Grand Theft Auto (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Grand Theft Auto
ΔημιουργόςRockstar North, Visual Sciences, Rockstar Lincoln και DMA Design
ΕκδότηςRockstar Games και ASC Games
ΠλατφόρμαMS-DOS, Microsoft Windows, PlayStation και DOS
Ημ/νία κυκλοφορίας28  Φεβρουαρίου 1998
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Grand Theft Auto είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας ανοικτού κόσμου που αναπτύχθηκε από τη DMA Design και κυκλοφόρησε από την BMG Interactive. Κυκλοφόρησε αρχικά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τον Οκτώβριο του 1997 για τα MS-DOS και Microsoft Windows, ενώ αργότερα για το PlayStation στις 14 Δεκεμβρίου του 1997 στην Ευρώπη και στις 30 Ιουνίου του 1998 στην βόρεια Αμερική. Είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς Grand Theft Auto.[1] Ο διάδοχός του, το Grand Theft Auto 2 κυκλοφόρησε το 1999.

Το παιχνίδι αρχικά ονομαζόταν ως Race'n'Chase και αναπτυσσόταν για το Amiga από το 1996,[2] αλλά σχεδόν ακυρώθηκε λόγω προβλημάτων παραγωγής.[3]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Grand Theft Auto αποτελείται από έξι επίπεδα που χωρίζονται σε τρεις βασικές πόλεις. Σε κάθε επίπεδο, ο απώτερος στόχος του παίκτη είναι να φτάσει έναν στοχοθετημένο αριθμό πόντων, που συνήθως επιτυγχάνεται με την εκτέλεση συνδικάτου του τοπικού εγκλήματος της πόλης. Κάθε επίπεδο ξεκινά με ένα τηλεφωνικό θάλαμο και έχει τη δική του μοναδική σειρά εργασιών.[4] Η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής ανταμείβει τον παίκτη με πόντους και ανοίγει τη δυνατότητα να προσπαθήσει σκληρότερες αποστολές για υψηλότερες αποδόσεις, ενώ βραβεία αποτυχίας μειώνουν πόντους και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη στεγανοποίηση ευκαιριών για περισσότερα καθήκοντα. Η ολοκλήρωση αποστολών αυξάνει επίσης τον "πολλαπλασιαστή" του παίκτη, το οποίο αυξάνει τα σημεία ο παίκτης παίρνει για να κάνει άλλες εργασίες. Όταν ο παίκτης συγκεντρώσει συνολικά 1.000.000 $, η επόμενη πόλη ξεκλειδώνεται.[4]

Ο παίκτης είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, αλλά έχουν περιορισμένες ζωές με αυτόν τον τρόπο. Ο παίκτης μπορεί να κερδίσει πόντους προκαλώντας τον θάνατο και την καταστροφή εν μέσω της κίνησης στην πόλη, ή να κλέψει και να πουλήσει αυτοκίνητα με σκοπό το κέρδος. Για να φτάσει ο παίκτης στον μεγάλο στόχο χρημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρώσει ένα επίπεδο, πρέπει να επιλέξει συνήθως να ολοκληρώσει τουλάχιστον μερικές αποστολές για να δημιουργήσουν τον πολλαπλασιαστή του. Μερικές εγκληματικές πράξεις έχουν έναν εγγενή πολλαπλασιαστή. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας για τη λειτουργία πάνω από τους ανθρώπους διπλασιάζει τον αριθμό των πόντων που έλαβε. Αν ο παίκτης έχει συλληφθεί στη συνέχεια ο πολλαπλασιαστής του είναι κατά το ήμισυ.

Σε αντίθεση με πιο πρόσφατα παιχνίδια της σειράς, ο παίκτης μπορεί να σκοτωθεί σε ένα χτύπημα χωρίς πανοπλία. Αν ο παίκτης έχει σκοτωθεί τότε θα χάσει μια ζωή. Και στις δύο περιπτώσεις, ο παίκτης χάνει τον τρέχοντα εξοπλισμό του. Αν ο παίκτης σκοτωθεί αρκετές φορές, θα πρέπει να επανεκκινήσει το επίπεδο.

