Αικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1336 (περίπου)
Θάνατος1396 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧέρμαν Α΄ του Τσέλιε
ΤέκναΧέρμαν Β΄ του Τσέλιε
ΓονείςΣτέφανος Β΄ της Βοσνίας και Βλαντίσλαβ της Βοσνίας και Γιελένα Σούμπιτς
ΑδέλφιαΤβρτκο Α΄ της Βοσνίας
Βουκ της Βοσνίας
ΟικογένειαΟίκος των Κοτρομάνιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αικατερίνη της Βοσνίας (σερβοκροατικά: Katarina Kotromanić‎‎, σλοβενικά: Katarina Celjska - Kotromanićka‎‎) [1] (άκμασε τον 14ο αι.) μέλος του Οίκου των Κοτρομάνιτς, ήταν Βόσνια ευγενής. Ήταν κόμισσα του Τσέλιε από το γάμο της με τον Χέρμαν Α΄ κόμη του Τσέλιε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστό ότι η Αικατερίνη ήταν Βοσνιακής καταγωγής, αλλά η καταγωγή της αμφισβητείται. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Αικατερίνη ήταν κόρη του Βλαντίσλαβ Κοτρομάνιτς και της συζύγου του Γιελένα Σούμπιτς. Οι υπόλοιποι πιστεύουν, ότι ήταν η δεύτερη κόρη του Στέφανου Β΄ Κοτρομάνιτς μπαν της Βοσνίας, και της τρίτης συζύγου του Ελισάβετ της Κουγιάβια των Πιαστ. Αν ήταν κόρη του Βλαντίσλαβ, ήταν αδελφή του βασιλιά Tβρτκο Α΄ βασιλιά της Βοσνίας, ενώ αν η Αικατερίνη ήταν κόρη του Στεφάνου Β΄, ήταν αδελφή της Ελισάβετ βασίλισσας της Ουγγαρίας.

Η καταγωγή της Αικατερίνης δεν είναι ξεκάθαρη, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, που να συνδέουν την Αικατερίνη με κάποιο από τα πιο πάνω ζεύγη. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αικατερίνη παντρεύτηκε το 1361 (ή το 1362) με τον Χέρμαν Α' κόμη του Τσέλιε (Celje / Cilli). Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για είκοσι τρία χρόνια και είχε τουλάχιστον δύο παιδιά:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Voje, Ignacij (1981). «Katarina Celjska - Kotromanićka in njen pečat». Celjski zbornik. 18. Kulturna skupnost občine. σελίδες 287–292. Πρότυπο:COBISS. 
  2. Cawley, Charles, Foundation for Medieval Genealogy