Έλενα Παπαρίζου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Matesi1976 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
==== ''2005: Eυρωπαικός διαγωνισμός τραγουδιού ''Eurovision'''' ====
==== ''2005: Eυρωπαικός διαγωνισμός τραγουδιού ''Eurovision'''' ====
[[Αρχείο:Paparizou esc2005 final.jpg|thumb|right|Η Έλενα Παπαρίζου στη Eurovision 2005.]]
[[Αρχείο:Paparizou esc2005 final.jpg|thumb|right|Η Έλενα Παπαρίζου στη Eurovision 2005.]]
Αργότερα η Παπαρίζου δέχτηκε πρόταση για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της ''[[Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision|Eurovision]]'' το [[2005]]. Επιλέχθηκαν συνθέτες και γράφτηκαν 4 τραγούδια για την Έλενα, η οποία τα τραγούδησε στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: ''My Number One'', ''Let's Get Wild'', ''The Light in Our Soul'' και ''OK''. Τελικά, το τραγούδι ''My Number One'' ψηφίστηκε από το κοινό με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το υποψήφιο τραγούδι ''The Light in Our Soul'' αποκλείστηκε, επειδή διέρευσε νωρίτερα στο διαδίκτυο. Αργότερα, ηχογραφήθηκε και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού με τον τίτλο ''Το Φως Στην Ψυχή''. Η Παπαρίζου με το νικητήριο τραγούδι ''My Number One'' εκπροσώπησε τελικά την [[Ελλάδα]] και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην [[Αθήνα]]. Επίσης, συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους στα 50 χρόνια του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της στη ''[[Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision|Eurovision]]'' επανακυκλοφόρησε το δίσκο ''Προτεραιότητα'' σε [[Ελλάδα]] και [[Κύπρος|Κύπρο]], με έναν επιπρόσθετο δίσκο που περιείχε τα 4 τραγούδια του εθνικού τελικού και κάποιες αγγλικές εκδοχές παλαιότερων τραγουδιών μαζί με το τραγούδι ''Λουλούδια'' σε νέα εκδοχή. Συνολικά 10 κομμάτια.
Αργότερα η Παπαρίζου δέχτηκε πρόταση για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της ''[[Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision|Eurovision]]'' το [[2005]]. Επιλέχθηκαν συνθέτες και γράφτηκαν 4 τραγούδια για την Έλενα, η οποία τα τραγούδησε στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: ''My Number One'', ''Let's Get Wild'', ''The Light in Our Soul'' και ''OK''. Τελικά, το τραγούδι ''My Number One'' ψηφίστηκε από το κοινό με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το υποψήφιο τραγούδι ''The Light in Our Soul'' αποκλείστηκε, επειδή διέρευσε νωρίτερα στο διαδίκτυο. Αργότερα, ηχογραφήθηκε και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού με τον τίτλο ''Το Φως Στην Ψυχή''. Η Παπαρίζου με το νικητήριο τραγούδι ''My Number One'' εκπροσώπησε τελικά την [[Ελλάδα]] και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην [[Αθήνα]]. Επίσης, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στα 50 χρόνια του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της στη ''[[Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision|Eurovision]]'' επανακυκλοφόρησε το δίσκο ''Προτεραιότητα'' σε [[Ελλάδα]] και [[Κύπρος|Κύπρο]], με έναν επιπρόσθετο δίσκο που περιείχε τα 4 τραγούδια του εθνικού τελικού και κάποιες αγγλικές εκδοχές παλαιότερων τραγουδιών μαζί με το τραγούδι ''Λουλούδια'' σε νέα εκδοχή. Συνολικά 10 κομμάτια.


