Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
πρόσθεσα σημαντικές λεπτομέρειες για τον φόνο του Αρχιμήδη και τις ουράνιες σφαίρες ου πήραν οι φονείς του Ρωμαίου
βελτίωση της προηγούμενης αλλαγής, σχετικά με τον Αρχιμήδη
Γραμμή 2: Γραμμή 2:




'''Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος''' (''Marcus Claudius Marcellus'', [[268 π.Χ.]] - [[208 π.Χ.]]), πέντε φορές εκλεγμένος ως [[ύπατος]] της [[Ρωμαϊκή Δημοκρατία|Ρωμαϊκής Δημοκρατίας]], ήταν σημαντικός Ρωμαίος στρατιωτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του Γαλατικού Πολέμου του 225 π.Χ. και το [[Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος|Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου]]. Ο Μάρκελλος κέρδισε το πιο διάσημο τρόπαιο που ένας Ρωμαίος στρατηγός θα μπορούσε να κερδίσει, το [[spolia opima]], για τη δολοφονία του Γαλάτη στρατιωτικού ηγέτη και βασιλιά [[Βιριδόμαρος|Βιριδόμαρου]] σε σώμα με σώμα μάχη το 222 π.Χ. στη [[μάχη του Κλαστίντιουμ]]. Επιπλέον, είναι γνωστός για την κατάκτηση της οχυρωμένης πόλης των Συρακουσών σε μια παρατεταμένη πολιορκία κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε από τους Ρωμαίους ο [[Αρχιμήδης]], ο διάσημος εφευρέτης. Ο Μάρκελλος π΄΄ηρε τα επιστημονικά όργανα του δολοφονημένου Αρχιμήδη, μεταξύ των οποίων δυο αυτόματες μηχανικές ουράνιας σφαίρες - πλανητάρια, όμοια με τον φημισμένο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος πέθανε σε μάχη το 208 π.Χ., αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά στρατιωτικών κατακτήσεων και τον αναζωογονημένη ρωμαϊκό μύθο του opima spolia.
'''Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος''' (''Marcus Claudius Marcellus'', [[268 π.Χ.]] - [[208 π.Χ.]]), πέντε φορές εκλεγμένος ως [[ύπατος]] της [[Ρωμαϊκή Δημοκρατία|Ρωμαϊκής Δημοκρατίας]], ήταν σημαντικός Ρωμαίος στρατιωτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του Γαλατικού Πολέμου του 225 π.Χ. και το [[Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος|Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου]]. Ο Μάρκελλος κέρδισε το πιο διάσημο τρόπαιο που ένας Ρωμαίος στρατηγός θα μπορούσε να κερδίσει, το [[spolia opima]], για τη δολοφονία του Γαλάτη στρατιωτικού ηγέτη και βασιλιά [[Βιριδόμαρος|Βιριδόμαρου]] σε σώμα με σώμα μάχη το 222 π.Χ. στη [[μάχη του Κλαστίντιουμ]]. Επιπλέον, είναι γνωστός για την κατάκτηση της οχυρωμένης πόλης των Συρακουσών σε μια παρατεταμένη πολιορκία κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε από τους Ρωμαίους ο [[Αρχιμήδης]], ο διάσημος εφευρέτης. Ο Μάρκελλος π΄΄ηρε τα επιστημονικά όργανα του δολοφονημένου Αρχιμήδη, μεταξύ των οποίων δυο αυτόματες μηχανικές ουράνιας σφαίρες - πλανητάρια, όμοια με τον φημισμένο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο Μάρκελλος πήρε την μια αυτόματη ουράνια σφαίρα στο σπίτι του και την άλλη δώρισε στον ναό της Αρετής στην Ρώμη. Ο Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος πέθανε σε μάχη το 208 π.Χ., αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά στρατιωτικών κατακτήσεων και τον αναζωογονημένη ρωμαϊκό μύθο του opima spolia.





Έκδοση από την 05:26, 19 Μαΐου 2016


Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (Marcus Claudius Marcellus, 268 π.Χ. - 208 π.Χ.), πέντε φορές εκλεγμένος ως ύπατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, ήταν σημαντικός Ρωμαίος στρατιωτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του Γαλατικού Πολέμου του 225 π.Χ. και το Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου. Ο Μάρκελλος κέρδισε το πιο διάσημο τρόπαιο που ένας Ρωμαίος στρατηγός θα μπορούσε να κερδίσει, το spolia opima, για τη δολοφονία του Γαλάτη στρατιωτικού ηγέτη και βασιλιά Βιριδόμαρου σε σώμα με σώμα μάχη το 222 π.Χ. στη μάχη του Κλαστίντιουμ. Επιπλέον, είναι γνωστός για την κατάκτηση της οχυρωμένης πόλης των Συρακουσών σε μια παρατεταμένη πολιορκία κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε από τους Ρωμαίους ο Αρχιμήδης, ο διάσημος εφευρέτης. Ο Μάρκελλος π΄΄ηρε τα επιστημονικά όργανα του δολοφονημένου Αρχιμήδη, μεταξύ των οποίων δυο αυτόματες μηχανικές ουράνιας σφαίρες - πλανητάρια, όμοια με τον φημισμένο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο Μάρκελλος πήρε την μια αυτόματη ουράνια σφαίρα στο σπίτι του και την άλλη δώρισε στον ναό της Αρετής στην Ρώμη. Ο Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος πέθανε σε μάχη το 208 π.Χ., αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά στρατιωτικών κατακτήσεων και τον αναζωογονημένη ρωμαϊκό μύθο του opima spolia.