BBC Νοτιοδυτικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
BBC Νοτιοδυτικά
Νομική μορφήΔημόσιος φορέας ενημέρωσης
Ίδρυση1961
ΈδραΠλίμουθ
ΜητρικήBBC
Ιστότοποςnews.bbc.co.uk/local

Το BBC Νοτιοδυτικά (αγγ. BBC South West) είναι τοπικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του BBC στη Νοτιοδυτική Αγγλία και έχει την έδρα του στο Πλίμουθ. Ο φορέας εξυπηρετεί τις Κομητείες: Κορνουάλη, Ντέβον, Νησιά Σκίλι, Μπράιτον εντ Χόουβ, το βορειοδυτικό Σόμερσετ, το δυτικό Ντόρσετ, Σάρρεϋ και τα Αγγλονορμανδικά Νησιά.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός εξέπεμψε για πρώτη φορά, τηλεοπτικό σήμα στις 20 Απριλίου του 1961, με ένα δεκάλεπτο δελτίο ειδήσεων με παρουσιαστή τον Τομ Σάλμον. Ένα χρόνο αργότερα το δελτίο έγινε ενημερωτική εκπομπή με τον τίτλο South West at Six με παρουσιάστρια την Sheila Tracy. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1963, η εκπομπή ξανάλλαξε τίτλο και έγινε Spotlight South West.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • BBC One South West : Η τηλεοπτική υπηρεσία του BBC South West (που μεταδίδεται από το BBC One South West) αποτελείται την ενημερωτική εκπομπή "Spotlight", την υπηρεσία επιλογής (opt out) BBC Channel Islands και μια 20λεπτη ενημέρωση κατά τη διάρκεια του "Sunday Politics".


Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • BBC Radio Devon : εξυπηρετεί την κομητεία Ντέβον. Ο σταθμός εκπέμπει από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Πλίμουθ στους 94.8, 95.7, 96.0, 103.4 και 104.3 στα FM και στους 801, 990, 855, 1458 στα AM. Επίσης, ο σταθμός εκπέμπει μέσω ψηφιακού ραδιοφώνου και μέσω διαδικτύου από την υπηρεσία BBC iPlayer. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 17 Ιανουαρίου του 1983.
  • BBC Radio Cornwall : ο σταθμός είναι ένας από τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν πρόγραμμα στη Κορνουαλική γλώσσα. Ο σταθμός εκπέμπει ένα πεντάλεπτο εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων κάθε Σάββατο[1][2]. Το 1987, ο σταθμός εξέπεμπε μία εβδομαδιαία δεκαπεντάλεπτη εκπομπή στη Κορνουαλική γλώσσα σχετικά με τοπικά νέα και γεγονότα. [3]. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει στις 17 Ιανουαρίου του 1983. Η πρώτη εκπομπή του σταθμού ήταν η πρωϊνή εκπομπή Morning Sou'West, η οποία έκπεμψε στη μπάντα των AM, στις συχνότητες του Radio 4 στο Ντέβον και στη Κορνουάλη.
  • BBC Radio Jersey : εξυπηρετεί την κομητεία Τζέρσεϊ. Ο σταθμός εκπέμπει από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Σεντ Χέλιερ στους 88.8 στα FM και στους 1026 στα AM. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει στις 15 Μαρτίου του 1982, όταν εγκαινιάστηκε από τον George Howard. Στεγάζονταν στο Ραδιομέγαρο του Σεντ Χέλιερ μέχρι το 1994, όταν ο σταθμός μετακόμισε στα καινούργια στούντιο.
  • BBC Radio Guernsey : εξυπηρετεί τα νησιά Γκέρνσεϊ, Άλντερνεϊ, Σαρκ, και Χερμ. Ο σταθμός εκπέμπει από τα στούντιό του, τα οποία βρίσκονται στο Γκέρνσεϊ στους 93.2 και 99.0 στα FM και στους 1116 στα AM. Επίσης, ο σταθμός εκπέμπει και μέσω διαδικτύου. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει στις 16 Μαρτίου του 1982. Τα πρώτα χρόνια ο σταθμός εξέπεμπε λίγες ώρες την ημέρα. Συν τω χρόνω εβδομάδα ο σταθμός εξέπεμπε 72 ώρες με τοπικά προγράμματα, τα οποία ήταν από ειδήσεις μέχρι και μουσικές εκπομπές.

Στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια γραφεία και στούντιο του οργανισμού βρίσκονται στο Πλίμουθ. Επίσης, ο οργανισμός έχει γραφεία και τηλεοπτικά στούντιο στις πόλεις Τρούρο και Έξετερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Diarmuid O'Néill, Rebuilding the Celtic Languages: reversing language shift in the Celtic countries, 2005
  2. John T. Koch, Celtic Culture: a historical encyclopedia, 2006
  3. Martin John Ball, James Fife, The Celtic Languages, 1993

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]