Open Your Heart

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Open Your Heart"
Εξώφυλλο τραγουδιού
Single από Μαντόνα
από το άλμπουμ True Blue
Κυκλοφόρησε19 Νοεμβρίου 1986
Format
Ηχογραφήθηκε1985
ΕίδοςΧορευτική ποπ
Διάρκεια4:13
ΔισκογραφικήSire
Warner Bros.
ΣτιχουργόςΜαντόνα
Γκάρντνερ Κόουλ
Πίτερ Ρέφέλσον
ΠαραγωγόςΜαντόνα
Πάτρικ Λέοναρντ
singles των Μαντόνα ανά χρονολογία
True Blue (1986) Open Your Heart (1986) La Isla Bonita (1987)
"Open Your Heart" στο YouTube

Open Your Heart ονομάζεται το τραγούδι της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μαντόνα από το τρίτο στούντιο άλμπουμ της, True Blue (1986). Κυκλοφόρησε ως το τέταρτο σινγκλ του άλμπουμ στις 19 Νοεμβρίου 1986 από την Sire Records. Από τότε έχει εμφανιστεί σε compilation άλμπουμ όπως τα The Immaculate Collection (1990) και Celebration (2009). Αρχικά, ήταν ένα ροκ εντ ρολ τραγούδι με τίτλο "Follow Your Heart", γραμμένο για την τραγουδίστρια Σίντι Λόπερ από τους τραγουδοποιούς Gardner Cole and Peter Rafelson. Ψάχνοντας να προσθέσει νέα τραγούδια στο True Blue, η Μαντόνα το δέχτηκε. Ξαναέγραψε το τραγούδι και μαζί με τον Πάτρικ Λέοναρντ άλλαξαν τη σύνθεση του για να ταιριάζει στην ντανς ποπ επιρροή του υπόλοιπου άλμπουμ, αλλά και γενική αισθητική του. Είναι ένα τραγούδι αγάπης, γεμάτο υπαινικτικούς στίχους όπου η Μαντόνα εκφράζει τη σεξουαλική της επιθυμία.

Το τραγούδι ήταν καλοδεχούμενο από κριτικούς, οι οποίοι το επαίνεσαν για την απλότητα του. Ήταν επίσης αρκετά επιτυχημένο, φτάνοντας το τοπ 10 σε τσαρτς στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κατέκτησε την κορυφή στα Billboard Hot 100 τσαρτς των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας την πέμπτη νούμερο ένα επιτυχία της εκεί. Το μουσικό βίντεο διαθέτει μια πλοκή εντελώς διαφορετική από αυτή του τραγουδιού. Σε αυτήν, η Μαντόνα παίζει μια εξωτική χορεύτρια σε ένα peep-show κλαμπ που γίνεται φίλη με ένα μικρό αγόρι και στη συνέχεια διαφεύγει. Ήταν κριτικά αποδεκτό για την υπομόνευση του ανδρικού βλέμματος,[α] αλλά το σημείο που το παιδί εισέρχεται σε τέτοιο κλαμπ επικρίθηκε. Το βίντεο αποτελεί φόρο τιμής στις ηθοποιούς Λάιζα Μινέλι και Μαρλέν Ντίτριχ.

Έχει εκτελεστεί σε τρεις παγκόσμιες περιοδείες της, στην Who's That Girl Tour (1987), στην Blond Ambitiond Tour (1990), όπου η Μαντόνα φόραγε το διαβόητο κωνικό σουτιέν κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, και στην The MDNA Tour (2012). Έχει επίσης επανεκτελεστεί από αρκετούς καλλιτέχνες, και έχει χρησιμοποιηθεί στην ταινία της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Crossroads.

Ιστορικό ηχογράφησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Open Your Heart" αρχικά ήταν ένα rock and roll τραγούδι με τίτλο "Follow Your Heart", γραμμένο από τους Gardner Cole και Peter Rafelson, όπου το προόριζαν για την τραγουδίστρια Σίντι Λόπερ, αν και ποτέ δεν το άκουσε. Το γκρουπ the Temptations, ήταν επίσης υποψήφιο για το τραγούδι.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • α.^ Ανδρικό βλέμμα: Είναι φεμινιστικός όρος που δηλώνει τον τρόπο που βλέπει ένας άντρας μια γυναίκα, αρκετές φορές ως σεξουαλικό αντικείμενο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]