Μετάβαση στο περιεχόμενο

BBC Βόρεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του BBC Βόρεια

Το BBC Βόρεια (αγγ.: BBC North), τώρα Όμιλος BBC Βόρεια, είναι μια επιχείρηση του BBC[1]. Διευθύνεται από τον Πίτερ Σάλμον.

Το BBC Βόρεια κατά το παρελθόν ήταν:

  • Μεγάλος τοπικός φορέας BBC Βόρεια, με έδρα το Μάντσεστερ, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί από τα τέλη του 1920 μέχρι το 1968 και στέγαζε τον ένα από τους τέσσερις τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1920-1968[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στούντιο στην οδό Dickenson Road

Το BBC Βόρεια, κατά την πρώτη του λειτουργία, ήταν ένας μεγάλος τοπικός φορέας, με έδρα το Μάντσεστερ και κάλυπτε τις περιοχές που τότε καλύπτονται από τους τοπικούς φορείς BBC Βορειοδυτικά, BBC Βορειοανατολικά και Κάμπρια, BBC Γιόρκσαϊρ και BBC Γιόρκσαϊρ & Λίνκολνσαϊρ. Το ραδιόφωνο του φορέα στεγάζονταν σε ένα κτήριο απάνω από μία τράπεζα, γνωστό ως Παλιό Ραδιομέγαρο, στους Κήπους του Πικαντίλι. Το 1929, ο ραδιοφωνικός σταθμός είχε τρία στούντιο. Το πρώτο περιφερειακό τηλεοπτικό στούντιο του BBC, το στούντιο Α, έγινε η βάση του τηλεοπτικού σταθμού του BBC Βόρεια. Το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού βρίσκονταν επί της οδού Dickenson Road στη περιοχή Ράσχολμ. Το κτήριο ήταν μία πρώην εκκλησία η οποία ανήκε στην εταιρεία Mancunian Films και πέρασε στα χέρια του BBC το 1954.

Οι περιφερειακές ειδήσεις του BBC Βόρεια ξεκίνησαν το 1957 και έκπεμπαν από το στούντιο Ν στο κτήριο στους Κήπους του Πικαντίλι. Οι ειδήσεις εξυπηρετούσαν τη βόρεια Αγγλία. Δύο χρόνια αργότερα, η μισή περιφέρεια και συγκεκριμένα η βορειοανατολική Αγγλία και η κομητεία Κάμπρια ξεκίνησαν τις δικές τους ειδήσεις από το Νιούκασλ με το όνομα Look North. Το δελτίο ειδήσεων έκπεμπε από τον φορέα BBC Βορειοανατολικά και Κάμπρια.

Το Σεπτέμβριο του 1980 ξεκίνησαν να εκπέμπουν έξι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι κάλυπταν τη βορειοδυτική Αγγλία και το Γιόρκσαϊρ.

1968-2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Μαρτίου του 1968, το BBC ξεκίνησε την μετάδοση τηλεοπτικού σταθμού από το Ληντς από το Παλιό Ραδιομέγαρο, ως απάντηση στο ITV, το οποίο ήδη έκπεμπε στο Ληντς.

Το Ληντς έγινε η τρίτη πόλη απ' όπου ξεκίνησε να εκπέμπει πρόγραμμα με το τίτλο Look North. Τα άλλα δύο ήταν στο Νιούκασλ και στο Μάντσεστερ.

Το 1973, ο σταθμός μετακινήθηκε σε καινούργια στούντιο τα οποία είχαν έγχρωμες κάμερες[2]. Το νέο κτήριο ονομάστηκε Κέντρο Μετάδοσης και ήταν δίπλα στο Παλιό Ραδιομέγαρο, το οποίο παράμεινε για ακόμα 30 χρόνια και τελικά κατεδαφίστηκε το 2004[2][3].

Κατά τη διάρκεια του 2001, ξεκίνησε να εκπέμπει ένας ξεχωριστός τηλεοπτικός σταθμός για τους τηλεθεατές του Ανατολικού Γιόρκσαϊρ και του Λίνκολνσαϊρ. Στον νέο σταθμό η εκπομπή Look North εκπέμπει στις 18:30 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων αργά τη νύχτα. Το Look North εξελίχτηκε σε ένα κανονικό 30λεπτο δελτίο ειδήσεων τον Νοέμβριο του 2002.

Τον Ιούνιο του 2004, το BBC Βόρεια απορροφήθηκε πλήρως από το BBC Γιόρκσαϊρ και το BBC Γιόρκσαϊρ & Λίνκολνσαϊρ.

Όμιλος BBC Βόρεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όμιλος BBC Βόρεια[4] είναι η όγδοη επιχείρηση του BBC. Οι άλλες είναι το BBC Τηλεόραση, το BBC Ραδιόφωνο, ο Όμιλος BBC News, η Εκτελεστική Επιτροπή του BBC, το Διοικητικό Συμβούλιο του BBC, το BBC Future Media και το BBC Finance & Business και μια σειρά από υπηρεσίες του BBC (25 στο σύνολο), οι οποίες εδρέουν σε μία έκταση 200 στρεμμάτων, στο λεγόμενο MediaCityUK, το οποίο χτίστηκε από τον Όμιλο Πιλ (The Peel Group).

Το σχέδιο για το MediaCityUK ξεκίνησε το 2006.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://archive.today/20130726094325/www.bbc.co.uk/aboutthebbc/insidethebbc/managementstructure/bbcstructure/management_board.html
  2. 2,0 2,1 http://www.rts.org.uk/doclib/tvgeogaddresses.pdf[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2014. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]