Ωστόσο, ο δίσκος με τα 10 τραγούδια μόνο κυκλοφόρησε ξεχωριστά από τα τραγούδια που είχε ήδη ο δίσκος "Προτεραιότητα". Ύστερα, μια συλλογή με 16 τραγούδια εκ των οποίων τα 4 ήταν τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της ''Eurovision'' και μερικά τραγούδια από το πρώτο της δίσκο ''Προτεραιότητα'' κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες της [[Ευρώπη|Ευρώπης]] με τίτλο ''My Number One''.
Ωστόσο, ο δίσκος με τα 10 τραγούδια μόνο κυκλοφόρησε ξεχωριστά από τα τραγούδια που είχε ήδη ο δίσκος "Προτεραιότητα". Ύστερα, μια συλλογή με 16 τραγούδια εκ των οποίων τα 4 ήταν τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της ''Eurovision'' και μερικά τραγούδια από το πρώτο της δίσκο ''Προτεραιότητα'' κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες της [[Ευρώπη|Ευρώπης]] με τίτλο ''My Number One''.

Έκδοση από την 21:30, 4 Μαρτίου 2011

Έλενα Παπαρίζου
Η Έλενα Παπαρίζου στα πλαίσια της καλοκαιρινής της περιοδείας στην Καλαμάτα, 2008.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Έλενα Παπαρίζου (Ελληνικά)
ΨευδώνυμοHelena Paparizou
Γέννηση31 Ιανουαρίου 1982 (1982-01-31) (42 ετών)
Γκέτεμποργκ, Σουηδία Country flag
ΕθνικότηταΕλληνική Country flag
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική Country flag
Ιδιότητατραγουδιστής, μοντέλο, συνθέτης, ηθοποιός, τραγουδοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής[1]
ΣύζυγοςΑνδρέας Καψάλης (από 2015)
ΓονείςΓεώργιος Παπαρίζος και Ευφροσύνη Παπαρίζου
ΑδέλφιαΡίτα Παπαρίζου
Ντίνος Παπαρίζος
ΣυγγενείςΓιάννης Ράμος (ξάδερφος)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι, στιχουργία, σύνθεση
Καλλιτεχνικά ρεύματαΣύγχρονο λαϊκό, ποπ, χορευτικό
ΒραβεύσειςEurovision 2005, Αρίων, Mad Video Music Awards, European Border Breaker Award, OGAE, Life&Style, MTV Best Greek Act
Ιστοσελίδαhelenapaparizou.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Έλενα Παπαρίζου είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, η οποία γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1982 και μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από Έλληνες γονείς μετανάστες.

Βιογραφία

Τα πρώτα χρόνια

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, 1982 στο Borås, Västergötland, Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες, Γεώργιος και Ευφροσύνη Παπαρίζου και μεγάλωσε στο Örgryte, Γκέτεμποργκ. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από την Καρδίτσα. Έχει μια αδερφή, τη Ρίτα και έναν αδερφό, τον Ντίνο. Σαν παιδί δεν έκανε παρέα με πολλά παιδιά. Όπως δήλωσε, είχε ένα αναπνευστικό πρόβλημα από το οποίο υποφέρει μέχρι και σήμερα. Ακόμα και σήμερα δηλώνει πως μερικές φορές χάνει την αναπνοή της όταν βρίσκεται επάνω στη σκηνή, για αυτό και κρατάει έναν αναπνευστήρα.

Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκδηλώθηκαν πολύ νωρίς και σύντομα άρχισε να τραγουδά, να χορεύει και να εκπαιδεύεται στην υποκριτική τέχνη σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές σπουδές της στο σχολείο. Όταν ήταν 7 ετών, άρχισε να μαθαίνει πιάνο, μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς. Στα δεκατρία της χρόνια η Έλενα κατάλαβε πως ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και αποφάσισε να προετοιμαστεί για αυτό. Οι πρώτες μουσικές εμπειρίες της ήταν με την ελληνική μουσική στο ελληνικό της σχολείο. Όταν ήταν 14 ετών, η Έλενα δημιούργησε την πρώτη της μπάντα με το όνομα "Soul Funkomatic" μαζί με άλλα 3 παιδιά από τη Λατινική Αμερική. Το group έπαιζε μόνο hip-hop και μάζευε χρήματα για την ηχογράφηση τραγουδιών. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Έλενα ήταν 16, η μπάντα διαλύθηκε και η Παπαρίζου δέχτηκε διάφορες προτάσεις αλλά η μητέρα της ισχυριζόταν πως ήταν πολύ μικρή για να φύγει από το σπίτι. Το 1998, 13 από τους στενούς της φίλους πέθαναν από μια φωτιά σε ένα hip-hop party σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Γκέτεμποργκ όπου ικέτευε τη μητέρα της να της επιτρέψει να πάει αλλά τελικά δεν πήγε.

Antique

Παράλληλα με το σουηδικό και ελληνικό σχολείο (τα οποία παρακολουθούσε ταυτόχρονα), έκανε σπουδές στο θέατρο, το τραγούδι και το μιούζικαλ. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών σχημάτισε μαζί με τον Νίκο Παναγιωτίδη το συγκρότημα Antique. Το πρώτο single του συγκροτήματος με τίτλο «Ώπα Ώπα» έγινε πλατινένιο και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Σκανδιναβία. Στο διαγωνισμό της Eurovision του 2001, οι Antique κατέκτησαν την τρίτη θέση με το τραγούδι «I Would Die for You». Η μουσική ήταν του Νίκου Τερζή και οι στίχοι του Αντώνη Παππά. Το single έγινε δύο φορές πλατινένιο στην Ελλάδα εκτοξεύοντας την καριέρα του group στην χώρα. Επίσης, έγινε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι στα Ευρωπαικά clubs και ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες.

Solo καριέρα

2003-2004: "Προτεραιότητα"

Αν και το group σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι Antique διαλύθηκαν το 2003 και αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα χωρίς να αποκλείσουν την πιθανότητα να επανενωθούν στο μέλλον. Η Έλενα δήλωσε πως το group έκανε τον κύκλο του και ότι θα ήταν καλό να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους, ο καθένας μόνος του. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony BMG Greece και κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο Αναπάντητες Κλήσεις το Δεκέμβριο του 2003 (το οποίο ηχογραφήθηκε ξανά στα Αγγλικά με τίτλο I Don't Want You Here Anymore). Το τραγούδι έγραψε ο Χρήστος Δάντης αποκλειστικά για την Έλενα. Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα επίσημα charts. Τελικά μετά από πολλές εβδομάδες παραμονής στα charts, το single έγινε χρυσό δίνοντας στην Έλενα την πρώτη της μεγάλη επιτυχία.

Το χειμώνα του 2003-2004, η Παπαρίζου άρχισε να κάνει εμφανίσεις με ονόματα του χώρου, όπως τον Αντώνη Ρέμο, στο νυχτερινό κέντρο Studio Πειραιώς. Την άνοιξη του 2004 κυκλοφόρησε τον πρώτο της solo δίσκο με τίτλο Προτεραιότητα. Από το δίσκο ξέχώρισαν πολλά κομμάτια, όπως τα Αντιθέσεις, Κάτσε Καλά και Στην Καρδιά Μου Μόνο Θλίψη, τα οποία αποτέλεσαν επιτυχίες της χρονιάς. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη μεγάλη νίκη της τραγουδίστριας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Η επιτυχία αυτή έδωσε ώθηση στην καριέρα της και την περίοδο 2004-2005, εμφανίσθηκε πλάι στον Σάκη Ρουβά και το Γιώργο Μαζωνάκη στο νυχτερινό κέντρο Fever. Το 2005 εμφανίστηκε και πάλι στο νυχτερινό κέντρο Fever με τον Γιώργο Τσαλίκη οπου παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

2005: Eυρωπαικός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision'

Αρχείο:Paparizou esc2005 final.jpg
Η Έλενα Παπαρίζου στη Eurovision 2005.

