Seventh Star

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Seventh Star
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφόρησε28 Ιανουαρίου 1986
Ηχογραφήθηκε1985 στην Ατλάντα
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια34:55
ΠαραγωγόςΤζεφ Γκλίξμαν
ΔισκογραφικήVertigo Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
Born Again
(1983)
The Seventh Star
(1986)
The Eternal Idol
(1987)

Seventh Star είναι ο τίτλος του δωδέκατου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1986 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Vertigo" στην Ευρώπη και της "Warner Bros." στην Αμερική.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε με την επωνυμία "Black Sabbath featuring Tony Iommi", αφού προοριζόταν για προσωπικός δίσκος του κιθαρίστα Τόνι Αϊόμι αλλά μετά από πιέσεις της εταιρείας "Warner Bros." και του μάνατζερ του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε σαν δίσκος των Black Sabbath.

Το "The Seventh Star" επανεκδόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010 στη Μεγάλη Βρετανία σε μορφή διπλού CD, με το δεύτερο μέρος της έκδοσης να περιλαμβάνει την ηχογράφηση της ζωντανής εμφάνισης του συγκροτήματος στο "Hammersmith Odeon" του Λονδίνου στις 2 Ιουνίου 1986, με τον Ρέι Γκίλεν στα φωνητικά.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρηση και του Γκίζερ Μπάτλερ το 1984, ο Τόνι Αϊόμι παρέμεινε το μόνο ιδρυτικό μέλος των Black Sabbath το οποίο συνέχιζε με το συγκρότημα. Το 1985 ηχογράφησε το "The Seventh Star" με τον πρώην μπασίστα των Deep Purple, Γκλεν Χιούζ στα φωνητικά, με σκοπό να αποτελέσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Ο ήχος του άλμπουμ απέχει αρκετά από το κλασικό στυλ του συγκροτήματος παρουσιάζοντας ένα χαρντ ροκ ύφος με αρκετά στοιχεία από μπλουζ. Η αλλαγή της επωνυμίας ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής η οποία πάρθηκε από το συγκρότημα μετά από έντονες πιέσεις που δέχτηκαν, αφού η εταιρεία δεν πίστευε ότι θα γνώριζαν ανάλογη επιτυχία.

Το τραγούδι "No Stranger to Love" αποτέλεσε το πρώτο βίντεο κλιπ του συγκροτήματος μετά από πέντε χρόνια, αλλά ο Χιούζ παρέμεινε στους Black Sabbath μόνο για πέντε εμφανίσεις, από τις 21 μέχρι τις 26 Μαρτίου 1986. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Ρέι Γκίλεν, με τον οποίο ολοκλήρωσαν την περιοδεία, η οποία περιελάμβανε 28 συναυλίες εκ των οποίων οι εννέα ακυρώθηκαν λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος από το κοινό. Support συγκροτήματα ήταν οι W.A.S.P. και οι Anthrax. Το ευρωπαϊκό κομμάτι της περιοδείας αποτελούνταν από μόλις δώδεκα εμφανίσεις, στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου του 1986, όλες επί βρετανικού εδάφους.

Οι κριτικές τις οποίες έχει λάβει το άλμπουμ είναι μέτριες, με το "AllMusic" να του δίνει τρία αστέρια και το "metal.de" 6/ 10.[1] Αυτός ήταν ο πρώτος δίσκος των Black Sabbath ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στο Top-20 της πατρίδας τους, φτάνοντας μόλις ως το # 27.[2] Μικρή ήταν η επιτυχία του και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου έφθασε στο # 78 του Billboard και το # 66 στον Καναδά, τις χαμηλότερες θέσεις που γνώρισε το συγκρότημα μέχρι τότε.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. In for the Kill (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 3:48
2. No STranger to Love (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 4:28
3. Turn to Stone (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 3:28
4. Sphinx (The Guardian) (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 1:12
5. Seventh Star (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 5:20
6. Danger Zone (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 4:23
7. Heart Like A Wheel (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 6:35
8. Angry Heart (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 3:06
9. In Memory... (Iommi, Hughes, Nicholls, Glixman) - 2:35

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Seventh Star (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 28 Ιανουαρίου 1986

Χώρα Θέση
Σουηδία 11
Νορβηγία 17
Ηνωμένο Βασίλειο 27
Γερμανία 51
Καναδάς 66
Ηνωμένες Πολιτείες 78

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το The Seventh Star ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Black Sabbath - Seventh Star Review • metal.de». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «ChartArchive - Seventh Star». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]