Ντανς ποπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ντανς ποπ είναι ένα ποπ και ντανς υποείδος μουσικής που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980. Είναι μουσική με γρήγορο ρυθμό που προορίζεται για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, δηλαδή χορεύεται και ακούγεται άνετα από το ραδιόφωνο. Δημιουργήθηκε από συνδυασμό ηλεκτρονικής μουσικής με ποπ, με επιρροές από disco, post-disco[1] και synth-pop. Χαρακτηριστικά του είδους είναι: δυνατοί ρυθμοί, πιασάρικα τραγούδια[2] με ευχάριστη μελωδία και εύκολα ρεφρέν. Το είδος διαμορφώνεται με γνώμονα παραγωγού .

Η Ντανς ποπ έχει επιρροές από: σύγχρονο R&B, house, trance, techno, new jack swing, funk, synthpop, electropop και ορισμένες μορφές Europop.

Αντιπροσωπεύτηκε από πολλούς ποπ καλλιτέχνες και συγκροτήμαται: Cher, Madonna, Britney Spears, Kylie Minogue, Γκλόρια Εστέφαν, Christina Aguilera, Jennifer Lopez, Spice Girls, Paula Abdul, Backstreet Boys, Μάικλ Τζάκσον, NSYNC, Destiny's Child, Janet Jackson, Rihanna, Miley Cyrus, Katy Perry, Lady Gaga, Ariana Grande, Selena Gomez και Taylor Swift.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία του 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς ο όρος "ντίσκο" ξεπεράστηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικοί όροι για να περιγράψουν την μουσική για ντίσκο όπως: "μετά-ντίσκο", "κλάμπ", "ντανς" και "ντανς ποπ" μουσική. Πρόκειται για την εξέλιξη της ντίσκο μουσικής, δηλαδή μετά-ντίσκο, που ήταν πειραματική, ηλεκτρονική και με γνώμονα παραγωγός/DJ, και χρησιμοποιούσε sequencers και συνθεσάιζερ.

Η Ντανς ποπ μουσική αναδύθηκε στη δεκαετία του 1980 ως συνδυασμός του ντανς και ποπ, ή μετά-ντίσκο, και ήταν γρήγορου ρυθμού και απλή, καλή για τα κλαμπ, με γνώμονα παραγωγό και πιασάρικη. Ήταν γρηγορότερου ρυθμού και πιο χορευτική από τη συμβατική ποπ, πιο δομημένη και λιγότερο ελεύθερη από τη χορευτική μουσική, και συνήθως συνδύαζε την απλή δομή με τα ποπ ρεφρέν και τους ταχείς και δυνατούς χορευτικούς ρυθμούς. Δημιουργήθηκε, διαμορφώθηκε και κυκλοφορούσε από παραγωγούς δισκογραφικών εταιρειών, οι οποίοι προσλάμβαναν τραγουδιστές για να τραγουδίσουν τα τραγούδια τους.

Δεκαετία του 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη δεκαετία του 1990  η ντανς πόπ καθιερώθηκε ως δημοφιλέστατο είδος μουσικής. Αντιπροσωπεύτηκε από πληθώρα τραγουδιστών και συγκροτημάτων, όπως οι Spice Girls, Britney Spears, Christina Aguilera, η Jessica Simpson, Backstreet Boys, και NSYNC. 

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2010 έως σήμερα η ντάνς ποπ είναι επηρεασμένη από την ηλεκτρονική μουσική και δίνει μεγάλη έμφαση σε ρυθμούς με μπάσα ντραμς. Οι ντανς ποπ καλλιτέχνες όπως οι Britney Spears, Lady Gaga, Katy Perry, Madonna, Kesha, Christina Aguilera, Usher και Rihanna παραμένουν δημοφιλείς, και υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες στο χώρο. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Smay, David & Cooper, Kim (2001). Bubblegum Music Is the Naked Truth: The Dark History of Prepubescent Pop, from the Banana Splits to Britney Spears: "... think about Stock-Aitken-Waterman and Kylie Minogue. Dance pop, that's what they call it now — Post-Disco, post-new wave and incorporating elements of both." Feral House: Publisher, p. 327. (ISBN 0-922915-69-5).
  2. «Dance-pop». AllMusic. 30 October 2011.