Αργότερα η Παπαρίζου δέχτηκε πρόταση για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005. Επιλέχθηκαν συνθέτες και γράφτηκαν 4 τραγούδια για την Έλενα, η οποία τα τραγούδησε στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: My Number One, Let's Get Wild, The Light in Our Soul και OK. Τελικά, το τραγούδι My Number One ψηφίστηκε από το κοινό με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το υποψήφιο τραγούδι The Light in Our Soul αποκλείστηκε, επειδή διέρευσε νωρίτερα στο διαδίκτυο. Αργότερα, ηχογραφήθηκε και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού με τον τίτλο Το Φως Στην Ψυχή. Η Παπαρίζου με το νικητήριο τραγούδι My Number One εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην Αθήνα. Επίσης, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στα 50 χρόνια του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της στη Eurovision επανακυκλοφόρησε το δίσκο Προτεραιότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, με έναν επιπρόσθετο δίσκο που περιείχε τα 4 τραγούδια του εθνικού τελικού και κάποιες αγγλικές εκδοχές παλαιότερων τραγουδιών μαζί με το τραγούδι Λουλούδια σε νέα εκδοχή. Συνολικά 10 κομμάτια.

Ωστόσο, ο δίσκος με τα 10 τραγούδια μόνο κυκλοφόρησε ξεχωριστά από τα τραγούδια που είχε ήδη ο δίσκος "Προτεραιότητα". Ύστερα, μια συλλογή με 16 τραγούδια εκ των οποίων τα 4 ήταν τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και μερικά τραγούδια από το πρώτο της δίσκο Προτεραιότητα κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τίτλο My Number One.

Το καλοκαίρι του 2005 η Παπαρίζου περιόδευσε σε Αυστραλία και Βόρεια Αμερική μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες όπως το Νίκο Κουρκούλη. Έλαβε επίσης τον τιμητικό τίτλο της Πρέσβειρας Του Ελληνικού Τουρισμού από το Υπoυργείο Τουρισμού της Ελλάδας και το τραγούδι My Number One χρησιμοποιήθηκε στα διαφημιστικά spot της χώρας διεθνώς. Το φθινόπωρο του 2005 ηχογράφησε ένα νέο single με τίτλο Mambo!. To single περιείχε τα τραγούδια: Mambo! (στα ελληνικά και στα αγγλικά), Πάντα Σε Περίμενα, Αστέρια και Η Αγάπη Σου Δε Μένει Πια Εδώ. Το single έγινε πλατινένιο. Κυκλοφόρησε επίσης και στη Σουηδία φτάνοντας το νούμερο 1 και έγινε χρυσό πουλώντας πάνω από 25,000 αντίτυπα. Ο πρώτος δίσκος της Έλενας Προτεραιότητα επανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά στην Ελλάδα μαζί με την ευρωπαϊκή έκδοση και το single Mambo! με τίτλο Προτεραιότητα: Euro Edition + Mambo!.


Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το Mambo! αρχίζει να ακούγεται και να κερδίζει δημοτικότητα. Το video clip έχει κυκλοφορήσει στη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το Mambo! αρχίζει σιγά σιγά να ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά airplay charts καθώς το τραγούδι παίζεται σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για την προώθηση του Mambo! στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε ένα promo cd από την Βρετανική δισκογραφική εταιρία AATW (All Around The World) στις 13 Νοεμβρίου. Ένα remix του Mambo! συμπεριλήφθηκε στο νέο (και εξαιρετικά επιτυχημένο) Dancemania CD το οποίο κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το τραγούδι απέτυχε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα Βρετανικά charts. Στο APC All Time 1000 Tracks in Europe, το Mambo! βρίσκεται στη θέση 351, με 37 εβδομάδες παραμονής στο chart.[2]

