Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρειδερίκος της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος της Βοημίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bedřich (Τσεχικά)
Γέννηση1142[1]
Θάνατος25  Μαρτίου 1189[1]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισάβετ της Ουγγαρίας, δούκισσα της Βοημίας (από 1147)[3]
ΤέκναΛουντμίλλα της Βοημίας
Σοφία της Βοημίας[4]
Βρατίσλαος της Βοημίας[4]
ΓονείςΒλαδίσλαος Β΄ της Βοημίας και Γερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ, δούκισσα της Βοημίας
ΑδέλφιαAgnes of Bohemia
Ρίχζα της Βοημίας
Αδαλβέρτος Γ΄ της Βοημίας
Svatopluk Vladislavovich
Ότακαρ Α΄ της Βοημίας
Βλαδίσλαος Γ΄ της Βοημίας
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Bohemia (1172–1173)
Duke of Bohemia (1178–1182)
Duke of Bohemia (1182–1189)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρειδερίκος (τσεχ. Bedřich, π. 1142 - 25 Μαρτίου 1189) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1172-73, 78-89).

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βλαδισλάου Β΄ της Βοημίας και της Γερτρούδης των Μπάμπενμπερ, κόρης του Λεοπόλδου Γ΄ μαργράβου της Αυστρίας. Ο πατέρας του κυβέρνησε ως δούκας της Βοημίας από το 1140 και το 1158 απέκτησε τον τίτλο του βασιλιά από τον Φρειδερίκο Α΄ της Γερμανίας, ανάδοχο του Φρειδερίκου, στον οποίο έδωσε το όνομά του.

Η αναβάθμισή του εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του βασιλιά για την πιστή υπηρεσία του Φρειδερίκου. Έτσι έγινε ο δεύτερος βασιλιάς, μετά τον πάππο του Βρατίσλαο Β΄. Ο Φρειδερίκος έγινε πρίγκιπας του Ολομόουτς της Μοραβίας από το 1164.

Το 1172 ο Βλαδίσλαος Β΄ παραιτήθηκε υπέρ του γιού του, προσπαθώντας να κάνει τον τίτλο του βασιλιά (που δόθηκε μόνο σε αυτόν) κληρονομικό. Αυτό δυσαρέστησε τον Φρειδερίκο Α΄. Ο κανόνας διαδοχής στη Βοημία όριζε τον επόμενο αδελφό και όχι για τον μεγαλύτερο γιο, έτσι οι εξάδελφοι τού Βλαδισλάου Β΄ (γιοί του Σομπιέλσαφ Α΄, μικρότερου αδελφού του Βραδισλάου Β΄) ζητούσαν τη Βοημία. Ο Φρειδερίκος δεν μπόρεσε να κρατήσει το δουκάτο, αφού δεν τον υποστήριξε η Βοημική Συνέλευση (λατιν. Dieta), ούτε ο Φρειδερίκος Α΄. Ο πατέρας και ο γιος τελικά κηρύχθηκαν έκπτωτοι το 1173 από τον βασιλιά στη Γερμανική Συνέλευση (Dieta) στο Χέρμσντορφ/Έρμπενντορφ. Σε συμφωνία με τους Βοημούς ευγενείς, ο Φρειδερίκος Α΄ πρόσφερε τη Βοημία στον Όλντριχ, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ τού μεγαλύτερου αδελφού του Σομπιέσλαφ Β΄, που ήταν συμπαθής στους αγρότες.

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ των Άρπαντ, κόρη του Γκέζα Β΄ της Ουγγαρίας και είχε τέκνα: