Μετάβαση στο περιεχόμενο

Opel Ampera

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Opel Ampera στο Βερολίνο το 2013.

Το Opel Ampera είναι ένα τετραθέσιο ηλεκτρικό-υβριδικό αυτοκίνητο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Opel, αν και ουσιαστικά δεν είναι ξεχωριστό μοντέλο, αλλά η ευρωπαϊκή εκδοχή του αμερικανικού και επίσης ηλεκτροκίνητου Chevrolet Volt. Και τα δύο μοντέλα κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο Hamtramck της Chevrolet στο Ντιτρόιτ, το Ampera από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2016 και το Volt από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2019.

Vauxhall Ampera στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011. Πρόκειται για τη βρετανική εκδοχή του Opel Ampera.

Το Ampera προωθήθηκε κυρίως στα κράτη της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά διατέθηκε επίσημα και σε αυτά και ένας μικρός αριθμός αντιτύπων του δίδυμου αμερικανικού Chevrolet Volt. Ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρθηκαν επίσης και τα δύο μοντέλα, ως δεξιοτίμονα, με τη διαφορά ότι το Ampera διατέθηκε με το σήμα της Vauxhall, όπως συμβαίνει στη χώρα αυτή με όλα τα μοντέλα της Opel, και κυκλοφόρησε ως Vauxhall Ampera. Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, διατέθηκε υπό το σήμα της αυστραλιανής εταιρείας Holden ως Holden Volt.

Η Opel το προώθησε υπό το διαφημιστικό σλόγκαν «ηλεκτρικό όχημα με εκτεταμένη αυτονομία», συντομογραφία «Erev», αλλά και το διαφήμισε ως: «Πάρτε ηλεκτρικό όχημά μας στο μέλλον». Το πρώτο μοντέλο της General Motors που βασίστηκε σε αυτή την πλατφόρμα ήταν το Chevrolet Volt, ως η εκδοχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως Opel Ampera, το αρχικό πρωτότυπο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2009 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και κυκλοφόρησε στην αγορά μόλις τον Ιανουάριο του 2012.

Αστυνομικό Opel Ampera στην Έσση, Γερμανία.

Ωστόσο, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών πωλήσεων, τον Ιούλιο του 2014 η Opel ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη γενιά του Ampera.[1] Ενδεικτικώς το 2012, το πρώτο έτος εμπορικής του διάθεσης, πωλήθηκαν μόλις 3.741 αντίτυπα στην Ευρώπη, με τις κυριότερες αγορές να είναι οι εξής:[2]

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ταξινομήθηκαν τότε επίσημα και κυκλοφόρησαν μόλις 9 Opel Ampera.[3]

Opel Ampera στο Ντίσελντορφ, Γερμανία, το 2012.

Έως τον Δεκέμβριο του 2014, είχαν πωληθεί συνολικά 9.695 αντίτυπα των Opel / Vauxhall Ampera, με την πρώτη σε απήχηση αγορά να είναι σταθερά η Ολλανδία, με συνολικά 4.976 αντίτυπα, και δεύτερη η Γερμανία, με 1.521 αντίτυπα. Η Ολλανδία είναι, επίσης, η κυριότερη εξαγωγική αγορά του Chevrolet Volt στην Ευρώπη, με 1.065 αντίτυπα στο χρονικό αυτό διάστημα.

Αντιθέτως, τον Ιανουάριο του 2015 ο αμερικανικός όμιλος της General Motors παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Chevrolet Volt, πλην όμως τον Απρίλιο του 2015 επιβεβαίωσε ότι δεν θα κατασκευάσει δεξιοτίμονη εκδοχή του Chevrolet Volt δεύτερης γενιάς και, κατά συνέπεια, ούτε και νέο Holden Volt.[4] Για την ιστορία, η παραγωγή του Chevrolet Volt δεύτερης γενιάς έληξε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 και μάλιστα την ίδια μέρα με τη λήξη της παραγωγής του Buick LaCrosse, και χωρίς να υπάρξει τυπικά επίσημος διάδοχος για κανένα από τα δύο μοντέλα.

Η πρώτη παρουσίαση του Opel Ampera-e στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2016.

Πρακτικώς όμως στη θέση του Volt, τον Οκτώβριο του 2016 μπήκε στη μαζική παραγωγή ένα εντελώς νέο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Chevrolet Bolt. Από το 2017, άρχισε να διατίθεται και στην Ευρώπη, ως Opel Ampera-e και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Vauxhall Ampera-e, αλλά η ευρωπαϊκή εκδοχή αποσύρθηκε οριστικά τον Ιούνιο του 2019, εξαιτίας της κατάργησης του συνόλου των κοινών σασί και κινητήρων με την General Motors, λόγω της εξαγοράς των Opel και Vauxhall από τον τότε Όμιλο PSA, που ανακοινώθηκε στις 5 Μαρτίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Opel, επιβατικά αυτοκίνητα από το 1980 - σήμερα
Τύπος 1980 1990 2000 2010 2020
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
Αυτοκίνητα πόλης Agila A Agila B Karl
Adam
Σούπερ Μίνι Corsa A Corsa B Corsa C Corsa D Corsa E Corsa F
Μικρομεσαία C Kadett D Kadett E Astra F Astra G Astra H Astra J Astra K
Ampera Ampera-e
Μεσαία Ascona B Ascona C Vectra A Vectra B Vectra C Insignia A Insignia B
Signum
Executive (Μεσαία πολυτελή) Rekord E/Commodore C Omega A Omega B
Πολυτελή Senator A/Monza Senator B
Σπορ αυτοκίνητα Tigra Tigra TwinTop
Manta B Calibra Speedster GT
Mικρά Πολυμορφικά Meriva A Meriva B
Mεσαία Πολυμορφικά Zafira A Zafira B
Zafira Tourer C Zafira Life
Mεγάλα Πολυμορφικά Sintra
Εκτός δρόμου / SUV Mokka
Crossland X
Frontera A Frontera B Antara Grandland X
Monterey
Επαγγελματικά Kadett E Combo Combo B Combo C Combo D Combo Ε
Arena Vivaro
Movano A Movano B