Super Mario Sunshine

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Super Mario Sunshine
ΔημιουργόςNintendo EAD
ΕκδότηςNintendo
ΣχεδιαστήςYoshiaki Koizumi
Kenta Usui
ΠλατφόρμαGamecube[1]
Ημ/νία κυκλοφορίας19  Ιουλίου 2002 (Gamecube, Ιαπωνία), 25  Αυγούστου 2002 (Gamecube, Βόρεια Αμερική) και 26  Αυγούστου 2002 (Gamecube, Βόρεια Αμερική)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Super Mario Sunshine (ιαπωνικά: スーパー マリオ サンシャイン) είναι βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από τη Nintendo Entertainment Analysis and Development και εκδόθηκε από τη Nintendo για το GameCube. Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Ιούλιο του 2002, στη Βόρεια Αμερική τον Αύγουστο του 2002 και στην Ευρώπη και την Αυστραλία τον Οκτώβριο του 2002. Είναι το δεύτερο 3D Mario μετά από το Super Mario 64. Ο διάδοχος του Super Mario Sunshine είναι το Super Mario Galaxy, το οποίο κυκλοφόρησε για το Wii το 2007.

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο τροπικό νησί Delfino, όπου ο Mario, ο Toadsworth, η Princess Peach και τα πέντε Toads κάνουν διακοπές. Ένας κακοποιός που μοιάζει με τον Mario, που είναι γνωστός ως Shadow Mario, βανδαλίζει ολόκληρο το νησί με ​​γκράφιτι και ο Mario κατηγορήθηκε για το χάος. Αργότερα, διατάχθηκε να καθαρίσει το Isle Delfino, σώζοντας την Princess Peach από τον Shadow Mario, με μια συσκευή που ονομάζεται Fludd (Flash Liquidizer Ultra Dousing Device).

Το Super Mario Sunshine πήρε καλές κριτικές από τους κριτικούς . Οι πωλήσεις του ήταν πάνω από 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν το δέκατο παιχνίδι με τις καλύτερες πωλήσεις του 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της εμπορικής επιτυχίας του παιχνιδιού, επανακυκλοφόρησε ως τίτλο Player's choice για το 2003.

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings 91.50% [2]
Metacritic 92/100 [3]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
1UP.com A[4]
Allgame 3.5/5 stars[5]
Computer and Video Games 10/10
Edge 9/10
Electronic Gaming Monthly 9.5/10[6]
Eurogamer 9/10[7]
Famitsu 37/40[8]
Game Informer 9.75/10
GamePro 5/5 stars
Game Revolution A-
GameSpot 8/10
GameSpy 5/5 stars
GamesRadar 4.5/5
IGN 9.4/10
Nintendo Power 10/10

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Super Mario Sunshine μοιράζεται πολλά παρόμοια στοιχεία gameplay με τον προκάτοχό του, το Super Mario 64, καθώς επίσης παρουσιάζοντας διάφορα νέα χαρακτηριστικά gameplay. Ο παίκτης ελέγχει τον Mario καθώς προσπαθεί να συλλέξει 120 Shine Sprites για να επιστρέψει το φως πίσω στο Isle Defino και να αποδείξει την αθωότητά του μετά που ένας απατεώνας έκλεψε τα Shine Sprites και κάλυψε το νησί με τοξική λάσπη. Ο παίκτης ξεκινά στο Isle Delfino και μπαίνει σε διάφορους κόσμους μέσω πυλών οι οποίες γίνονται διαθέσιμες καθώς το παιχνίδι προχωράει. Παρόμοια με την συλλογή αστεριών στο Super Mario 64, ο παίκτης συλλέγει Shine Sprites νικώντας διάφορες αποστολές που δίνονται στον Mario όταν μπαίνει σε κάθε επίπεδο, με περισσότερες να ξεκλειδώνονται όταν νικούνται οι προηγούμενες. Υπάρχουν επίσης διάφορες κρυμμένες περιοχές και προκλήσεις στο Isle Delfino όπου περισσότερα Shine Sprites μπορούν να αποκτηθούν. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί επίσης να βρει μπλε νομίσματα, τα οποία μπορούν να ανταλλαχθούν για περισσότερα Shine Sprites.

