Γκάι Ρίτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκάι Ρίτσι
Ο Ρίτσι τον Σεπτέμβριο του 2008.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Guy Ritchie (Αγγλικά)
Γέννηση10 Σεπτεμβρίου 1968 (1968-09-10) (55 ετών)
Χάτφιλντ, Χέρτφορντσαϊρ, Αγγλία
ΣπουδέςSibford School, Stanbridge Earls School και Windlesham House School
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, καινοτόμος επιχειρηματίας, τζουντόκα και σκηνοθέτης[1]
ΣύζυγοςΜαντόνα (2000–2008)[2] και Jacqui Ainsley (από 2015)
ΤέκναDavid Banda Mwale Ciccone Ritchie, Rocco Ritchie[3] και unknown son Ritchie
ΓονείςJohn Vivian Ritchie[3] και Amber Mary Parkinson[3]
Είδος τέχνηςΣκηνοθέτης, Παραγωγός, Σεναριογράφος, Επιχειρηματίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκάι Ρίτσι (Guy Stuart Ritchie, 10 Σεπτεμβρίου 1968) είναι Άγγλος κινηματογραφιστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός και επιχειρηματίας. Εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε με μερική απασχόληση στη βιομηχανία του κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ξεκίνησε με τη σκηνοθεσία διαφημίσεων και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 1995, μια 20λεπτη ταινία μικρού μήκους η οποία εντυπωσίασε τους επενδυτές και ανέλαβε τη σκηνοθεσία στην πρώτη ολοκληρωμένη ταινία, τη μαύρη κωμωδία Δύο Καπνισμένες Kάννες (1998). Σκηνοθέτησε ακόμα μια μαύρη κωμωδία, με τίτλο Η Αρπαχτή (2000). Οι άλλες ταινίες του Ρίτσι περιλαμβάνουν τις Revolver (2005), RocknRolla (2008), Sherlock Holmes (2009) και Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011). Επίσης όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ήταν νυμφευμένος με την τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρίτσι γεννήθηκε στο Χάτφιλντ του Χέρτφορντσαϊρ και είναι το μικρότερο παιδί της Άμπερ και του Τζον-Βίβιαν Ρίτσι, πρώην μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων στο Seaforth Highlanders και υπεύθυνου διαφήμισης. Ο παππούς του Ρίτσι ήταν ο ταγματάρχης Stewart Ritchie, ο οποίος πέθανε στη Γαλλία το 1940, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γιαγιά του Ρίτσι ήταν η Doris Margaretta McLaughlin (γεν 1896), κόρη του Vivian Guy McLaughlin και της Edith Martineau, με την τελευταία να είχε στενούς προγόνους με τη Δούκισα του Κέιμπριτζ. Η οικογένεια McLaughlins έχει προγόνους που φτάνουν μέχρι τον βασιλιά Εδουάρδο Ι της Αγγλίας. Η μητέρα του Ρίτσι παντρεύτηκε έναν βαρόνο. Ο δεύτερος γάμος του πατέρα του ήταν με τη Shireen Ritchie, βαρώνη του Brompton, πρώην μοντέλο και μετέπειτα πολιτικό του συντηρητικού κόμματος.

Ο Ρίτσι, που είναι δυσλεξικός, αποβλήθηκε από το σχολείο Stanbridge Earls σε ηλικία 15 ετών. Ο ίδιος έχει ισχυριστεί ότι η χρήση ναρκωτικών ήταν ο λόγος για την αποβολή του.

