Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sabotage (άλμπουμ, Black Sabbath)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Sabotage)
Sabotage
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφορία27 Ιουνίου 1975
ΗχογράφησηΦεβρουάριος - Μάρτιος 1975 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςHard Rock, Heavy Metal
Διάρκεια43:44
ΠαραγωγήBlack Sabbath, Μάικ Μπούτσερ
ΔισκογραφικήVertigo Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
Sabbath Bloody Sabbath
(1973)
Sabotage
(1975)
Technical Ecstasy
(1976)

Sabotage είναι ο τίτλος του έκτου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε το Ιούνιο του 1975 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Vertigo" στην Ευρώπη και της Warner Bros. στην Αμερική.

Ιστορία του δίσκου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μία περίοδο διακοπών το χειμώνα του 1974, οι Black Sabbath ξεκίνησαν να δουλεύουν για το επόμενο άλμπουμ τους το Φεβρουάριο του 1975, στα "Morgan Studios" του Λονδίνου. Σκοπός του συγκροτήματος ήταν η επιστροφή στον πιο ευθύ χαρντ ροκ ήχο των πρώτων δίσκων τους, κάτι που είχε διαφοροποιηθεί στο "Sabbath Bloody Sabbath" με την εισαγωγή περισσότερων μελωδικών στοιχείων και πλήκτρων στον ήχο τους.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου του 1975, ανεβαίνοντας στο Top-10 των βρετανικών τσαρτ και το # 28 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ του συγκροτήματος το οποίο έλαβε θετικές κριτικές, με το περιοδικό "Rolling Stone" να το χαρακτηρίζει ως "όχι μόνο το καλύτερο άλμπουμ των Black Sabbath μετά το "Paranoid", αλλά πιθανόν το καλύτερο που έβγαλαν ποτέ".[1] Το "AllMusic" το βαθμολόγησε με 4,5 αστέρια αναφέροντας ότι οι περισσότεροι οπαδοί του συγκροτήματος το θεωρούν "εγκληματικά υποτιμημένο",[2] ενώ το "metal.de" του έχει δώσει 9 / 10 και το περιοδικό "Kerrang!" το έχει κατατάξει 57ο στη λίστα του με τους "εκατό καλύτερους δίσκους του χέβι μέταλ", το 1989.[3][4] Ο δίσκος έγινε ασημένιος στη Μεγάλη Βρετανία το Δεκέμβριο του 1975 και χρυσός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 1997.

Το εξώφυλλο του "Sabotage" παρουσιάζει τα μέλη του συγκροτήματος μπροστά σε ένα καθρέφτη διπλής όψης και είναι σχεδιασμένο από τον Γκράχαμ Ράιτ, τεχνικό τυμπάνων του Μπιλ Γουόρντ ο οποίος ταυτόχρονα δούλευε ως γραφίστας. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο χαρακτηρίστηκε ως το 28ο χειρότερο εξώφυλλο δίσκου όλων των εποχών από την ιστοσελίδα "The FW".[5]

Η περιοδεία για την προώθηση του "Sabotage" ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 1975 από το Τολέντο του Οχάιο, με το συγκρότημα να εμφανίζεται ζωντανά για 40 συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Από το νέο δίσκο συμπεριέλαβαν στο set list τους τα τραγούδια "Hole in the Sky", "Symptom of the Universe", "Megalomania" αλλά και το "Rock 'n' Roll Doctor" το οποίο θα εμφανιζόταν στον επόμενο δίσκο τους, "Technical Ecstasy".

Οι Black Sabbath περιόδευσαν στη Μεγάλη Βρετανία από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου για να συνεχίσουν με επτά εμφανίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Δεκεμβρίου. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1976 με πέντε εμφανίσεις στη Μεγάλη Βρετανία οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου του 1975.

Ανάλυση τραγουδιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δίσκος ξεκινάει με το "Hole in the Sky", ένα δυνατό, μέσου ρυθμού χέβι μέταλ τραγούδι με έντονα και δυνατά φωνητικά από τον Όζι Όσμπορν. Το "Hole in the Sky" σταματάει απότομα από το "Don't Start (too Late)" το οποίο είναι η ακουστική εισαγωγή, διάρκειας 49 δευτερολέπτων, του "Symptom of the Universe", ενός εκ των ταχύτερων κομματιών που ηχογράφησε το συγκρότημα κατά τη δεκαετία του '70, που παρ' όλη την δυναμική του είχε στίχους οι οποίοι μιλούν για τον έρωτα.

Τέταρτο τραγούδι του δίσκου είναι το δεκάλεπτο "Megalomania", ένα κομμάτι του οποίου οι στίχοι είναι καυστικοί προς τα εμπλεκόμενα με το συγκρότημα πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας. Το τραγούδι ξεκινάει με αργό και μελαγχολικό ρυθμό για τα πρώτα τέσσερα λεπτά του, για να εξελιχθεί σε ένα γρήγορο και δυνατό χέβι μέταλ τραγούδι. Ακολουθεί το "The Thrill of it All", ένα τραγούδι το οποίο επανηχογραφήθηκε από το συγκρότημα λόγω λάθους ενός τεχνικού.[6]

Το άλμπουμ συνεχίζεται με το "Supertzar" το οποίο συνέθεσε ο Τόνι Αϊόμι σε μέλοτρον για να δημιουργήσει ήχους χορωδίας. Τελικά, το μάνατζμεντ του συγκροτήματος έφερε στο στούντιο τη Φιλαρμονική Χορωδία του Λονδίνου μαζί με έναν αρπιστή. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης αυτής ο Όσμπορν αρχικά έλειπε από το στούντιο και επιστρέφοντας άνοιξε την πόρτα και έφυγε κατευθείαν βλέποντας την χορωδία στο στούντιο, θεωρώντας ότι μπήκε σε λάθος ηχογράφηση.[7]

Ακολουθεί το "Am I Going Insane", ένα από τα ελάχιστα τραγούδια των Black Sabbath το οποίο δεν περιέχει κάποιο ριφ από την κιθάρα του Αϊόμι, αλλά από τα πλήκτρα του. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτέλεσε και το σινγκλ του δίσκου, ο οποίος τελειώνει με το εννιάλεπτο "The Writ", στο οποίο ο Όσμπορν τραγουδάει με δυνατό, έντονο τρόπο, στίχους οι οποίοι αναφέρονται στην εμπειρία του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "Sabotage", όταν μάνατζερ τους έφερναν εντάλματα ακόμη και μέσα στο στούντιο.[8]

1. Hole in the Sky (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 4:00
2. Don't Start (too Late) (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 0:49
3. Symptom of the Universe (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 6:29
4. Megalomania (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 9:46
5. The Thrill of it All (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 5:56
6. Supertzar (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 3:44
7. Am I Going Insane (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 4:17
8. The Writ (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 8:46

Sabotage (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 27 Ιουνίου 1975

Χώρα Θέση
Νορβηγία 6
Ηνωμένο Βασίλειο 7
Αυστρία 9
Ηνωμένες Πολιτείες 28
Καναδάς 29
Νέα Ζηλανδία 33
Γερμανία 44

Sabotage (άλμπουμ)

Τα μέλη του συγκροτήματος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Sabotage ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς: