Χέρμαν Α΄ του Τσέλιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χέρμαν Α΄ του Τσέλιε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1333 (περίπου)
Θάνατος31  Μαρτίου 1385
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε
ΤέκναΧέρμαν Β΄ του Τσέλιε
ΓονείςFrederick I, Count of Celje και Diemut von Walsee[1]
ΑδέλφιαUlrich I, Count of Celje
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χέρμαν Α΄, γερμανικά: Hermann von Cilli‎, σλοβενικά: Herman Celjski‎, (π. 1333 – 21 Μαρτίου 1385), κόμης του Τσέλιε, ήταν ευγενής στη Στυρία. Ήταν επικεφαλής του Οίκου του Τσέλιε μεταξύ 1359 και 1385. Την πρώτη δεκαετία κυβέρνησε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ούλριχ. Μετά το τέλος τού Ούλριχ, ο Χέρμαν Α΄ ανέλαβε την κηδεμονία του ανιψιού του Γουλιέμου και κυβέρνησε ως de facto αρχηγός της οικογένειας. Υπό την κυριαρχία του, ο Οίκος του Τσέλιε άρχισε να επεκτείνει την επιρροή του από τη βάση ισχύος του στη σημερινή Σλοβενία και τη νότια Καρινθία, μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Με τον γάμο του με την Αικατερίνη πριγκίπισσα της Βοσνίας, της οποίας η ακριβής καταγωγή αμφισβητείται, ο Χέρμαν Α΄ έγινε κουνιάδος είτε του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ βασιλιά της Ουγγαρίας & Πολωνίας, είτε του Tβρτκο Α΄ βασιλιά της Βοσνίας [2] Ο γιος του Χέρμαν Β΄ επέκτεινε περαιτέρω τον πλούτο και την επιρροή της οικογένειας. Μέχρι το τέλος του, ο Χέρμαν Α΄ ήταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην επικράτεια της σημερινής Σλοβενίας, όπου οι κτήσεις του ξεπερνούσαν σημαντικά εκείνες των Αψβούργων επικυριάρχων του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του Χέρμαν Α΄. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φρειδερίκου του Σάνεκ, πρώτου κόμη του Τσέλιε, και της συζύγου του Ντήμουτ από την ευγενή οικογένεια Βάλσεε. Ο πατέρας του είχε κληρονομήσει το κάστρο Τσέλιε και το είχε στην κατοχή του το 1332, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο Χέρμαν Α΄ γεννήθηκε εκεί ή στο κοντινό κάστρο Ζόβνεκ, την πατρογονική τους κατοικία. Μετά το τέλος τού πατέρα του το 1359 ή το 1360, ο Χέρμαν Α΄ ανέλαβε τις οικογενειακές κτήσεις, που είχαν διευρυνθεί σημαντικά κατά τη θητεία τού πατέρα του και τις κυβέρνησε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ούλριχ Α΄. Αυτό ήταν σύμφωνο με την παράδοση της οικογένειας, που απέφευγε να μοιράσει την κληρονομιά μεταξύ των αδελφών, και αντ' αυτού επέλεγε την από κοινού διακυβέρνηση. Μετά το τέλος τού Ούλριχ Α΄ το 1368, ο Χέρμαν Α΄ έγινε ο μοναδικός διαχειριστής των κτήσεων Τσέλιε, κυβερνώντας επίσης στο όνομα του 7χρονου ανιψιού του Γουλιέλμου.

Μαζί με τον γιο του Χέρμαν Β΄ και τον ανιψιό του Γουλιέλμο, ο Χέρμαν Α΄ έλαβε μέρος στη σταυροφορία κατά των Σαμογιτιανών το 1377, ως μέρος της ακολουθίας του Αλβέρτου Γ΄ δούκα της Αυστρίας.

Ο Χέρμαν Α΄ απεβίωσε το 1385 και τον διαδέχθηκε ο δευτερότοκος γιος του Χέρμαν Β΄, καθώς ο πρωτότοκος γιος του Χανς είχε αποβιώσει το 1372.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αικατερίνη των Κοτρομάνις, κόρη του Στεφάνου Β΄ μπαν της Βοσνίας.[3] Ο πρώτος τους γιος Χανς (Ιωάννης) απεβίωσε σε ηλικία εννέα ετών. Δύο παιδιά επέζησαν από τη βρεφική ηλικία:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  2. Peter Štih & al. Slovenska zgodovina od prazgodovinskih kultur do začetka 21. stoletja (Ljubljana: 2016), p. 136.
  3. Voje, Ignacij (1981). "Katarina Celjska - Kotromanićka in njen pečat" [Catherine of Cilli – Kotromanić and her Seal]. Celjski zbornik (in Slovenian).
  4. Čepič et al. (1979): Zgodovina Slovencev. Ljubljana, Cankarjeva založba. Str. 216.