Mario Kart Wii

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mario Kart Wii
ΔημιουργόςNintendo Entertainment Analysis & Development
ΕκδότηςNintendo
ΠλατφόρμαNintendo Wii
Ημ/νία κυκλοφορίας10  Απριλίου 2008
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Mario Kart Wii (Ιαπωνικά: マリオカートWii Χέπμπορν: Mario Kāto Wī) είναι βιντεοπαιχνίδι αγώνων που αναπτύχθηκε και εκδόθηκε από την Nintendo για το Nintendo Wii το 2008. Είναι το έκτο παιχνίδι της σειράς Mario Kart.

Το Mario Kart Wii εκμεταλλεύεται τον ανιχνευτή κίνησης του Wii Remote για την παροχή διαισθητικού και συμβατικού συστήματος διεύθυνσης. Κάθε αντίγραφο του παιχνιδιού έρχεται μαζί και με το Wii Wheel, το οποίο αυξάνει αυτό το χαρακτηριστικό.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με άλλα παιχνίδια της σειράς, το Mario Kart Wii είναι ένα βιντεοπαιχνίδι αγώνων που περιέχει πολλαπλές λειτουργίες ενός παίκτη ή πολλαπλών παικτών. Οι παίκτες παίρνουν μέρος σε διάφορους αγώνες με karts ή μοτοσικλέτες πάνω σε κούρσες βασισμένες στη σειρά Mario. Κάθε κούρσα περιέχει item boxes, όπου αν ο παίκτης περάσει πάνω από ένα από αυτά, παίρνει ένα τυχαίο αντικείμενο για να προσπεράσει άλλους χαρακτήρες.

Το Mario Kart Wii υποστηρίζει τέσσερις λειτουργίες χειρισμού, με τη κύρια λειτουργία να είναι το ίδιο το Wii Remote, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο Wii Wheel, το οποίο χρησιμοποιεί τον ανιχνευτή κίνησης του, ώστε να προσομοιώσει ένα τιμόνι. Οι άλλες λειτουργίες είναι το Wii Remote με το Nunchuk, το κλασσικό χειριστήριο του Wii και το χειριστήριο του Nintendo GameCube.[1]

Το Mario Kart Wii περιέχει τέσσερις λειτουργίες παιχνιδιού, Grand Prix, Time Trials, Versus και Battle. Στο Grand Prix, ο παίκτης συμμετέχει σε αγώνες σε ένα από τα οχτώ κύπελλα, το καθένα με τέσσερις κούρσες, εναντίον έντεκα παίκτες. Η λειτουργία Versus είναι παρόμοια, αλλά οι κούρσες και αντικείμενα μπορεί να είναι ρυθμιζόμενες. Στο Time Trial ο παίκτης πρέπει να ολοκληρώσει μια κούρσα σε μικρο χρονικό διάστημα στον γρηγορότερο χρόνο δυνατόν. Δεν υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες ή αντικείμενα εκτός από τρία μανιτάρια που δίνονται στην αρχή της πίστας. Ο παίκτης μπορεί επίσης να ανταγωνιστεί με ένα χαρακτήρα ghost ο οποίος μιμείται τις κινήσεις του παίκτη από έναν νωρίτερο αγώνα. Τα ghost data μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη του Wii. Στο Battle mode οι παίκτες αγωνίζονται σε ένα κλειστό χώρο και επιτίθενται μεταξύ τους με αντικείμενα. Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες, κόκκινο και μπλε. Το Battle χωρίζεται σε Balloon Battle και Coin Runners. Στο Balloon Battle, ο παίκτης πρέπει να κλέψει τα μπαλόνια των άλλων παικτών με επιθέσεις, ενώ στο Coin Runners ο παίκτης συλλέγει κέρματα τα οποία είναι σκορπισμένα στη κούρσα.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mario Kart Wii περιέχει 24 χαρακτήρες, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός χαρακτήρων από άλλα παιχνίδια της σειράς μέχρι τη κυκλοφορία του Mario Kart 8.[2] Οι Baby Peach, Baby Daisy, Rosalina, Funky Kong και Dry Bowser κάνουν τη πρώτη τους εμφάνιση στο παιχνίδι. Είναι επίσης διαθέσιμοι οι χαρακτήρες Mii αποθηκευμένοι στο Mii Channel.

Αρχικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες που μπορούν να ξεκλειδωθούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κούρσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mario Kart Wii περιέχει 16 νέες κούρσες, καθώς και 16 κούρσες από παλιότερα παιχνίδια της σειράς, όπως και με το Mario Kart DS. Το παιχνίδι περιείχε επίσης και το Galaxy Arena, το οποίο μπορούσε να παιχτεί μέσω online tournaments. Το τέλος του Nintendo Wi-Fi Connection είχε ως αποτέλεσμα να κάνει αδύνατο να παιχτεί αυτή η κούρσα.

Mushroom Cup Flower Cup Star Cup Special Cup
Luigi Circuit Mario Circuit Daisy Circuit Dry Dry Ruins
Moo Moo Meadows Coconut Mall Koopa Cape Moonview Highway
Mushroom Gorge DK's Snowboard Cross Maple Treeway Bowser's Castle
Toad's Factory Wario's Gold Mine Grumble Volcano Rainbow Road

Retro κούρσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Shell Cup Banana Cup Leaf Cup Lightning Cup
GCN Peach Beach N64 Sherbet Land DS Desert Hills SNES Mario Circuit 3
DS Yoshi Falls GBA Shy Guy Beach GBA Bowser Castle 3 DS Peach Gardens
SNES Ghost Valley 2 DS Delfino Square N64 DK's Jungle Parkway GCN DK Mountain
N64 Mario Raceway GCN Waluigi Stadium GCN Mario Circuit N64 Bowser's Castle

Στάδια Battle[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέα στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Block Plaza
  • Delfino Pier
  • Funky Stadium
  • Chain Chomp Roulette
  • Thwomp Desert

Retro στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • SNES Battle Course 4
  • GBA Battle Course 3
  • N64 Skyscraper
  • GCN Cookie Land
  • DS Twilight House

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings 82%[3]
Metacritic 82/100[4]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Edge 6/10[5]
Eurogamer 8/10[6]
Famitsu 37/40[7]
GameSpot 8.5/10[8]
GameSpy 4.5/5[9]
GameTrailers 8.4/10[10]
IGN 8.5/10[11]
Nintendo Power 9/10[12]

Το Mario Kart Wii δέχτηκε καλές κριτικές, με έπαινο να έχει δοθεί στις online δυνατότητες του και τον μεγάλο αριθμό των χαρακτήρων και karts. Η Nintendo Magazine UK έδωσε έπαινο στις κινήσεις του Wii Wheel και τις διάφορες λειτουργίες πολλαπλών παικτών.[13] Η IGN σχολίασε ότι "η Nintendo έχει παρουσιάσει το καλύτερο παιχνίδι Mario Kart".[11] Ωστόσο, η NGamer παραπονέθηκε ότι οι κούρσες είναι μεγάλες για αγώνες πολλαπλών παικτών. Άλλοι κριτικοί, όπως η GameTrailers και IGN σχολίασαν ότι είναι εύκολο να χάσεις την πρώτη θέση δέχοντας συνεχώς επιθέσεις από πολλαπλά όπλα, τα περισσότερα από τα οποία δε μπορεί να τα αποφύγει ο παίκτης, έχοντας ως αποτέλεσμα μια συγκεκριμένη ποσότητα τύχης στους αγώνες.[10][11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bozon (28 Απριλίου 2008). «Mario Kart Wii Puts Everyone in the Driver's Seat». IGN. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. Rigg, Jonathon (2 Δεκεμβρίου 2011). «Which is the Best Mario Kart Ever?». IGN. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2014. 
  3. «Mario Kart Wii Reviews». GameRankings. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2008. 
  4. «Mario Kart Wii (wii: 2008): Reviews». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. «Review: Mario Kart Wii - EDGE magazine». Future Publishing. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2008. 
  6. «Mario Kart Wii Review». Eurogamer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2008. 
  7. «Famitsu Mario Kart Wii Review». Famitsu. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2008. 
  8. «GameSpot Mario Kart Wii Review». GameSpot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2008. 
  9. «Mario Kart Wii review at GameSpy». GameSpy. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2008. 
  10. 10,0 10,1 «GameTrailers Mario Kart Wii Review». GameTrailers. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2008. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Mario Kart Wii Review - wii.ign.com». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2008. 
  12. Nintendo Power (Future US). 14 Απριλίου 2008 
  13. «Mario Kart Wii - Nintendo UK product information page». Nintendo. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]