Hearts of Iron IV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hearts of Iron IV
ΔημιουργόςParadox Development Studio
ΕκδότηςParadox Interactive
ΣχεδιαστήςJohan Andersson
Συνθέτης
 • Andreas Waldetoft
ΣειράHearts of Iron
ΜηχανήClausewitz Engine
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows, macOS, Linux
Ημ/νία κυκλοφορίας6  Ιουνίου 2016
ΕίδοςΠαιχνίδι Στρατηγικής
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Hearts of Iron IV είναι βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής και πολέμου που αναπτύχθηκε και δημοσιεύθηκε από την Paradox Interactive. Κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου 2016, είναι η συνέχεια του Hearts of Iron III και μέρος της σειράς μεγάλων στρατηγικών παιχνιδιών Hearts of Iron, που επικεντρώνονται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτρέποντας στον παίκτη να αναλάβει τον έλεγχο οποιουδήποτε έθνους στον κόσμο είτε το 1936 είτε το 1939 και να το οδηγήσει στη νίκη ενάντια στις μεγάλες δυνάμεις εκείνη την εποχή: τον Άξονα, τους Συμμάχους, την Κομιντέρν και το Ηνωμένο Κινεζικό Μέτωπο.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο "Ask Me Anything" το 2013, ο Andersson υποσχέθηκε καλύτερη AI και προσβασιμότητα σε σύγκριση με τη Hearts of Iron III και ότι το παιχνίδι δεν θα είχε άκαμπτη, αναγκαστική εξέλιξη αλλά θα είχε χαρακτηριστικό τύπο παιχνιδιού. Επίσης δήλωσε το 2013 ότι το Hearts of Iron IV θα είναι διαθέσιμό και για Linux. Το παιχνίδι λειτουργεί σε MacOS, Windows 7 64-bit ή νεότερη, και Linux. Το παιχνίδι έχει "αυθεντική προσομοίωση πόλεμου σε πραγματικό χρόνο", με τους χαρακτήρες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου να παίζονται και να είναι σε θέση να παίξουν όλες τις χώρες του κόσμου που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή. Ο Παίκτης μπορεί να επιλέξει τρεις διαφορετικές ιδεολογίες: τη δημοκρατία, το φασισμό ή τον κομμουνισμό. Ο παίκτης μπορεί επίσης να υιοθετήσει κάποια ουδέτερη (Non-Aligned) ιδεολογία όπως την αναρχία, τον δεσποτισμό ή την ολιγαρχία. Ο παίκτης πρέπει να ασχοληθεί με την έρευνα, τη διπλωματία, την οικοδόμηση της χώρας του και να διοικεί τα στρατεύματά του. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι τα focus trees (δέντρα εστίασης).Αυτά επιτρέπουν στον παίκτη να βελτιώσει την οικονομία του έθνους του, να αλλάξει ιδεολογία, ή και να πάει σε πόλεμο.

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack του παιχνιδιού περιλαμβάνει γερμανικά ναζιστικά εμβατήρια, όταν παίζεις με το Γερμανικό Ράιχ, τραγούδια τύπου καμπαρέτα αφιερωμένα στους στρατιώτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, Σοβιετικά τραγούδια του πολέμου και εμβατήρια. Με ειδικό DLC μπορούν να προστεθούν κομμάτια από τραγούδια του πολέμου και εμβατήρια από διάφορες χώρες, όπως ο Ύμνος της Σοβιετικής Ένωσης, ή τραγούδια του μουσικού συγκροτήματος Sabaton.

Εκδόσεις/DLC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έκδοση Δωρεάν Αναβάθμισης Ημερομηνία Κυκλοφωρίας Κατηγορία Περιγραφή
Together for Victory (Μαζί για τη Νίκη)[1] 1.3

"Torch"

15 Δεκεμβρίου 2016 Πακέτο Χωρών Το Together for Victory είναι ένα πακέτο χώρας που προσθέτει περιεχόμενο σε πολλά έθνη εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας: Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και Βρετανικές Ινδίες. Επεκτείνει επίσης τη μηχανική του παιχνιδιού μεταξύ των κρατών-μαριονέτα και των κυρίων τους, με ένα ειδικό σύστημα αυτονομίας που καθορίζει τον βαθμό ανεξαρτησίας ενός υποκειμένου έθνους. Προστίθενται επίσης χαρακτηριστικά όπως ένα διευρυμένο σύστημα Δανεισμού Μίσθωσης και η κοινή χρήση τεχνολογίας.
Death or Dishonor (Θάνατος ή Ατιμία)[2] 1.4

"Oak"

14 Ιουνίου 2017 Πακέτο Χωρών Το Death or Dishonor είναι ένα πακέτο χώρας που προσθέτει περιεχόμενο σε πολλές δευτερεύουσες δυνάμεις στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία, την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία, ενώ διαθέτει επίσης τη δυνατότητα χορήγησης άδειας στρατιωτικού εξοπλισμού σε άλλες χώρες. Αν το DLC Together for Victory δεν ανήκει στον παίκτη, η επέκταση προσθέτει επίσης περιορισμένα επίπεδα μαριονέτας στο παιχνίδι. Μετά την κυκλοφορία της ενημερωμένης έκδοσης κώδικα 1.10 "Collie", το περιεχόμενο για τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία επεξεργάστηκε εκ νέου.
Waking the Tiger (Ξυπνώντας την Τίγρη)[3] 1.5

"Cornflakes"

8 Μαρτίου 2018 Επέκταση Το Waking the Tiger είναι μια επέκταση που εμπλουτίζει τον Δεύτερο Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο με νέο περιεχόμενο για τον ελεγχόμενο από το Ιαπωνικό-Ελεγχόμενο Mαντσουκούο, καθώς και για την εθνικιστική και κομμουνιστική Κίνα, και ένα κοινό δέντρο εστίασης για τους Κινέζους πολέμαρχους των Guangxi, Γιουνάν, Ma, Σανξί, και Σινκιάνγκ. Η επέκταση προσθέτει επίσης νέες ευκαιρίες για εναλλακτική ιστορία στα δέντρα εστίασης της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, τα οποία επεκτάθηκαν και προστέθηκαν αρκετά νέα διαμορφώσιμα έθνη. Επιπλέον, ειδικά έργα και πολιτικές μπορούν να θεσπιστούν με μοναδικές αποφάσεις και αρκετές αλλαγές στη διαχείριση των στρατηγών είναι παρούσες στην επέκταση.
Man the Guns (Εξημερώστε τα Όπλα)[4] 1.6

"Ironclad"

28 Φεβρουαρίου 2019 Επέκταση Το Man the Guns είναι μια επέκταση που βελτιώνει την πτυχή ναυτικής μάχης του παιχνιδιού με τη συμπερίληψη ενός σχεδιαστή πλοίων, αν και πολλές άλλες αλλαγές και νέα χαρακτηριστικά υπάρχουν επίσης στην επέκταση, όπως η προσθήκη περιεχομένου για την Ολλανδία και το Μεξικό και επίσης η προσθήκη νέων εναλλακτικών διαδρομών ιστορίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επέκταση προσθέτει επίσης το καύσιμο σαν πόρο ξεχωριστό από το πετρέλαιο και τους μηχανισμούς της εξόριστης κυβέρνησης.
La Résistance (Η Αντίσταση)[5] 1.9

"Husky"