Υπάρχουν οχτώ χαρακτήρες στο παιχνίδι, αλλά στο gameplay δεν υπάρχει καμιά μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, με τον καθένα να φοράει ένα κίτρινο πουλόβερ, παρόλο που οι χαρακτήρες φορούν διαφορετικά χρώματα παντελονιού και μαλλιών μεταξύ τους και έχουν τα σωστά χρώματα του δέρματος. Οι παίκτες μπορούν επίσης να ονομάσουν τον χαρακτήρα τους, το οποίο, με το σωστό όνομα, λειτουργεί σαν ένα cheat code και αλλάζει το gameplay.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Grand Theft Auto τοποθετείται στο 1997 σε τρεις βασικές ρυθμίσεις, και με τις τρεις να βασίζονται σε πραγματικές περιοχές: η Liberty City βασίζεται στη Νέα Υόρκη, η Vice City βασίζεται στο Μαϊάμι και το San Andreas βασίζεται σε περιοχές της Καλιφόρνιας και της Νεβάδα. Και οι τρεις υποφέρουν από ανεξέλεγκτο έγκλημα και διαφθορά, με συνεχείς διενέξεις μεταξύ των τοπικών συνδικάτων του εγκλήματος, τυχαίες πράξεις βίας από συμμορίες του δρόμου, οργανωμένη κλοπή και δολοφονία, και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και αστυνομικοί.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings (PC) 78.50%[5]
(PS) 68.33%[6]
(GBC) 57.33%[7]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Computer and Video Games 7/10[5]
Electronic Gaming Monthly 6.5/10[6]
GamePro 2/5 αστέρια[6]
Game Revolution B [5]
GameSpot (PC) 6.4/10[5]
(PS) 8/10[6]
IGN 6/10[6]
Nintendo Power 6.2/10[7]

Το παιχνίδι ήταν ένα μπεστ σέλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.[8] Το παιχνίδι δημιούργησε μια μεγάλη αναταραχή, και ήταν μια εμπορική επιτυχία, αν και έλαβε μικτές κριτικές μετά την κυκλοφορία.

Το GameSpot δήλωσε ότι, αν και τα γραφικά φαίνονται "λίγο απλά", η μουσική και τα ηχητικά εφέ είναι το αντίθετο, επαινώντας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα ηχητικά εφέ που χρησιμοποιούνται για να ανοίξει και να κλείσει ο παίκτης τα οχήματα. Επαίνεσε επίσης την ελευθερία του παιχνιδιού, ευνοώντας το πάνω από άλλα παιχνίδια που βάζουν τον παίκτη να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων και πλήρες ειδικές αποστολές σε μια συγκεκριμένη σειρά.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stephen McGinty (20 Σεπτεμβρίου 2013). «Grand Theft Auto V: Scottish game conquering world». scotsman.com. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2013. 
  2. Wallis, Alistair (21 Δεκεμβρίου 2006). «Playing Catch Up: GTA/Lemmings' Dave Jones». Gamasutra. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2013. 
  3. TreeFitty· DuPz0r (1 Φεβρουαρίου 2011). «Original GTA almost scrapped». iGrandTheftAuto. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2013. 
  4. 4,0 4,1 «The complete history of Grand Theft Auto». Gamesradar. Future. 25 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Grand Theft Auto». GameRankings. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «Grand Theft Auto». GameRankings. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011. 
  7. 7,0 7,1 «Grand Theft Auto». GameRankings. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011. 
  8. Gallup UK PlayStation sales chart, Μάιος 1998, δημοσιεύτηκε στο Official UK PlayStation Magazine, τεύχος 32.
  9. «Grand Theft Auto Review». GameSpot. 24 Μαρτίου 1998. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]