Super Mario 64 DS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Super Mario 64 DS
ΔημιουργόςNintendo Entertainment Analysis & Development
ΕκδότηςNintendo
ΠλατφόρμαNintendo DS
Ημ/νία κυκλοφορίας21  Νοεμβρίου 2004
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Super Mario 64 DS είναι βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας που δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου 2004 από τη Nintendo για το Nintendo DS. Αποτελεί remake του Super Mario 64 και είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια για τη κονσόλα.

Το παιχνίδι περιέχει τρεις νέους χαρακτήρες: τον πρωταγωνιστή Yoshi, και τους διαθέσιμους για ξεκλείδωμα Mario, Luigi και Wario. Γενικά δέχτηκε καλές κριτικές, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 πούλησε 11.06 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με το πρώτο παιχνίδι, το Super Mario 64 DS έχει σκοπό την διάσωση της Princess Peach. Διαθέτει μικροαλλαγές και φιλοξενεί νέους χαρακτήρες.

Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα γράμμα από την Princess Peach προσκαλώντας τον Mario να έρθει στο κάστρο της για ένα κέικ που έψησε για αυτόν.[2] Ο Mario φτάνει στο κάστρο μαζί με τον Luigi και τον Wario. Οι τρείς εξαφανίζονται καθώς εισέρχονται στο κάστρο, και ο Lakitu ενημερώνει τον Yoshi για την εξαφάνιση. Ο Yoshi διερευνά το κάστρο για να βρει τους Mario, Luigi, Wario και Peach. Διάσπαρτα στο κάστρο είναι πίνακες και μυστικοί τοίχοι, τα οποία δρουν ως πύλες για άλλους κόσμους όπου ο Bowser και τα αφεντικά του κρατάνε τα Power Stars. Μετά την ανάκτηση των περισσότερων από αυτά και νίκη των αφεντικών του Bowser, ο Yoshi αποκτά τα κλειδιά που έχουν πρόσβαση σε άλλες περιοχές του κάστρου, όπου βρίσκει τον Mario και τους φίλους του.

Πρώτα, ο Yoshi νικάει τον Goomboss και ελευθερώνει τον Mario καθώς συνεχίζει την αναζήτηση του κάστρου για να βρει περισσότερα Power Stars. Δεύτερον ο Mario νικάει τον King Boo και ελευθερώνει τον Luigi που χρησιμοποιεί "δύναμη αφάνειας" για να πάρει το κλειδί του Wario. Τρίτον ο Luigi νικάει τον Chief Chilly και ελευθερώνει τον Wario με το κλειδί. Ο Mario και οι φίλους του τότε αντιμετωπίζουν τρεις κούρσες εμποδίων, με το καθένα να ακολουθάει μια μάχη με τον Bowser. Μετά την ήττα του δύο φορές, έλαβαν ένα κλειδί που ανοίγει πιο πολλά επίπεδα του κάστρου. Μετά τη συλλογή 80 Power Stars, ο Mario και οι φίλοι φτάνουν στην υψηλότερη περιοχή του κάστρου, όπου γίνεται και η τελική μάχη εναντίον του Bowser. Στη συνέχεια, ο Mario και οι φίλοι του απελευθερώνουν τη Peach από το υαλογραφημένο παράθυρο πάνω από την είσοδο του κάστρου. Η Peach ανταμείβει τον Mario φιλώντας τον στην μύτη και ψήνοντας το κέικ που του υποσχέθηκε. Το παιχνίδι τελειώνει όταν οι Mario, Luigi, Peach, Yoshi και Wario αποχαιρετούν τον παίκτη ενώ βλέπει ο Lakitu και στη συνέχεια πετά μακριά. Μια φωτογραφία με το κέικ της Peach φαίνεται στη συνέχεια.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Super Mario 64 DS είναι τρισδιάστατο βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας στο οποίο ο παίκτης ελέγχει τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες μέσα από πολυάριθμα επίπεδα για να συλλέξει 150 Power Stars, 30 περισσότερα από το αρχικό παιχνίδι. Κάθε επίπεδο είναι ένας κλειστός κόσμος στον οποίο ο παίκτης είναι ελεύθερος να περιπλανηθεί σε όλες τις κατευθύνσεις και να ανακαλύψετε το περιβάλλον, χωρίς χρονικά όρια. Οι κόσμοι που κατοικούνται με εχθρούς που επιτίθενται τους χαρακτήρες, καθώς και φιλικά πλάσματα που παρέχουν βοήθεια, προσφέρουν πληροφορίες ή ζητούν βοήθεια. Ο παίκτης συγκεντρώνει τα αστέρια σε κάθε κούρσα, με μερικά αστέρια να εμφανίζονται μόνο μετά την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών, συχνά υπαινίσσεται το όνομα της κούρσας. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν στη νίκη ενός αφεντικού, επίλυση παζλ, αγώνας εναντίον αντίπαλου και συλλογή νομισμάτων. Καθώς ο παίκτης συλλέγει τα αστέρια, περισσότερες περιοχές του κάστρου γίνουν προσβάσιμες.

