όνομα του παππού και ταυτόχρονα προπάππου του).[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλουτάρχου Βίοι παράλληλοι, «Δίων».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δίων των Συρακουσών
Γέννηση: 408 π.Χ. Θάνατος: 354 π.Χ.
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Διονύσιος ο Νεότερος
Τύραννος των Συρακουσών
357 π.Χ. - 354 π.Χ.
Διάδοχος
Κάλλιππος ο Συρακούσιος