Χαρακτήρας (υπολογιστές)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο εννοιολογικό πλαίσιο και την ορολογία της τεχνολογίας των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών (βασισμένων σε μηχανή), χαρακτήρας καλείται μια μονάδα πληροφορίας που αντιστοιχεί περίπου σε ένα σύμβολο ενός γραπτού συστήματος μιας φυσικής γλώσσας (π.χ. ενός αλφαβήτου).

Παράδειγμα χαρακτήρα είναι ένα γράμμα (όπως a, b, c, α, β, γ, ...), ένας αριθμός (όπως 0, 1, 2, 3, ...), ένα σημείο στίξης (όπως κόμμα, θαυμαστικό, παρένθεση, ...). Η έννοια περιλαμβάνει επίσης κάποια σύμβολα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην απεικόνιση πληροφορίας στην οθόνη ενός υπολογιστή (όπως ╚, ╤, ╧ , ...), καθώς και χαρακτήρες ελέγχου (όπως ESCape, LineFeed, ACKnowledgement, CarriageReturn, ...) οι οποίοι δεν αντιστοιχούν σε κάποια φυσική γλώσσα αλλά σε κάποια μπιτ πληροφορίας τα οποία χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και μετάδοση πληροροφίας σε μια ή περισσότερες γλώσσες. Παραδείγματα χαρακτήρων ελέγχου είναι οι carriage return ή στηλοθέτης, οι εντολές προς εκτυπωτή ή άλλη συσκευή εξόδου που εμφανίζει ή μεταφέρει πληροφορία.

Κωδικοποίηση χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπολογιστές και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός αναπαριστούν τους χαρακτήρες σαν αριθμούς, οι οποίοι προκύπτουν μέσω κάποιας κωδικοποίησης χαρακτήρων. Οι αριθμοί αυτοί μεταδίδονται και αποθηκεύονται σε υπολογιστικά συστήματα σαν αλληλουχίες δυαδικών ψηφίων. Δημοφιλείς κωδικοποιήσεις χαρακτήρων είναι η ASCII και η διεθνής Unicode, ενώ για τα ελληνικά η ελληνική ISO 8859-7.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]