Το παιχνίδι χρησιμοποιεί τις δύο οθόνες του συστήματος για να προσφέρει νέες επιλογές. Η πάνω οθόνη εμφανίζει το κανονικό gameplay, ενώ το κάτω μέρος της οθόνης αφής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας χάρτης και χειρισμοί αφής. Ο εναέριος χάρτης εμφανίζει την τρέχουσα πορεία που διασχίζει ο παίκτης και εμφανίζει θέσεις στοιχείων. Οι έλεγχοι αφής περιλαμβάνουν εικονικά πλήκτρα, τα οποία περιστρέφονται στη γωνία της κάμερας στην κορυφή της οθόνης, καθώς και κατευθύνσεις ελέγχων χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν είτε με το DS stylus ή τον αντίχειρα του παίκτη χρησιμοποιώντας το λουράκι καρπού DS.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει επίσης και 36 minigames και ένα multiplayer mode. Τα minigames είναι προσβάσιμα από το κυνήγι κουνελιών στο κυρίως παιχνίδι. Όλα τα minigames χρησιμοποιούν την οθόνη αφής για να παιχτούν, και βασίζονται σε διαφορετικά θέματα: αγωνιστικά, παιχνίδια καρτών, παζλ και ούτω καθεξής. Πολλά από αυτά είναι διαθέσιμα και στο New Super Mario Bros..

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings 86%[3]
Metacritic 85/100[4]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
1UP.com B[5]
Edge 8/10[6]
Eurogamer 9/10[7]
Game Informer 8.5/10[8]
GameSpy 5/5[9]

Το Super Mario 64 DS ήταν κριτικά και εμπορικά επιτυχημένο, κέρδισε βραβεία βιντεοπαιχνιδιών και έλαβε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, που επικεντρώθηκαν σε στοιχεία του single-player mode. Μεταξύ των σχολιαστών λέχθηκε ότι η λειτουργία πολλών παικτών και η έλλειψη του αναλογικού ελέγχου, που χρησιμοποιούσε το Super Mario 64, ήταν τα αρνητικά σημεία του παιχνιδιού.

Το GameSpy επαίνεσε το παιχνίδι, και κυρίως τα minigames, τα περισσότερα Power Stars και τη χρήση δεύτερης οθόνης, και σχολίασε ότι το gameplay του πρωτότυπου ακόμα κρατάει μετά από 10 χρόνια.[9] Το GameSpot έδωσε επίσης επαίνους στα γραφικά και αισθάνθηκε τις αλλαγές και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά νέα εμπειρία για τους οπαδούς του πρωτοτύπου.[10] Το Famitsu αρίθμησε το παιχνίδι ως το 29ο πιο καταζητούμενο παιχνίδι.[11] Ωστόσο, η 1UP.com, παρόλο που χαρακτήρισε τους νέους χαρακτήρες ως μια καλή προσθήκη, χαρακτήρισε το παιχνίδι ως ένα "κακώς σχεδιασμένο remake που θα μπορούσε να παιχτεί στο πρωτότυπο."[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «IR Information : Financial Data - Top Selling Title Sales Units - Nintendo DS Software» (στα αγγλικά). Nintendo Co., Ltd.. http://www.nintendo.co.jp/ir/en/sales/software/ds.html. Ανακτήθηκε στις 2017-08-19. 
 2. Nintendo EAD (2004-11-21). Super Mario 64 DS. Nintendo DS. Nintendo. «Princess Peach: Dear Mario: Please come to the castle. I've baked a cake for you. Yours truly-- Princess Toadstool, Peach». 
 3. «Super Mario 64 DS Reviews». GameRankings. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2008. 
 4. «Super Mario 64 DS (ds: 2004): Reviews». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2008. 
 5. 5,0 5,1 Parish, Jeremy (24 Νοεμβρίου 2004). «Super Mario 64 DS Review from 1UP». 1UP.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2008. 
 6. «Super Mario 64 DS Review». Edge (Future plc): 78. Ιανουάριος 2005. 
 7. Reed, Kristan (10 Δεκεμβρίου 2004). «Super Mario 64 DS Review». Eurogamer. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2009. 
 8. «Super Mario 64 DS Review». Game Informer (Cathy Preston): 144. Ιανουάριος 2005. 
 9. 9,0 9,1 Theobald, Phil (21 Νοεμβρίου 2004). «GameSpy: Super Mario 64 DS Review». GameSpy. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008. 
 10. Gerstmann, Jeff (19 Νοεμβρίου 2004). «Super Mario 64 DS Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2017. 
 11. Gantayat, Anoop (7 Νοεμβρίου 2004). «Wanted in Japan: Feel The Magic». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]