Νίκος Παναγιωτίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Παναγιωτίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νίκος Παναγιωτίδης (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΝικόλαος Παναγιωτίδης
Γέννηση22 Φεβρουαρίου 1978 (1978-02-22) (46 ετών)
Γκέτεμποργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Σουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
Οικογένεια
ΤέκναΝτίνος Παναγιωτίδης, Ντένης Παναγιωτίδης
ΣυνεργάτηςΈλενα Παπαρίζου

Ο Νίκος Παναγιωτίδης είναι Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1978 από Έλληνες γονείς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Οι γονείς του είναι ο Ιωάννης Παναγιωτίδης και η Ελένη Παναγιωτίδου, ενώ έχει και 3 αδερφούς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός. Επηρεασμένος από την ελληνική μουσική που άκουγε η οικογένεια του και από τον μεγάλο του αδερφό που ήταν επίσης μουσικός, στην ηλικία των 8 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι και έμαθε μπουζούκι. Έτσι ξεκίνησε να παίζει μουσική και να τραγουδάει σε διάφορες εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας του Γκέτεμποργκ.

Antique[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 τον προσέγγισαν δυο Σουηδοί μουσικοί παραγωγοί, οι οποίοι διασκεύαζαν ελληνικά τραγούδια και έπαιζαν ως DJ τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Αυτοί οι δυο είχαν διασκευάσει το τραγούδι «Opa» του Νότη Σφακιανάκη και του Γιώργου Αλκαίου και ζήτησαν απο τον Νίκο και την παιδική του φίλη Έλενα Παπαρίζου να το ηχογραφήσουν.

Στις 7 Απριλίου του 1999 ο Νίκος Παναγιωτίδης και η Έλενα Παπαρίζου μπήκαν σε στούντιο της Στοκχόλμης και ηχογράφησαν το πρώτο τους single, «Οπα-Οπα».

Έχοντας δυο τραγούδια («Οπα-Οπα και «Δυνατά-Δυνατά») στα Top 10 Hits της Ελλάδας και της Σουηδίας οι Antique γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στη Σκανδιναβία και αργότερα σε όλη την Ευρώπη και με τη συμμετοχή τους στην Eurovision το 2001, όπου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι Die For You του Νίκου Τερζή και του Αντώνη Παππά, κατέκτησαν την 3η θέση, την καλύτερη θέση που είχε κατακτήσει η Ελλάδα μέχρι τότε στο διαγωνισμό.

Οι Antique έβγαλαν 3 ολοκληρωμένα άλμπουμ και έπειτα αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από το συγκρότημα τους ώστε να δοκιμάσουν ο καθένας ξεχωριστά τις δυνατότητές του. Σε ενα ήρεμο κλίμα και διατηρώντας τη φιλία τους, ο Νίκος και η Έλενα διέλυσαν τους Antique το 2003 ενώ ήταν ακόμη πολύ επιτυχημένοι.

Σόλο Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη διάλυση των Antique, ο Νίκος Παναγιωτίδης ξεκινά σόλο καριέρα υπογράφοντας συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Groove Audio Media. Για αρκετό διάστημα λείπει από την Ελλάδα ψάχνοντας τραγούδια για το πρώτο του CD.

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφορεί το CD του με τίτλο «Δυο Βροχές». Το CD περιέχει 6 τραγούδια και έχει κυρίως λαϊκό χαρακτήρα. Τα πέντε από αυτά έχει γράψει ο Γιάννης Σταμπουλίδης, ενώ το ντουέτο του Νίκου με την Εύα Χαιροπούλου έγραψε ο Μπάμπης Χαλκίδης. Το CD καταλαμβάνει την 3η θέση στα charts. Παρόλα αυτά, ο Νίκος Παναγιωτίδης αποφασίζει να αποσυρθεί από την ελληνική δισκογραφία. Έκτοτε ζει με την οικογένεια του στη Σουηδία και έχει ακολουθήσει έναν άλλον επαγγελματικό τομέα.

Επανένωση των Antique[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2019 οι Antique έκαναν μια μοναδική εμφάνιση στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στα πλαίσια του “We Who Love The 90s”, ένα φεστιβάλ της Σουηδίας αφιερωμένο στα hits των 90s. Εκεί, οι Antique αποθεώθηκαν και πλέον σχεδιάζουν να επανενωθούν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]