2006: "Υπάρχει Λόγος"

Μετά την νίκη της στο διαγωνισμό της Eurovision και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που εισέπραξε το επόμενο βήμα της θα ήταν καθοριστικό. Κυκλοφορεί τον δίσκο "Υπάρχει Λόγος" που περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα hit της καριέρας της. Τη μπαλάντα "Υπάρχει Λόγος", το χορευτικό "Gigolo" αλλά και το ρυθμικό "Αν είχες έρθει πιο νωρίς". Ο δίσκος απέσπασε πολύ καλές κριτικές τόσο για τα κομμάτια όσο και για τις ερμηνείες της Ελενας. Το κοινό αγάπησε εξίσου το άλμπουμ και γρήγορα έγινε πλατινένιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο άλμπουμ υπάρχει και ένα κλασσικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο "le Boneur" το οποίο η ελενα διασκεύασε σε ελληνικούς στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Την ίδια χρονία κάνει και το πρώτο της βήμα στην διεθνή αγορά με το άλμπουμ "The Game of Love". Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στην Ιαπωνία. Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Τhe game of Love", "Heroes", "Carpe Diem(Seize the day)", "Mambo", αλλά και οι δυναμικές μπαλάντες "Teardrops" και "Seven days". To άλμπουμ έγινε χρυσό στην Ελλάδα και τη Σουηδία ενώ πολύ καλή πορεία σημείωσε και στις διεθνείς αγορές χωρίς να έχει γίνει σημαντική προώθηση απο την δισκογραφική εταιρεία της Ελενας. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο "Ιερά Οδός" με τον Πασχάλη Τερζή σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

2008: "Βρίσκω το Λόγο να Ζω"

Δύο χρόνια μετά έρχεται το τρίτο άλμπουμ της Ελενας στο οποίο κάνει μια αλλαγή στο ύφος της και ακολουθεί πιο pop/rock ήχους. Το άλμπουμ έγινε γρήγορα πλατινένιο ενώ ξεχώρισαν τα τραγούδια "Πόρτα για τον ουρανό", "Αγάπη σαν Ληστεία", το dance beat "Πυροτεχνήματα", "Το φιλί της ζωής" αλλά και η δυναμική μπαλάντα "Η καρδιά σου πέτρα". Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και πάλι στην "Ιερά Οδό" με τον Πασχάλη Τερζή παρουσιάζοντας ένα σόου υψηλών προδιαγραφών και για ακόμη μια φορά σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Το καλοκαίρι ξεκινά την πρώτη της μεγάλη περιοδεία με τίτλο "Αρχίζει το πάρτυ". Η περιοδεία έκανε 29 στάσεις σε όλη την Ελλάδα.

2010: "Γύρω απ'το ονειρο"

Μετά από δύο χρόνια απουσίας απο τη δισκογραφία επιστρέφει με το άλμπουμ "Γύρω απ'το όνειρο". Συνεχίζει να κινείται σε pop/rock ρυθμούς. Από το άλμπουμ ξεχωρίζουν τα τραγούδια "Αν ήσουν αγάπη" σε στίχους της εικαστικού Νίκης Παπαθεοχάρη, το up-tempo "Ψάχνω την αλήθεια" αλλά και η μπαλάντα "Γύρνα με στο χθες" που στη συνέχεια διασκευάστηκε σε πιο rock ήχο και γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ως επισφράγισμα της επιτυχίας της η Ελενα ξεκίνησε την δεύτερη μεγάλη περιοδεία της μαζί με τους Onirama με τίτλο "Φυσικά μαζί". Για τις ανάγκες τηε περιοδείας ηχογράφησαν και ένα ντουέτο με τίτλο "Φυσικά μαζί/Together Forever" που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η Ελενα ξεκινά εμφανίσεις στο 'Diogenis Studio" μαζί με τον Αντώνη Ρέμο σε ένα show με έντονα τα θεατρικά στοιχεία που μοιάζει με musical.