25 Φεβρουαρίου 2020 Επέκταση Το La Résistance είναι μια επέκταση που προσθέτει μηχανική κατασκοπείας και κατοχής. Η ευφυΐα διευρύνεται πολύ, ενώ η κατοχή και η αντίσταση επανεξετάζονται πλήρως. Η επέκταση περιλαμβάνει επίσης ένα ανανεωμένο δέντρο εστίασης για τη Γαλλία (τόσο για την Ελεύθερη Γαλλία όσο και για τη Γαλλία του Βίσυ), ένα νέο για την Πορτογαλία και δύο δέντρα εστίασης για τις διαφορετικές πλευρές του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, ένα για τους Εθνικιστές και ένα για τους Ρεπουμπλικάνους. Επιτρέπει επίσης στον εμφύλιο να εξελιχθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση.
Battle for the Bosporus (Μάχη για τον Βόσπορο)[6] 1.10

"Collie"

15 Οκτωβρίου 2020 Πακέτο Χωρών Το Battle for the Bosporus είναι ένα πακέτο χωρών που προσθέτει νέα μοναδικά δέντρα εστίασης για τις Βαλκανικές Χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία.
No Step Back (Κανένα βήμα προς τα πίσω)[7] 1.11

"Barbarossa"

23 Νοεμβρίου 2021 Επέκταση Το No Step Back είναι μια επέκταση που προσθέτει σιδηροδρόμους, θωρακισμένα τρένα, όπλα σιδηροδρόμων και έναν σχεδιαστή τανκς, με τη δυνατότητα προσαρμογής πλαισίου, όπλων και κινητήρων. Επεξεργάζεται εκ νέου τα δόγματα και εισάγει το γενικό επιτελείο. Προσθέτει επίσης ένα μοναδικό δέντρο εστίασης για καθεμία από τις χώρες της Βαλτικής και ένα επανασχεδιασμένο για τη Σοβιετική Ένωση. Μια πρόσθετη δωρεάν ενημέρωση επεξεργάζεται ξανά το Πολωνικό δέντρο εστίασης.
By Blood Alone (Μόνο με αίμα)[8] 1.12

"Avalanche"

27 Σεπτεμβρίου 2022 Επέκταση Το By Blood Alone είναι μια επέκταση που προσθέτει νέες επιλογές συνεδρίων ειρήνης, σχεδιαστή αεροπλάνων, μετάλλια μονάδων και αλληλεπίδραση εμπάργκο. Περιλαμβάνει επίσης ένα επανασχεδιασμένο εθνικό δέντρο εστίασης για την Ιταλία, καθώς και νέα εθνικά δέντρα εστίασης τόσο για την Ελβετία όσο και για την Αιθιοπία.
Arms Against Tyranny (Όπλα Ενάντια στην Τυραννία)[9] 1.13

"Stella Polaris"

10 Οκτωβρίου 2023 Επέκταση Το Arms Against Tyranny Είναι μια επέκταση που προσθέτει μοναδικά δέντρα επικεντρώσεων για τις Βόρειες Χώρες, στρατιωτικο-βιομηχανικούς οργανισμούς και μια δυνατότητα διεθνούς αγοράς.
Trial of Allegiance (Δίκη Πιστότητας)[10] 1.14

"Bolivar"

7 Μαρτίου 2024 Πακέτο Χωρών Το Trial of Allegiance είναι ένα πακέτο χωρών που προσθέτει νέα μοναδικά δέντρα εστίασης για τις χώρες της Νότιας Αμερικής, δηλαδή την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Χιλή, μαζί με νέο περιεχόμενο για την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Mods[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα του Hearts of Iron IV έχει δημιουργήσει εκατοντάδες mods που βρίσκονται κυρίως στη σελίδα του παιχνιδιού στο Steam Workshop. Τα πιο δημοφιλή από αυτά τα mods είναι:

