Στο Κρεβάτι Με Τη Μαντόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από In Bed with Madonna)
Στο κρεβάτι με τη Μαντόνα
Madonna: Truth or Dare
Θεατρική αφίσα προώθησης
ΣκηνοθεσίαΆλεκ Κεσισίαν
ΠαραγωγήΜαντόνα
Τιμ Κλόσον
Στιβ Γκόλιν
Λίσα Χόλινγκσαντ
Ντάνιελ Ράντφορντ
Τζέι Ρόουι
ΠρωταγωνιστέςΜαντόνα
ΑφήγησηΜαντόνα
ΜουσικήΜαντόνα
ΜοντάζΜπάρρυ Αλεξάντερ Μπράουν
ΣκηνογραφίαΚρίστοφ Λανζεμάργκ
Ρομπέρ Λίκοκ
Νταγκ Νίτσολ
Ντάνιελ Περλ
Τόμπι Φίλιπς
Μαρκ Ρεσόβσκι
Εταιρεία παραγωγήςBoy Toy, Inc.
Propaganda Films
ΔιανομήMiramax Films
(Ηνωμένες Πολιτείες)
Dino De Laurentiis Communications
(Ευρώπη)
Κυκλοφορία10 Μαΐου 1991
(Περιορισμένη κυκλοφορία)
24 Μαΐου 1991
(Παγκόσμια κυκλοφορία)
Διάρκεια122 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός4.500.000 δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα29.012.935 δολάρια

Η In Bed with Madonna (αγγ: In Bed With Madonna, γνωστή και ως Madonna: Truth or Dare) είναι αμερικάνικη ντοκιμαντέρ ταινία που καταγράφει τη ζωή της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μαντόνα κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης περιοδείας της του 1990, Blond Ambition World Tour. Δέχθηκε γενικά καλές κριτικές από κριτικούς κινηματογράφου, ενώ ήταν επιτυχημένη και στο box office, με τα παγκόσμια ακαθάριστα έσοδα να φτάνουν τα 29.012.935 δολάρια (υπολογίζονται σε 52.110.000 σε δολάρια του 2017[1]). Αποτέλεσε το πιο εμπορικό ντοκιμαντέρ όλων των εποχών για εκείνη την περίοδο και παρέμεινε για έντεκα χρόνια, μέχρι το 2002 όπου το Bowling for Columbine το ξεπέρασε.[2] Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το 1991.[3]

Το 2005 η Μαντόνα παρήγαγε ένα άλλο ντοκιμαντέρ, το I'm Going to Tell You a Secret, όπου και αυτό ακολουθήθηκε από μια περιοδεία το 2004, την Re-Invention World Tour. Γυρίστηκε και αφηγήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως το In Bed with Madonna, με τις παραστάσεις της στα σόου να είναι σε έγχρωμη εικόνα και οι σκηνές από τα παρασκήνια σε ασπρόμαυρο.

Ιστορία και αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίδραση στη μαζική κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την προώθηση του ντοκιμαντέρ, η Μαντόνα πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στο θρυλικό Αμερικανικό κωμικό σόου Saturday Night Live τον Μάιο του 1991, κατορθώνοντας πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Κατά τη διάρκεια ενός κωμικού σκετς της σειράς Wayne's World, ο Γουέιν (Μάικ Μάιερς) και ο Γκαρθ (Ντάνα Κάρβεΐ) βρίσκουν μια ηθοποιό που υποδύεται τη Μαντόνα στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου στο πλαίσιο μιας ασπρόμαυρης αισθησιακής ονειρικής φαντασίωσης. Λίγο μετά, ο Γουέιν και η ηθοποιός που υποδύεται τη Μαντόνα αρχίζουν να παίζουν "Θάρρος ή αλήθεια" (όπως και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ). Ο Wayne προκαλεί τη Μαντόνα να έρθει κοντά του ερωτικά. Καθώς φιλιούνται, ξεκινάει να παίζει ως μουσική υπόκρουση το κομμάτι "Justify my love", παραπέμποντας στο αμφιλεγόμενο και απαγορευμένο βίντεο κλιπ της τραγουδίστριας.

Την ίδια χρονιά γυρίστηκε επίσης η παρωδία "Medusa: Dare to Be Truthful", στην οποία πρωταγωνιστεί η κωμικός Τζούλι Μπράουν στο ρόλο του ομώνυμου χαρακτήρα (Medusa) που διακωμωδεί το ντοκιμαντέρ της Μαντόνα. Συμμετέχουν επίσης οι Κάθι Γκρίφιν και Ντόναλ Λογκ. Η Medusa είναι μια τελειομανής, υπερσεξουαλική, νάρκισσος, εγωκεντρική και αυταρχική σεξοβόμβα τραγουδίστρια που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο. Επιτρέπει σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να την ακολουθεί παντού, καταγράφοντας κάθε στιγμή από την καθημερινότητά της, ενώ πραγματοποιεί την επιτυχημένη περιοδεία της. Καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας, παραγωγής Showtime, γίνεται αναφορά και διακωμώδηση σκηνικών, κοστουμιών, διαλόγων και καταστάσεων που υπάρχουν στο αυθεντικό ντοκιμαντέρ της Μαντόνα.