Albums στην Ελλάδα

  • 2004: Προτεραιότητα
  • 2006: Υπάρχει Λόγος
  • 2008: Βρίσκω το Λόγο να Ζώ
  • 2010: Γύρω Από Τ' Όνειρο

Επανακυκλοφορίες

  • 2005: Προτεραιότητα - Euro edition
  • 2005: Προτεραιότητα - Euro edition + Mambo!
  • 2007: Υπάρχει Λόγος - The Platinum edition
  • 2008: Βρίσκω το Λόγο να Ζώ - Deluxe edition
  • 2010: Γύρω Απο Τ' Όνειρο - The Deluxe edition

Albums στο εξωτερικό

  • 2005: My Number One (European - Protereotita [Euro Edition])
  • 2006: The Game of Love (International)

Video Clips

ΣΟΛΟ ΚΑΡΙΕΡΑ:

  • Αναπάντητες κλήσεις
  • Τρελή καρδιά
  • Αντιθέσεις
  • Κάτσε καλά
  • Αναπάντητες κλήσεις (Mad VMA Edit 2004) (Χρήστος Δάντης feat. Έλενα Παπαρίζου)
  • Στη καρδιά μου μόνο θλίψη
  • My number one
  • My number one (MAD VMA Edit 2005)
  • Το φως στην ψυχή/The light in our soul
  • Mambo (Greeklish Version)
  • Υπάρχει λόγος
  • Just Walk Away (Live)
  • Gigolo (Greeklish Version)
  • Φώς
  • Αν είχες έρθει πιο νωρίς
  • Μαζί σου
  • Μη φεύγεις
  • Age of Aquarious/Let the sunshine/Μη φεύγεις (MAD VMA Edit 2007)
  • Το φιλί της ζωής
  • Ζήλεια μοναξιά (Νίκος Αλιάγας feat. Έλενα Παπαρίζου)
  • Το φως στην ψυχή/The light in our soul (Live Mad Secret Concert)
  • Don't Speak (Live Mad Secret Consert)
  • Smooth Operator (Live Mad Secret Consert)
  • 3 is a magic number
  • Πόρτα για τον ουρανό
  • Η καρδιά σου πέτρα
  • Πυροτεχνήματα
  • Πόρτα για τον ουρανό (MAD VMA Edit 2008)
  • Μέσα σου (MAD VMA Edit 2008) (Stavento feat. Έλενα Παπαρίζου)
  • Είσαι η φωνή
  • Θα ΄μαι αλλιώς
  • The rose (Live MAD Secret Concert)
  • Sweet child o' mind (Live MAD Secret Concert)
  • Zombie (Live MAD Secret Concert)
  • Αν ήσουνα αγάπη
  • Ψάχνω την αλήθεια
  • Dancing without music (MAD VMA Edit 2010)
  • Φυσικά μαζί - Together forever (MAD VMA Edit 2010) (Έλενα Παπαρίζου feat. Onirama)
  • Γύρνα με στο χτές (Around the dream remix)
  • Baby It's Over (MadWalk 2011)

Περιοδείες

  • 2008: Έλενα Παπαρίζου: Αρχίζει Το Πάρτυ. Μαζί της ο Μάνος Πυροβολάκης και οι Stavento
  • 2010: Έλενα Παπαρίζου και Onirama: Φυσικά μαζί

Δισκογραφία

Άλμπουμ

Έτος Τίτλος Θέση στα chart Ελληνικές Διακρίσεις & Πωλήσεις Επανακυκλοφορίες
ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑ
2004 Προτεραιότητα
  • Πρώτο άλμπουμ σε στούντιο
  • Κυκλοφόρησε: 25 Αυγούστου, 2004
  • Στην διεθνή αγορά κυκλοφόρησε ως "My Number One"
  • Είδος: CD, ψηφιακή αγορά
  • Οι πωλήσεις περιλαμβάνουν και τις επανακυκλοφορίες
1 1 13 Ελλάδα: 2×Πλατινένιο