 • The Road to 56 (Προσθήκη δέντρων εστίασης σε δεκάδες χώρες, βελτιώσεις σε όλο το παιχνίδι)
 • The Great War (Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος)
 • Cold War-Iron Curtain (Ψυχρός Πόλεμος)
 • Millennium Dawn - Modern Day Mod (Σύγχρονη εποχή)
 • Novum Vexillum (Σύγχρονη εποχή)
 • Old World Blues (Διαδραματίζεται στο σύμπαν του παιχνιδιού Fallout)
 • The Failed Revolution (εναλλακτική ιστορία όπου η Αμερικανική Επανάσταση απέτυχε)
 • Kaisserreich (Εναλλακτική ιστορία όπου οι Κεντρικές Δυνάμεις κέρδισαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο)
 • Kaiserredux (το Kaissereich με επιπλέον mods, συμβάντα, επιλογές, δέντρα εστίασης κτλ.)
 • Thousand Week Reich (Εναλλακτική ιστορία όπου οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις του Άξονα κέρδισαν ενώ η Ιαπωνία και οι Ασιάτες σύμμαχοι της παραδόθηκαν στους Συμμάχους, έτσι, ένας Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Αμερικής, Γερμανίας και Ιταλίας αρχίζει, με τη Ρωσία, "σπασμένη" σε 6 κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογιών να προσπαθεί να αναστήσει το ένδοξο παρελθόν της)
 • The New Order-Last Days of Europe (Εναλλακτική ιστορία όπου οι δυνάμεις του Άξονα κέρδισαν, η Ρωσία διαμελίστηκε σε μικρά κρατίδια, και η Αμερική είναι το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας)
 • Deus Vult (Σατιρικό mod που σατιρεί τον θρησκευτικό φανατισμό, την Καθολική Εκκλησία και τις Σταυροφορίες)
 • Fuhrerredux (Ενναλακτική Ιστορία όπου η Ανταντ κέρδισε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και η Γερμανία είναι "Βαλκιστική" αντί για Φασιστική

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Hearts of Iron IV: Together for Victory DLC to expand Commonwealth». PC Invasion (στα Αγγλικά). 1 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022. 
 2. O'Connor, Alice (2017-04-26). «Hearts of Iron 4: Death or Dishonor announced» (στα αγγλικά). Rock, Paper, Shotgun. https://www.rockpapershotgun.com/hearts-of-iron-4-death-or-dishonor-expansion-announced. Ανακτήθηκε στις 2022-10-25. 
 3. O'Connor, Alice (2017-11-16). «Hearts of Iron IV prods China in Waking The Tiger» (στα αγγλικά). Rock, Paper, Shotgun. https://www.rockpapershotgun.com/hearts-of-iron-iv-waking-the-tiger-expansion. Ανακτήθηκε στις 2022-10-25. 
 4. published, Joe Donnelly (2018-05-19). «Hearts of Iron 4: Man the Guns expansion grows its naval game» (στα αγγλικά). PC Gamer. https://www.pcgamer.com/hearts-of-iron-4-man-the-guns-expansion-grows-its-naval-game/. Ανακτήθηκε στις 2022-10-25. 
 5. published, Leana Hafer (2019-10-19). «Hearts of Iron 4: La Resistance announced, adds spies and commandos» (στα αγγλικά). PC Gamer. https://www.pcgamer.com/hearts-of-iron-4-la-resistance-announced-adds-spies-and-commandos/. Ανακτήθηκε στις 2022-10-25. 
 6. «For centuries, the Bosporus and Dardanelles have been key to strategy in the Mediterranean. How will they act when war comes to their doorstep?». Twitter. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022. 
 7. «Hearts of Iron 4 'No Step Back' DLC trailer reveals Soviet theme». Wargamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022. 
 8. Hearts of Iron IV: By Blood Alone - Official Announce Trailer, https://www.youtube.com/watch?v=owqpUZy6Gbo, ανακτήθηκε στις 2022-10-25 
 9. «Expansion - Hearts of Iron IV: Arms Against Tyranny on Steam». store.steampowered.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2023. 
 10. «Hearts of Iron IV: Trial of Allegiance - Official Announcement Trailer» (στα Αγγλικά). 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]