Σομπιέσλαφ Β΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σομπιέσλαφ Β΄ της Βοημίας
Věnceslav Černý - Soběslav II. vězněn na hradě Přimdě.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1128
Πράγα
Θάνατος29  Ιανουαρίου 1180
Πράγα
Τόπος ταφήςBasilica of St Peter and St Paul
ΕθνικότηταΤσέχοι
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισάβετ της Μεγαλύτερης Πολωνίας, δούκισσα της Βοημίας
ΓονείςΣομπιέσλαφ Α΄ της Βοημίας και Αδελαΐδα της Ουγγαρίας
ΑδέλφιαΌλντριχ του Ολομόουτς
Vladislaus of Olomouc
Βεντσέσλαος Β΄ της Βοημίας
Μαρία της Βοημίας
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών

O Σομπιέσλαφ Β΄, τσεχ. Soběslav II (π. 1128 - 29 Ιανουαρίου 1180) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1173-78). Δεν υποστηρίχθηκε από τους ευγενείς ή τον βασιλιά της Γερμανίας, αλλά μόνο από τις κατώτερες τάξεις.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Σομπιέσλαφ Α΄ δούκα της Βοημίας και της Αδελαΐδας των Αρπάντ, κόρης τού Άλμος πρίγκιπα της Ουγγαρίας.

Το 1172 παραιτήθηκε ο εξάδελφός του Βλαδίσλαος Β΄ της Βοημίας και τον διαδέχθηκε ο γιος εκείνου Φρειδερίκος της Βοημίας. Το 1173 ο Φρειδερίκος Α΄ των Χοενστάουφεν βασιλιάς της Γερμανίας συγκάλεσε Συνέλευση (λατιν. Dieta) στο Χέρμσντορφφ, όπου εκθρόνισε τον Φρειδερίκο και τοποθέτησε τον Όλντριχ, νεότερο γιο τού Σομπιέσλαφ Α΄. Ο Όλντριχ αμέσως παραιτήθηκε υπέρ τού μεγαλύτερου αδελφού του Σομπιέσλαφ Β΄, ο οποίος ήταν φυλακισμένος από το 1161.

Ο νέος δούκας της Βοημίας χορήγησε καταστατικό χάρτη στην πόλη της Πράγας. Ήλθε σε διαμάχη με τον Ερρίκο Β΄ των Μπάμπενμπερκ δούκα της Αυστρίας το 1175. Το επόμενο έτος στρατός υπό την ηγεσία τού Κορράδου, γιού τού Κορράδου Β΄ πρίγκιπα τού Ζνόιμο (εξαδέλφου τού Σομπιέσλαφ Β΄) λεηλάτησε την περιοχή βόρεια τού Δούναβη. Επιτέθηκε σε ναούς και μονές με αποτέλεσμα ο πάπας Αλέξανδρος Γ΄ να τον αφορίσει. Ο Φρειδερίκος Α΄ παρενέβη το 1177 και αναγνώρισε τον Φρειδερίκο ως δούκα. Ο Σομπιέλσαφ Β΄ απομακρύνθηκε και απεβίωσε "σε ξένη χώρα" το 1180, άτεκνος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ των Πιαστ, κόρη τού Μιέσκο Γ΄ υψηλού δούκα της Πολωνίας· δεν επέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • K. Pieradzka, Elżbieta, [in:] Polski Słownik Biograficzny, vol. VI, 1948, p. 259.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Soběslav II, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).