Χρήστης:Georg stav/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


IVAO VZN ή International Virtual Aviation Organisation VZW,[1] είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος λειτουργεί, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των χρηστών, ένα δίκτυο εξομοίωσης πτήσεων.[2] Ακολουθούμενης μιας δωρεάν εγγραφής στο δίκτυο, οι χρήστες μπορούν συνδεθούν στο δίκτυο IVAO (IVAN) και να απολαύσουν τις υπηρεσίες του οργανισμού ώς εικονικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας ή ώς εικονικοί πιλότοι εμπλεκόμενοι και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους σε ένα μαζικά πολυχρηστικό περιβάλλον, εφαρμόζοντας διαδικασίες της πραγματικής αεροπλοΐας, φρασεολογία και τεχνικές.[3]


Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο IVAO, με περισσότερους από 168.800 εγγεγραμμένους χρήστες από τον Ιανουάριο του 2015 (25.600 εκ των οποίων είναι ενεργοί το τελευταίο τρίμηνο),[4] είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα δίκτυα για διαδικτυακή εξομοίωση πτήσεων που επιτρέπουν στους χρήστες τους να ενεργούν και να συμμετέχουν ως εικονικοί πιλότοι ή ΕΕΚ.[5] Ο IVAO βασίζεται αποκλειστικά στα μέλη του και τους εθελοντές για την ανάπτυξη του λογισμικού του. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας μπορούν να συνδεθούν στο Δίκτυο του IVAO με το λογισμικό του IVAO, το IvAc, που προσομοιώνει τη λειτουργία ενός σύγχρονου πραγματικού ραντάρ. Οι πιλότοι μπορούν να συνδεθούν με χρήση του εξομοιωτή πτήσης τους και το λογισμικό του IVAO που ενσωματώνεται στον εξομοιωτή, το IvAp. Όλοι οι πιλότοι και ΕΕΚ με αυτόν τον τρόπο αλληλεπιδρούν στο περιβάλλον ενός ενιαίου παγκόσμιου διακομιστή (server) στην προσπάθεια για εξομοίωση της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας με βάση το "as real as it gets" (τόσο πραγματικά όσο μπορεί να γίνει). Ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των μελών του IVAO είναι στην Ευρώπη, το δίκτυο τη Vatsim επικεντρώνεται στην Βόρειο Αμερική & Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο IVAO καταγράφει τις ώρες πτήσης ή ελέγχου και δίνει την δυνατότητα στα μέλη του να αποκτήσουν εικονικούς βαθμούς πιλότων ή ΕΕΚ αφού λάβουν εκπαίδευση και επιτύχουν σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις βασισμένες σε διαδικασίες και κανονισμούς της πραγματικότητας. Ο IVAO επίσης φιλοξενεί ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα VA και προσφέρει στις εικονικές αεροπορικές εταιρίες (Virtual Airlines) την δυνατότητα να λειτουργούν στο δίκτυο του IVAO ακόμα και με μυθιστορηματικά χαρακτηριστικά κλήσης εταιριών και χρωματισμούς αεροσκαφών. Διοργανώσεις και τακτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε καθημερινή βάση. Σχεδόν 8000 συνδέσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά, ενώ κατά μέσο όρο τις καθημερινές επιτυγχάνονται 600 με 900 ταυτόχρονες συνδέσεις πιλότων και ΕΕΚ. Ο IVAO έθεσε το ρεκόρ μέγιστων ταυτόχρονων συνδέσεων κατά τη διάρκεια της ετήσιας διοργάνωσης "Crowded Skies" στις 13 Δεκεμβρίου, 2014 με 2.530 μέλη να πετάνε ή να ελέγχουν την ίδια στιγμή.[6]

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα βήματα για την ίδρυση ενός δικτύου εξομοίωσης πτήσεων σε ένα μαζικά πολυχρηστικό περιβάλλον έγιναν με την δημιουργία του SquawkBox και ProController στα μέσα του 1990. Το λογισμικό αυτό συνδεόταν στον FSD, έναν απλό πολυχρηστικό διακομιστή εξομοίωσης πτήσεων, ο οποίος επέτρεψε την εξέλιξη από ένα περιβάλλον ένας-με-έναν (ένας ΕΕΚ και ένα αεροσκάφος) σε ένα περιβάλλον πολλοί-με-πολλούς.