Κύπρος: Πλατινένιο

  • My Number One (17 Μαΐου 2005)
    (Σουηδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Ελβετία,Φινλανδία, Ρωσία, Σλοβενία,Πολωνία, Ισπανία)
  • Προτεραιότητα: Euro Edition (Καλοκαίρι 2005)
  • Προτεραιότητα: Euro Edition + Mambo! (Νοέμβριος 2005)
2006 Υπάρχει Λόγος
  • Δεύτερο άλμπουμ σε στούντιο (ελληνικό)
  • Κυκλοφόρησε: 12 Απριλίου, 2006
    • Και σε Τουρκία, Γερμανία, Ταιβάν
  • Είδος: CD, ψηφιακή αγορά
1 1 Ελλάδα: Πλατινένιο
  • Υπάρχει Λόγος: Platinum Edition (22 Μαΐου 2007)
2008 Βρίσκω το Λόγο να Ζω
  • Τρίτο άλμπουμ σε στούντιο(ελληνικό)
  • Κυκλοφόρησε: 12 Ιουνίου 2008
  • Είδος: CD, USB Stick, ψηφιακή αγορά, memory stick
1 2 Ελλάδα: Πλατινένιο
  • Βρίσκω το Λόγο να Ζω: The Deluxe Edition (25 Δεκεμβριου 2008)
2010 Γύρω Από Τ' Όνειρο
  • Tέταρτο άλμπουμ σε στούντιο (ελληνικό)
  • Κυκλοφορεί: 29 Μαρτίου 2010
Ελλάδα: -
ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑ
Νούμερο ένα άλμπουμ 4 3
Δέκα καλύτερα άλμπουμ 4 4

Επίσης το 2007 κυκλοφόρησε μια συλλογή Best of διαθέσιμη μόνο με την αγορά μιας συγκεκριμένης συσκευής αναπαραγωγής μουσικής. [3]

Single

Έτος Τίτλος Άλμπουμ Θέση στα chart Διάκριση
ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΕΥΡΩΠΗ ΗΠΑ
2003 Αναπάντητες Κλήσεις Προτεραιότητα 1 1 Ελλάδα: Χρυσό
2005 My Number One Προτεραιότητα: Euro Edition / My Number One 1 1 1 - 4 37 19 10 17 8 Ελλάδα:Πλατινένιο
2005 The Light In Our Soul My Number One 3 - 17 - 171 - 140 - .
2005 A Brighter Day My Number One 24 - - - - - - - .
2005/2006 Mambo! Υπάρχει Λόγος / The Game Of Love 1 1 5 10 13 - 41 18 53 - Ελλάδα:Πλατινένιο
2006 Heroes The Game Of Love 1 16 64 - - - 91 - .
2006 Gigolo The Game Of Love 11 13 32 - 66 - 57 - .
2006 Teardrops The Game Of Love - 3 - - - - 112 - .
2007 3 is a Magic Number -- ψηφιακή αγορά -- 18 - - - - - - - .
2007 Φως Υπάρχει Λόγος: Platinum Edition 1 Ελλάδα:Χρυσό
2009 Θα 'μαι Αλλιώς Digital Release 4


ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΕΥΡΩΠΗ ΗΠΑ
Νούμερο ένα επιτυχίες 4 3 2 0 0 0 0 0 0 0
Δέκα καλύτερες επιτυχίες 4 4 4 2 1 0 0 1 0 1

Επίσημες DVD κυκλοφορίες

  • 2005 - Number One
  • 2006 - Mad Secret Concerts
  • 2008 - Live In Concert (Βρίσκω Το Λόγο Να Ζω Deluxe Edition)