Εκτός από τη μεγαλύτερη αδερφή του Τάμπιθα που είναι καθηγήτρια χορού, ο Ρίτσι έχει επίσης έναν ετεροθαλή αδερφό, τον Kevin Baynton, ο οποίος γεννήθηκε από την Amber Parkinson όταν η ίδια ήταν έφηβη και τον είχε δώσει για υιοθεσία. Από το 1973 έως το 1980, όταν πήραν διαζύγιο, η μητέρα του Ρίτσι παντρεύτηκε τον Sir Michael Leighton, 11ο βαρώνο. Πλεόν αναφέρεται ως Amber, Lady Leighton.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρίτσι ξεκίνησε καράτε σε ηλικία επτά ετών στη σχολή Budokwai στο Λονδίνο, από όπου έλαβε μαύρη ζώνη στο Shotokan και στο τζούντο. Έχει λάβει επίσης μαύρη ζώνη στο βραζιλιάνικο ζίου-ζίτσου, με προπονητή τον Renzo Gracie.

Στις 18 Μαΐου 2000, ο Ρίτσι συνελήφθη από την αστυνομία για μια υποτιθέμενη επίθεση σε έναν 20χρονο νέο έξω από το σπίτι στο οποίο διέμενε με την αμερικανίδα τραγουδιστρια Μαντόνα στο Κένσινγκτον, με την υποψία ότι προκάλεσε σοβαρή σωματική βλάβη. Στις 22 Δεκεμβρίου 2000, ο Ρίτσι παντρεύτηκε την Μαντόνα στο Κάστρο Σκίμπο στη Σκωτία. Έχουν έναν γιο, τον Ρόκο Τζον Ρίτσι (γενν. 11 Αυγούστου 2000 στο Λος Άντζελες) και το 2016 υιοθέτησαν ένα αγόρι από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ (γενν. 24 Σεπτεμβρίου 2005). Η Μαντόνα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου τον Οκτώβριο του 2008, ισχυριζόμενη ασυμφωνία χαρακτήρων. Στις 15 Δεκεμβρίου 2008, η εκπρόσωπος τύπου της Μαντόνα ανακοίνωσε ότι η τραγουδίστρια είχε συμφωνήσει σε ένα συμβιβαστικό διαζύγιο με τον Ρίτσι, οι όροι του οποίου αποφέρουν στον τελευταίο 50–60 εκατ. λίρες ετησίως ($64–77 εκατ.), ένα ποσό που περιλαμβάνει την αξία ενός μπαρ ιδιοκτησίας του ζευγαριού στο Λονδίνο και την οικία Wiltshire στην Αγγία. Η Μαντόνα και ο Ρίτσι έκαναν μια κοινή δήλωση στα μέσα ενημέρωσης αποκαλώντας την προηγούμενη ανακοίνωση "παραπλανητική και ανακριβή". Οι οικονομικές λεπτομέρειες του διαζυγίου τους παρέμειναν ιδιωτικές. Ο γάμος τους λύθηκε οριστικά από τον δικαστή Reid στο Principal Registry of the Family Division στο Λονδίνο. Η Μαντόνα και ο Ρίτσι προχώρησαν σε συμφωνία για την κηδεμονία του Ρόκο και του Ντέιβιντ, τότε 8 και 3 ετών, και μοίρασαν τον χρόνο που θα περνούσαν με τα παιδιά τους ανάμεσα στο σπίτι του Ρίτσι στο Λονδίνο και στο σπίτι της Μαντόνα στη Νέα Υόρκη, όπου τα δυο παιδιά τους ζούσαν με τη Λούρδη, κόρη της Μαντόνα από προηγούμενη σχέση.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ένα σπίτι 6 εκατ. λιρών που νοικιάζει στο Λονδίνο καταπατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα από μέλη του The Really Free School, έναν σφετεριστικό οργανισμό.

Στις 30 Ιουλίου 2015, ο Ρίτσι παντρεύτηκε το μοντέλο Jacqui Ainsley, με το οποίο είχε σχέση από το 2010. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά : τον Rafael (5 Σεπτεμβρίου 2011), τη Rivka, (29 Νοεμβρίου 2012) και τον Levi (8 Ιουνίου 2014).

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Σημειώσεις
2000 Lock, Stock... Παραγωγός & Σεναριογράφος
2007 Suspect Σκηνοθέτης & Παραγωγός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.acmi.net.au/creators/79416.
  2. p9474.htm#i94737. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]