Η χρήση των προγραμμάτων αυτών, η SATCO (πλέον VATSIM) ήταν το πρώτο μεγάλο δίκτυο που επέτρεπε την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ζωντανής εξομοίωσης πτήσεων. Στις 16 Δεκεμβρίου, 1998 ιδρύθηκε ο IVAO αφού ένα μέρος των χρηστών της SATCO έφυγαν για να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο μετά από διοικητικές συγκρούσεις που προέκυψαν εντός του οργανισμού.[7] Τα τέλη του 2005, σε ακόμη μια σύγκρουση συμφερόντων αυτή τη φορά εντός του δικτύου του IVAO οδήγησε σε ακόμη ένα σχίσμα. Ο τότε πρόεδρος του IVAO συνέχισε με το IVAO.org, ενώ άλλα μέλη της διαχείρισης συνέχισαν τη λειτουργία με το IVAO.aero.[8] Το 2007 ο IVAO δηλώθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός σύμφωνα με το Βελγικό δίκαιο.[9]

Επιπρόσθετα ο IVAO έλαβε μέρος στο Flight SimCon 2013, που οργανώθηκε στο Hartford, Connecticut.[10]

Το Ελληνικό Τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελληνικό Τμήμα του IVAO ιδρύθηκε το 2003 με πρώτο υπεύθυνο λειτουργίας τον Νεκτάριο Αναστασόπουλο, είναι από τα ιδρυτικά Εθνικά τμήματα του οργανισμού με συνεχή παρουσία στις εξελίξεις του δικτύου ενω από τις 11 Σεπτέμβρη 2015 απαριθμεί 1259 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 227 είναι ενεργά.

Ενεργά Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Αύγουστο του 2015, ο IVAO έχει 57 (62 συμπεριλαμβανομένου των Πολύ-Εθνικών τμημάτων) ενεργά τμήματα χωρών από όλο τον κόσμο.

ID Country
DZ Αλγερία
AR Αργεντινή
AW Αρούμπα
AT Αυστρία
BY Λευκορωσία
BE Βέλγιο
BR Βραζιλία
BG Βουλγαρία
CA Καναδάς
CL Χιλή
CN Κίνα
CO Κολομβία
CZ Τσεχία
DK Δανία
DO Δομινικανή Δημοκρατία
EG Αίγυπτος
FI Φινλανδία
FR Γαλλία
PF Γαλλική Πολυνησία
DE Γερμανία
GR Ελλάδα
HK Hong Kong
HU Ουγγαρία
IN Ινδία
ID Ινδονησία
IR Ιράν
IL Ισραήλ
IT Ιταλία
KW Κουβέιτ
MT Μάλτα
MX Μεξικό
MA Μαρόκο
NL Ολλανδία
AN Netherlands Antilles
NC Νέα Καληδονία
XN Nordic Region
AU Oceanic Region
PL Πολωνία
PT Πορτογαλία
RO Ρουμανία
RU Ρωσία
SA Σαουδική Αραβία
RS Σερβία
SN Σενεγάλη
SK Σλοβακία
SI Σλοβενία
ZA Νότια Αφρική
ES Ισπανία
SU Σουδάν
CH Ελβετία
SY Συρία
TH Ταϊλάνδη
TN Τυνησία
TR Τουρκία
UA Ουκρανία
AE Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
GB United Kingdom and Ireland
US United States
VE Βενεζουέλα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Maxime Esnau (2012). IVAO Public Relations Department. IVAO Public Relations Department. σελ. 100. ISBN 3-8370-5969-3. 
  2. IVAO Public Relations Department (November 24, 2012). IVAO.aero MiVssion Statement. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις November 24, 2012.
  3. Jeff Van West (2007). Microsoft Flight Simulator X For Pilots: Real World Training. John Wiley and Sons. σελ. 677. ISBN 978-0-470-18331-1. 
  4. «IVAO.aero Member List». IVAO Public Relations Department. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2015. 
  5. «Bust stress, conquer sky – the virtual way». deccanherald.com. July 20, 2010. http://www.deccanherald.com/content/177700/bust-stress-conquer-sky-virtual.html. Ανακτήθηκε στις August 24, 2011. «the International Virtual Aviation Organisation, the biggest community of virtual flyers and air traffic controllers» 
  6. «IVAO – Crowded Skies». IVAO. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  7. Daniel Terdiman (December 16, 2006). «Into the wild blue virtual yonder». CNET News.com. http://www.news.com/Into-the-wild-blue-virtual-yonder/2100-1043_3-6144347.html. Ανακτήθηκε στις August 24, 2011. «It formed in 2001 when internal politics in a precursor network, SATCO, caused a rupture that resulted in two rival networks» 
  8. «Why IVAO.aero». IVAO. 2 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  9. «International Virtual Aviation Organisation». Belgian National Paper. April 18, 2007. http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pdf/2007/04/18/07057973.pdf. Ανακτήθηκε στις July 18, 2013. 
  10. http://www.flightsimcon.com/communities.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Category:Aviation websites Category:Microsoft Flight Simulator add-ons Category:Massively multiplayer online games Category:Flight simulation video games