Το ροκ συγκρότημα Medusa κυκλοφόρησαν το ντοκιμαντέρ "Στο κρεβάτι με την Medusa" το 2013. Η ταινία χρησιμοποιεί το ίδιο ασπρόμαυρο φίλτρο και στυλ, ενώ καταγράφει τα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος, την καθημερινότητα των μελών μέχρι να εκτοξεύσουν τη δημοτικότητά τους στη Μεγάλη Βρετανία.

Το δημοφιλές βρετανικό κωμικό πρόγραμμα French & Saunders πραγματοποίησε επίσης μια επιτυχημένη παρωδία του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Στο κρεβάτι με τους French & Saunders".

Δικαστικές διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιανουαρίου του 1992, τρεις από τους χορευτές της Blond Ambition περιοδείες, οι Όλιβερ Κρουμς, Κέβιν Στέι και Γκάμπριελ Τρούπιν έκαναν μήνυση εναντίον της Μαντόνα. Στην αγωγή, ισχυρίζονταν ότι η καλλιτέχνης εισέβαλε στις ιδιωτικές τους στιγμές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ της, προβάλλοντας εν αγνοία τους στιγμές από ερωτικές περιπτύξεις τους με άλλους άντρες χορευτές. Την κατηγόρησαν για απάτη, εσκεμμένη παραπλανητική περιγραφή, συγκάλυψη της πραγματικότητας και πρόκληση συναισθηματικής βλάβης. Σε τηλεοπτικό σποτάκι μιας διαφημιστικής εκστρατείας του MTV Rock The Vote την επόμενη χρονιά, η Μαντόνα αστειεύτηκε σχετικά με αυτό, λέγοντας "Μάλλον θα πιστεύετε πως αυτός δεν είναι καλός λόγος για να ψηφίσετε...γι'αυτό κάντε μου μήνυση! Εξάλλου όλοι μου κάνουν μήνυση". Τον Οκτώβριο του 1994, μετά από 2 χρόνια δικαστικού αγώνα, η αγωγή αποσύρθηκε και υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντιδράσεις για το ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθ' όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, οι χορευτές της Μαντόνα ενθαρρύνονταν από την ίδια να εκφράζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους, σύμφωνα και με τους στίχους της εμβληματικής της επιτυχίας "Express yourself". Το γεγονός ότι δόθηκε ορατότητα σε γκέι άτομα σε ένα ντοκιμαντέρ μαζικής εμβέλειας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και θεωρήθηκε πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής. Κάποιοι από αυτούς κατηγόρησαν τη Μαντόνα ότι "εβγαλε στη φόρα" την προσωπική τους ζωή, αναστατώνοντας τις οικογένειές τους και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Σχετικά με αυτό το θέμα, γυρίστηκε το 2016 το ντοκιμαντέρ Strike a Pose, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι γκέι χορευτές που πλαισίωναν την Μαντόνα στην περιοδεία της και έγιναν αστέρες εν μία νυκτί μετά την παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ της. Το Strike a Pose αφορά το πώς έχει αλλάξει η ζωή αυτών των χορευτών 26 χρόνια μετά την εμβληματική εκείνη περιοδεία και το ντοκιμαντέρ της επόμενης χρονιάς, πώς μπόρεσαν να βγουν σώοι μετά από το απότομο άλμα τους στη δόξα και τη δημοτικότητα και την ακόλουθη "πτώση" τους, τη μάχη τους με τις μεγάλες μάστιγες της τότε εποχής (AIDS και ναρκωτικές ουσίες), ενώ η Μαντόνα συνέχιζε να γιγαντώνει το μύθο της ανακυκλώνοντας τους συνεργάτες της σε κάθε περιοδεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Federal Reserve Bank of Minneapolis Community Development Project. «Consumer Price Index (Estimate) 1800- | Federal Reserve Bank of Minneapolis». www.minneapolisfed.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2018. 
  2. Munoz, Lorenza (3 Ιανουαρίου 2003). «Little pictures have a big year» (στα αγγλικά). Los Angeles Times. ISSN 0458-3035. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-25. https://web.archive.org/web/20160825224654/http://articles.latimes.com/2003/jan/03/entertainment/et-munoz3/2. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2018. 
  3. «IN BED WITH MADONNA - Festival de Cannes». Festival de Cannes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2018.