Νοτιοδυτική Αγγλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νοτιοδυτική Αγγλία
South West England


ΧώραΑγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Μεγαλύτερη πόληΜπρίστολ
Έκταση (km2)23.800 τ.χλμ.
Πληθυσμός5,728,671
Επίσημος ιστότοπος

Η Νοτιοδυτική Αγγλία (αγγλικά: South West England‎‎) είναι μία από τις εννέα επίσημες περιφέρειες της Αγγλίας. Όπως και οι υπόλοιπες περιφέρειες, έτσι και η Νοτιοδυτική Αγγλία, δημιουργήθηκε το 1994 και υιοθετήθηκε για στατιστικούς σκοπούς από το 1999. Η Νοτιοδυτική Αγγλία, περιλαμβάνει τις κομητείες του Γκλόστερσαϊρ, του Γουίλτσαϊρ, της Κορνουάλης, του Μπρίστολ, του Ντέβον, του Ντόρσετ και του Σόμερσετ. Η περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, με 23.800 τ.χλμ. αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της Αγγλίας. Η σημαντικότερη και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, είναι το Μπρίστολ.

Ο συνολικός πληθυσμός της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ανέρχεται σε πάνω από 5.72 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2022).[1] Είναι η 6η μεγαλύτερη από τις 9 συνολικά περιφέρειες της Αγγλίας. Οι σημαντικότερες (εκτός από το Μπρίστολ) πόλεις της περιφέρειας, είναι το Πλίμουθ, το Έξετερ, το Γκλόστερ, το Μπαθ, το Μπόρνμουθ, το Τσέλτεναμ και το Σουίντον. Η περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, περιγράφεται σε γενικές γραμμές ως οικονομικά εύρωστη.

Στη Νοτιοδυτική Αγγλία, βρίσκονται σημαντικά μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπως το Στόουνχετζ, η Ακτή Τζουράσικ, η πόλη του Μπαθ κ.α..

Σημαντικές επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλικής Φούτμπολ Λιγκ στην Νοτιοδυτική Αγγλία, είναι οι: Μπρίστολ Σίτι, Μπρίστολ Ρόβερς, Πλίμουθ Άργκαϊλ, Έξετερ Σίτι, Σουίντον Τάουν και η Γέοβιλ Τάουν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νοτιοδυτική Αγγλία, βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Αγγλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας, βρίσκεται πάνω στην «Νοτιοδυτική Χερσόνησο», μεταξύ του Καναλιού του Μπρίστολ (στα βόρεια) και της Μάγχης (στα νότια). Η Νοτιοδυτική Αγγλία, έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της Αγγλίας. Το υψηλότερο σημείο της περιφέρειας, ανέρχεται σε 631 μέτρα.[2][3]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, περιγράφεται ως κλασσικό ωκεάνιο κλίμα.[4] Οι χειμώνες είναι κρύοι και τα καλοκαίρια είναι ζεστά. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου καταγράφονται αρκετές βροχοπτώσεις. Επίσης, αποτελέι την 2η πιο ανεμώδη περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νοτιοδυτική Αγγλία, έχει 55 εκλογικές περιφέρειες για την Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην περιφέρεια, υπάρχει σημαντική πολιτική υπεροχή του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Εργατικού Κόμματος. Επί του παρόντου (ύστερα από τις εκλογές του 2019) υπάρχουν 45 βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα, 6 βουλευτές από το Εργατικό Κόμμα, και 2 βουλευτές από το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «South West England Population 2022». Varbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «Core Knowledge». www.coreknowledge.org.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. «South West | region, England, United Kingdom | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «The Climate of the British Isles». The British Geographer. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. https://members.parliament.uk/region/region/South%20West