Σε αυτό το παιχνίδι, ο Mario έχει ένα ρομποτικό σακίδιο που το λένε FLUDD (Flash Liquidizing Ultra Dousing Device), το οποίο χρησιμοποιεί νερό για να καθαρίσει τη λάσπη και να βοηθήσει τον Mario να φτάσει σε νέα μέρη. Ο Mario ξεκινά έχοντας με δύο καταστάσεις του FLUDD, τον ψεκασμό και την αιώρηση, τις οποίες μπορεί γρήγορα να αλλάξει. Η κατάσταση ψεκασμού δίνει στον Mario την δυνατότητα να ρίξει ένα ρεύμα νερού το οποίο χρησιμοποιεί για να καθαρίσει την λάσπη, να επιτεθεί σε εχθρούς, και να ενεργοποιήσει ορισμένους μηχανισμούς. Ενώ με την κατάσταση αιώρησης ο Mario ίπταται για μια μικρή περίοδο χρόνου, επιτρέποντάς του να διασχίσει μεγάλα χάσματα καθώς ταυτόχρονα ψεκάζοντας πράγματα ακριβώς από κάτω του. Καθώς το παιχνίδι προχωράει, ο Mario ξεκλειδώνει δύο επιπλέον καταστάσεις για το FLUDD οι οποίες είναι ο πύραυλος, ο οποίος ρίχνει τον Mario ψηλά στον αέρα, και το τούρμπο, το οποίο κινεί τον Mario σε υψηλές ταχύτητες, αφήνοντάς τον να τρέξει στο νερό και να μπει σε ορισμένες περιοχές. Κάθε κατάσταση του FLUDD χρησιμοποιεί νερό από τα αποθέματά του, το οποίο μπορεί να ξαναγεμιστεί από πηγές νερού όπως ποτάμια ή σιντριβάνια, για να λειτουργήσει. Υπάρχουν επίσης κάποιες περιοχές όπου το FLUDD παίρνεται από τον Mario, αναγκάζοντας τον να βασιστεί στις φυσικές platforming ικανότητές του. Σε ορισμένα σημεία στο παιχνίδι, ο Mario μπορεί να συναντήσει ένα αβγό το οποίο εκκολάπτεται σε έναν Yoshi όταν του δίνεται ένα φρούτο που ζητάει. Ο Yoshi μπορεί να ιππευθεί και να επιτεθεί φτύνοντας χυμό, που μπορεί να καταστρέψει ορισμένα εμπόδια που το νερό δεν μπορεί. Ο Yoshi μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την γλώσσα του να φάει εχθρούς ή κομμάτια φρούτων που αλλάζουν το χρώμα του, ανάλογα με το είδος του φρούτου. Ο Yoshi θα εξαφανιστεί αν του τελειώσει ο χυμός, ο οποίος μπορεί να αναπληρωθεί τρώγοντας περισσότερα φρούτα, ή πέφτοντας σε βαθύ νερό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. «Super Mario Sunshine reviews». Game Rankings. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2007. 
  3. «Super Mario Sunshine reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2007. 
  4. «Super Mario Sunshine Review». 1UP.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2009. 
  5. «Super Mario Sunshine Overview». Allgame. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2009. 
  6. Electronic Gaming Monthly (Ziff Davis): 198. October 2002. 
  7. Bramwell, Tom (4 Οκτωβρίου 2002). «Super Mario Sunshine Review». Eurogamer. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2009. 
  8. ニンテンドーゲームキューブ – スーパーマリオサンシャイン. Weekly Famitsu. No.915 Pt.2. Pg.99. June 30, 2006.