Εφαρμογή κινητού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε μια φορητή συσκευή όπως ένα έξυπνο τηλέφωνο, μια ταμπλέτα ή ένα έξυπνο ρολόι. Αρχικά οι εφαρμογές προορίζονταν ως συμπληρώματα της παραγωγικότητας, καθώς οι πρώτες εφαρμογές παρείχαν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ημερολογίων και επικοινωνιακών βάσεων δεδομένων. Η ζήτηση του κοινού για εφαρμογές επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής τους και σε άλλους τομείς, όπως: παιχνίδια, αυτοματισμοί εργοστασίων, εφαρμογές γεωεντοπισμού και υπηρεσίες βασισμένες στην τοποθεσία, αγοράς εισιτηρίων. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια διαθέσιμες εφαρμογές. Οι εφαρμογές κατεβάζονται συνήθως από πλατφόρμες διανομής εφαρμογών όπως οι App Store (iOS) ή Google Play Store. Ορισμένες εφαρμογές διατίθενται δωρεάν, ενώ άλλες διατίθενται επί πληρωμή, όπου το κέρδος μοιράζεται μεταξύ δημιουργού και πλατφόρμας διανομής. Συχνά οι εφαρμογές κινητών έρχονται σε αντίθεση με τις εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για επιτραπέζιους υπολογιστές. Επίσης έρχονται σε αντίθεση με τις διαδικτυακές εφαρμογές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν στον φυλλομετρητή για κινητά και όχι άμεσα στην κινητή συσκευή.

Το 2009 ο αρθρογράφος σε θέματα τεχνολογίας Ντέιβιντ Πόγκιου έγραψε ότι τα έξυπνα τηλέφωνα μπορούν να πάρουν το παρατσούκλι "τηλέφωνα των εφαρμογών" για να γίνονται διακριτά από τα λιγότερο εξελιγμένα έξυπνα τηλέφωνα.[1] Ο διεθνής όρος για την εφαρμογή κινητού είναι ο app, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής και το 2010 η Αμερικανική Διαλεκτική Εταιρεία την ονόμασε λέξη της χρονιάς.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pogue, David (November 4, 2009). «A Place to Put Your Apps». New York Times. https://www.nytimes.com/2009/11/05/technology/personaltech/05pogue.html?pagewanted=all. Ανακτήθηκε στις January 22, 2013. 
  2. «"App" voted 2010 word of the year by the American Dialect Society (UPDATED) American Dialect Society». Americandialect.org. 8 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2012.