Βραβεύσεις

  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Video Clip της χρονιάς για το "Θα 'μαι αλλιώς" (2010)
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Sexy Video Clip για το "Αν ήσουν αγάπη" (2010)
  • Best Greek Act (MTV European Music Awards 2009)
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Video Clip Pop για το "Πυροτεχνήματα" (2009)
  • Mad Video Music Awards - Video Clip της χρονιάς για το "Πυροτεχνήματα" (2009)
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνις (2009)
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Video Clip Pop για "Το φίλί της ζωής"(2008) [11]
  • Mad Video Music Awards - Καλλιτέχνης της χρονιάς (2008)[11]
  • European Border Breaker Award(2007) [12][13]
  • OGAE Award for Mambo!(2007)
  • Βραβεία Αρίων-Τραγουδίστρια Της Χρονιάς(2007)
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Video Clip από Ελληνίδα Καλλιτέχνιδα για το "Gigolo"(2007) [14]
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερη εμφάνιση σε Video Clip για το "Αν είχες έρθει πιο νωρίς"(2007) [14]
  • Βραβεία Αρίων-Καλύτερη Ποπ Τραγουδίστρια(2006) [15]
  • Life and Style Βραβεία- Λαική-Ποπ Τραγουδίστρια της Χρονιάς(2006) [16]
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Pop Video Clip για το "Το Φως στην Ψυχή (The Light In Our Soul)"(2006)[17]
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Video Clip από γυναίκα καλλιτέχνιδα για το "My Number One"(2006)[17]
  • Mad Video Music Awards - Καλλιτέχνης της χρονιάς με τις περισσότερες μεταδόσεις με το "Mambo!"(2006) [17]
  • Βραβεία Αρίων-Καλύτερη Ποπ Τραγουδίστρια (2005) [18]
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Video Clip από ελληνίδα καλλιτέχνιδα για το "Κάτσε Καλά"(2005)[19]
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Video Clip για το "Τρελή Καρδιά"(2005)[19]
  • Life and Style Βραβεία- Διεθνή Tραγουδίστρια Της Χρονιάς(2005) [20]
  • Πρώτη θέση στη Eurovision με το τραγούδι My number one(2005)
  • Βραβεία Αρίων-Καλύτερη Ποπ Τραγουδίστρια (2004) [21]
  • Mad Video Music Awards - Καλύτερο Dance Video Clip για το "Αναπάντητες Κλήσεις"(2004) [22]

Επίσημα websites

Παραπομπές

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. «Όλη η Βρετανία χορεύει mambo από τη Sony BMG».  SonyBMG (Ελληνικά)
  3. MP4 Total Helena player από την εταιρία Turbo-X - Πλαίσιο
  4. Swedish Charts
  5. Bulgarian Airplay Chart
  6. Romanian Singles Chart
  7. 7,0 7,1 Chart positions for Belgium & Germany
  8. Eurochart
  9. Elena Paparizou Gigolo @ Top40-Charts.com - 40 Top 20 & Top 40 Music Charts from 25 Countries
  10. US chart positions
  11. 11,0 11,1 Winners of 2008
  12. «Η Έλενα αγκαλιά με το βραβείο!"». (Ελληνικά) MAD TV. Retrieved on January 27 2007
  13. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα autogenerated6.
  14. 14,0 14,1 Winners of 2007
  15. «Οι νικητές των "Αρίων""». (Ελληνικά) MAD TV. Retrieved on October 30 2007
  16. Winners of 2006
  17. 17,0 17,1 17,2 Winners of 2006
  18. «Όλα όσα έγιναν στα "Αρίων""». (Ελληνικά) MAD TV. Retrieved on March 29 2006
  19. 19,0 19,1 Winners of 2005
  20. Winners of 2005
  21. «Τα πάντα για τα ΑΡΙΩΝ 2005!"». (Ελληνικά) MAD TV. Retrieved on April 06 2005
  22. Winners of 2004

Πρότυπο:Ελλάδα-Γιουροβίζιον