Αναζήτηση Google

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναζήτηση Google
URLGoogle.com
ΕμπορικόςΝαι
Τύπος ιστότοπουΜηχανή αναζήτησης
ΕγγραφήΠροαιρετικά
ΓλώσσαΠολύγλωσσο (123)
Γλώσσα προγραμματισμούJavaScript, Python, C, C++[1]
ΙδιοκτήτηςGoogle
Ημερομηνία έναρξης15 Σεπτεμβρίου 1997, πριν 26 έτη (1997--9-15)[2]
ΕισόδημαΑπό το AdWords
Κατάταξη AlexaΣταθερό 1 (Δεκέμβριος 2013)[3]
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργός

Η Google Αναζήτηση είναι μηχανή αναζήτησης που ανήκει στην Google. Η Google Αναζήτηση είναι η πιο χρησιμοποιημένη μηχανή αναζήτησης του Παγκόσμιου Ιστού, με πάνω από τρεις δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα.[4]

Η σειρά των αποτελεσμάτων των αναζητήσεων βασίζεται, εν μέρει, σε ένα βαθμό προτεραιότητας που ονομάζεται PageRank. Η Google Αναζήτηση παρέχει πολλές επιλογές για προσαρμοσμένη αναζήτηση, με τη χρήση των χειριστών Μπουλ.

Ο κύριος σκοπός της Google Αναζήτησης είναι να ψάχνει για κείμενο σε δημόσια προσβάσιμα έγγραφα που παρέχονται από σέρβερ, σε αντίθεση με άλλα δεδομένα, όπως η υπηρεσία αναζήτησης Google Images. Η Google Αναζήτηση αρχικά αναπτύχθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1997.

Η συχνότητα της χρήσης όρων αναζήτησης έχει φτάσει σε τέτοια μεγέθη που μπορεί να υποδεικνύουν ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές τάσεις και τάσεις υγείας. Δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα χρήσης όρων αναζήτησης στην Google Αναζήτηση έχουν αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με κρούσματα γρίπης και επίπεδα ανεργίας και παρέχουν πληροφορίες ταχύτερα από τις παραδοσιακές μεθόδους αναφοράς και κυβερνητικές έρευνες.

Επισκεψιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα για τον Μάιο του 2015.[5][6][7]

Χρήση στη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η μηχανή αναζήτησης Γκούγκλ είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω γκούγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα "to google" έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled). [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine». Computer Science Department, Stanford University, Stanford, CA. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2009. 
  2. «WHOIS». Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2009. 
  3. «Google.com Site Info». Alexa Internet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2013. 
  4. «Google Search Statistics - Internet Live Stats». www.internetlivestats.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2021. 
  5. «google.com Site Overview» (στα Αγγλικά). Alexa Internet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
  6. «Google.com Analytics» (στα Αγγλικά). SimilarWeb. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
  7. «Top 50 sites in the world for Internet And Telecom > Search Engine» (στα Αγγλικά). SimilarWeb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
  8. Merriam-Webster's online dictionary: Definition of google

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]