Cross Purposes

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Cross Purposes
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφόρησε31 Ιανουαρίου 1994
Ηχογραφήθηκε1993
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια46:53
ΠαραγωγόςΛέιφ Μέισις, Black Sabbath
ΔισκογραφικήI.R.S. Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
Dehumanizer
(1992)
Cross Purposes
(1994)
Forbidden
(1995)

Cross Purposes είναι ο τίτλος του 17ου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1994 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "I.R.S.".

Η ιαπωνική έκδοση του άλμπουμ περιελάμβανε σαν μπόνους κομμάτι το "What's the Use?".

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αποχώρηση του τραγουδιστή Ρόνι Τζέιμς Ντίο το Νοέμβριο του 1992, ακολούθησε αυτή του ντράμερ Βίνι Άπις, με αντικαταστάτες τους τον Τόνι Μάρτιν και τον Μπόμπι Ροντινέλι, αντίστοιχα. Το συγκρότημα επέστρεψε στο στούντιο για να δουλέψει πάνω σε νέο υλικό, με σκοπό να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ το οποίο δεν θα έφερε το όνομα των Black Sabbath, αφού η αρχική τους σύνθεση βρισκόταν σε αρχικό στάδιο συζητήσεων για να επανενωθεί.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα "Monnow Valley Studios" της Ουαλίας μέσα στο 1993. Χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή της φωνής του Μάρτιν, ο οποίος δεν έκανε χρήση του εύρους των φωνητικών του σε όλα τα κομμάτια του δίσκου όπως είχε κάνει στο "Headless Cross", αλλά και από σπουδαία κιθαριστική δουλειά από τον Τόνι Αϊόμι. Όλα τα κομμάτια ήταν συνθέσεις της τριάδας Αϊόμι / Μπάτλερ / Μάρτιν, ενώ στη σύνθεση του "Evil Eye" συμμετείχε και ο Έντι Βαν Χέηλεν.

Μετά από πιέσεις της δισκογραφικής εταιρείας "I.R.S. Records" ο δίσκος κυκλοφόρησε με την επωνυμία των Black Sabbath ανεβαίνοντας στο # 41 στην πατρίδα του συγκροτήματος, χωρίς όμως να καταφέρει να μπει στη λίστα των πρώτων εκατό άλμπουμ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τις πωλήσεις του να παραμένουν χαμηλές ακόμη και μετά την προβολή του βίντεο κλιπ του τραγουδιού "The Hand That Rocks the Cradle". Οι κριτικές ήταν μεικτές, με το "AllMusic" να του δίνει τρία αστέρια και το "Rolling Stone" δύο με άριστα τα πέντε, αλλά το "Ultimate Guitar" το βαθμολόγησε με 8,3 / 10.

Η περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου 1994, από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Motörhead και τους Morbid Angel να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους. Τραγούδια του νέου δίσκου τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο set list του συγκροτήματος ήταν τα "I Witness", "Psychophobia", "Immaculate Deception" και "Cross of Thorns". Η αμερικάνικη περιοδεία διήρκεσε για 26 συναυλίες μέχρι τις 13 Μαρτίου 1994, με τους Black Sabbath να συνεχίζουν με πέντε εμφανίσεις στην Ιαπωνία στα τέλη Μαρτίου πριν περιοδεύσουν στην Ευρώπη τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1994, με τους Cathedral σαν support συγκρότημα σε κάποιες από τις εμφανίσεις τους.

Στις 11 Ιουνίου 1994 εμφανίστηκαν στο "Provinssi Rock Festival" της Φινλανδίας, την τελευταία εμφάνιση με τον Ροντινέλι στα τύμπανα. Η περιοδεία έκλεισε με τέσσερις εμφανίσεις στο Σάο Πάολο, το Σαντιάγο και το Μπουένος Άιρες, στα πλαίσια του φεστιβάλ "Monsters of Rock", με τους Black Sabbath ως τρίτο όνομα κάτω από τους KISS και τους Slayer, με τον Μπιλ Γουόρντ να επανέρχεται στο συγκρότημα.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. I Witness (Iommi, Martin, Butler) - 4:56
2. Cross of Thorns (Iommi, Martin, Butler) - 4:32
3. Psychophobia (Iommi, Martin, Butler) - 3:16
4. Virtual Death (Iommi, Martin, Butler) - 5:49
5. Immaculate Deception (Iommi, Martin, Butler) - 4:15
6. Dying for Love (Iommi, Martin, Butler) - 5:53
7. Back to Eden (Iommi, Martin, Butler) - 3:57
8. The Hand That Rocks the Cradle (Iommi, Martin, Butler) - 4:31
9. Cardinal Sin (Iommi, Martin, Butler) - 4:20
10. Evil Eye (Iommi, Martin, Butler, Van Halen) - 5:58

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Cross Purposes (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 31 Ιανουαρίου 1994

Χώρα Θέση
Σουηδία 9
Αυστρία 23
Γερμανία 32
Ιαπωνία 34
Ελβετία 41
Ηνωμένο Βασίλειο 41
Ολλανδία 85
Ηνωμένες Πολιτείες 122

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Cross Purposes ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Τόνι Μάρτιν - φωνητικά
Τόνι Αϊόμι - κιθάρα
Γκίζερ Μπάτλερ - μπάσο
Μπόμπι Ροντινέλι - τύμπανα
Τζεφ Νίκολς - πλήκτρα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]